Вінницький Тарас Шевченко вирізняється тим, що зображений молодим, у віці 35 років, саме таким, яким від був, перебуваючи на Поділлі. На відкритті пам’ятника визначному українцю у Вінниці усі, хто був причетний до цього, говорили, що ця подія в нинішній вкрай непростій ситуації в Україні є символічною, адже саме зараз постать Великого Кобзаря є тим, що має об’єднати всіх – від заходу до сходу, від півдня до півночі країни. «Я дуже сподіваюся, що пам’ятник Шевченку буде об’єднувати усіх вінничан – це буде символ єдності міста, єдності країни, це те, про що ми усі переживаємо. І саме Тарас Шевченко – це та постать, яка має об’єднувати всіх заради миру. Хочу також подякувати всім вінничанам, хто долучився до цієї справи, фондам «Велика родина» та «Подільська громада». Не відбулася б ця подія і якби не активна участь та позиція Володимира Гройсмана та депутатів міської ради, які затвердили усі рішення, що дозволили зробити це у найкоротший термін», - сказав секретар міської ради Сергій Моргунов.

Голова Вінницької ОДА Анатолій Олійник також говорив про об’єднання, в якому сьогодні сила України: «Маю честь і щастя саме сьогодні і в цьому місці бути разом з вами на відкритті пам’ятнику великому Кобзарю. Для кожної країни були знакові події, які зміцнювали розуміння того, що треба бути одним народом, одним цілим, щоб бути сильними і відстояти свою незалежність. Доля наша непроста. Боротьба за єдину демократичну соборну Україну ще попереду. Саме в ці дні відбувається становлення нашої нації. І в цей день 200-річчя народження Кобзаря ми повинні взяти на себе відповідальність за наше майбутнє».

Такої ж думки і голова наглядової ради фонду «Велика родина» Віра Ульянченко, яка вважає, що пам’ятник для вінничан має стати не просто оберегом: «У ці випробувальні дні для нашої нації вінничани відкривають пам’ятник духовному батькові України Тарасу Шевченку. Шевченко у Вінниці – це ваш оберіг. У світі йому встановлено 1384 пам’ятники. Яка ще в світі нація має такого генія, якому весь світ ставить пам’ятники?! Чому? Тому що для нього найвищою цінністю була воля, правда, справедливість. Небесна сотня саме за це загинула, і весь світ облетіли кадри, коли вірменин Сергій Нігоян на барикадах Майдану читав твір Шевченка «Кавказ»».

А земляк, член президії Національної спілки письменників Михайло Каменюк радіє з того, що пам’ятник Кобзарю вінничани відкрили у самому серці міста, де свого часу козаки давали відсіч чужинцям: «Дуже символічно, що це відбувається у самісінькому його історичному серці, колисці, де народилася Вінниця, - практично в центрі вінницької фортеці, яку козацький полковник Іван Богун не здав ворогу. Символічно і те, що це відбувається під хрестами православного храму. Звичайно, не кількістю пам’ятників вимірюється проникнення Тараса Григоровича в душу народу. Повністю це відбудеться тоді, коли ми здійснимо його заповіт, його науку – як жити в цьому непростому світі».

Автор пам’ятника, Народний художник України Анатолій Гайдамака подякував вінничанам за довіру і сказав, що для нього це була велика честь – працювати над цим проектом. Водночас, роботу не завершено, адже до річниці Дня Незалежності потрібно встигнути зробити реконструкцію самої площі Тараса Шевченка, де вируватиме життя, збиратимуться молодь, художники, поети, митці, де біля Кобзаря буде завжди людно, і де буде лунати його слово.

На брифінгу, який відбувся після урочистої церемонії відкриття пам’ятника, скульптор Володимир Цісарик, зізнався, що робота далася нелегко: «Активна фаза, - безпосереднє ліплення, - якраз припали на ті події, які розгорталися в країні. І дуже важко було емоційно сконцентруватися на роботі. Але разом з тим, я зрозумів, що сьогодні Шевченко актуальний як ніколи. Бо всім подіям, які відбувалися, він знаходить пояснення, і це мене надихало. Кобзар в нашому пам’ятнику – це молодий Шевченко в розквіті сил, коли він написав найбільш цікаві твори. І це є світлий образ, адже Шевченко був гуманіст і дуже любив Україну».

Голова правління фонду «Подільська громада» Віктор Бронюк погоджується із скульптором і каже, що вінницький Шевченко – це живий пам’ятник, навколо якого буде кипіти життя: «Я бачив багато пам’ятників Тарасу Шевченку. І важливо було, щоб вінницький пам’ятник був якимось особливим. Після відкриття я походив між людьми, попитався, і думка в багатьох була одна – наш пам’ятник живий. А коли буде проведено реконструкцію і самої площі – тут буде кипіти життя. Це має бути місце, де буде душа Вінниці та Вінниччини. І ті, хто сьогодні тут побували, я думаю, це місце вже відчули».

)


Переглядів: 11079
Поширень: 0