Сьогодні вінничани, які упродовж трьох місяців відстоювали свою громадянську позицію на київському Майдані, під час прес-конференції озвучили ініціативу про встановлення у різних містах України пам’ятників Небесній сотні – людям, які трагічно загинули у протистояннях на Майдані.

Керівник ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» та активіст громадського сектору «Євромайдан» Олег Левченко, який фактично протягом двох із половиною місяців був у Києві, зауважив, що ця ініціатива була озвучена для виключення маніпуляцій у регіонах.

«Там у Києві зараз народжується нація, і нам необхідно все зробити для того, щоб тут не зганьбили той Майдан, - зазначає Олег Левченко. – Єднаймося, бо в нас немає часу, і якщо ми створимо середовище розбрату, то у нас можуть відібрати те, що ми маємо. Зараз нам потрібно об’єднатися, сховати глибше емоції і будувати нове Поділля. Наша думка, що на тому майдані, звідки відправляли людей на Майдан у Київ, необхідно встановити пам’ятник Небесній сотні. Це має бути світлий пам’ятник, бо вони боролися не за минуле, а за наше спільне майбутнє. На площі, де не будуть щось кричати або ділити».

голова ГО «Гармонія» Рая ПанасюкІніціативу встановлення пам’ятника у Вінниці на площі Театральній, яка ще з листопада минулого року стала вінницьким Євромайданом, підтримує і голова ГО «Гармонія» Рая Панасюк: «Я була на Майдані за годину до того, як почали громити. І сьогодні я хочу підтримати ідею встановлення такого пам’ятника у Вінниці. Важливо, щоб ми цінували шанс, який нам дано. Ми маємо жити далі, а я, як громадський діяч, докладу всіх зусиль для збору коштів».

Підтримати ініціативу спорудження пам’ятника Небесній сотні прийшли брат та мати загиблого на Майдані вінничанина Максима Шимка. Співак Віктор Бронюк, який фактично був одним з перших, з кого починався вінницький Євромайдан, - закликав усіх чути один одного: «Давайте говорити разом про те, що зараз хвилює всіх. Ми всі живемо у цьому місті, і нам необхідно об’єднатися навколо створення цього пам’ятника».

Учасники прес-конференції повідомили, що уже попередньо обговорили цю ініціативу із міським головою Володимиром Гройсманом і отримали його підтримку. На думку активістів громадського сектору, яким бути пам’ятнику, має визначити вся вінницька громада, а збором коштів на його спорудження займуться активісти київського Євромайдану і представники вінницького Майдану. Ця ініціатива вже сьогодні буде озвучена на площі Театральній.



Переглядів: 4942
Поширень: 0