«Столичний трамвай» - це спільна акція вінницьких та кам\'янецьких реконструкторів, товариства «Історія Вінниці» та Вінницького ТТУ. За недільний день ретро-вагон шість разів курсував маршрутом №4. Всередині трамвайчик прикрасили експозицією світлин та документів, пов’язаних з Вінницею лютого 1919 року: фотопортрет Симона Петлюри, список вінницького розквартирування міністерств УНР, копія телеграми того часу, старовинні фото Вінниці початку ХХ століття.

На порозі ретро-вагону пасажирів зустрічали вояки 3-го Гайдамацького полку та 3-ої Залізної Дивізії Дієвої Армії УНР. У шинелях, фуражах, папахах, в повному обмундируванні та навіть озброєні (з револьверами, шаблями, нагайками). Але привітні та співочі! Це реконструктори з Кам’янця-Подільського та Вінниці вбрані у автентичну форму зразка 1919-1920 років. Дорогою вони співали пасажирам козацьких похідних пісень. І хоч за вікном були сучасні краєвиди, але тут, у старенькому вагоні, можна було перенестись на майже сотню років назад.

Вінницький історик та керівник спільноти «Історія Вінниці» Олександр Федоришен розповідав про ті часи, коли Вінницю ненадовго проголосили столицею Української Народної Республіки. А наприкінці наголосив, що в сьогоднішній буремний час, подібний історичний захід допоможе сучасникам глибше зрозуміти події сьогодення, адже, як відомо, історія завжди рухається по спіралі.



Переглядів: 4581
Поширень: 0