13 березня Юрію Павленку (на прізвисько Хорт) апеляційний суд Вінницької області скасував вирок, винесений Вінницьким міським судом 30 грудня 2013 року за розпалювання міжрасової та міжрелігійної ворожнечі.

Представник прокурора Соловйова на початку засідання сьогодні заявив, що відкликає апеляційну скаргу прокуратури. Причини такого кроку – Юрію Павленку неналежно надавалася юридична допомога, а експертиза під час слідства була проведена неналежним чином.

Сам обвинувачуваний підтримав заяви прокуратури та захисту та відмовився визнавати провину. Юрій Павленко пояснив, що на момент мітингу не знав значення слова «хач», а в слові «жид» взагалі не вбачає образи , «бо його у своїх творах використовував Тарас Шевченко».

Подробиці справи

18 лютого 2012 року у Вінниці проходив марш-рейд проти імміграції. Колону зі 100 мітингувальників очолив Юрій Павленко. Пікетувальники проходили під стінами гуртожитків Вінницького національного медичного університету, де проживають іноземні студенти, та вигукували слова «жид», «хач», «негри» і тому подібне.

Інкримінуючи Павленку розпалювання міжрасової та міжрелігійної ворожнечі (ст. 161 ККУ), Вінницький міський суд засудив Юрія Павленка до трьох років обмеження волі з випробувальним строком два роки.

На вирок суду було подано дві апеляції: захисником Павленка Валерієм Палієм (вимагав скасувати вирок та закрити справу через відсутність складу злочину), та прокуратурою (вимагала присудити Юрію Павленку максимальне покарання – 4 роки позбавлення волі за ст. 161).



Переглядів: 4432
Поширень: 0