До ювілею визволення Вінниці від фашистських загарбників у місті відбулося покладання квітів до Меморіалу Слави. У заході взяли участь в.о. міського голови, секретар міської ради Сергій Моргунов, голова Вінницької ОДА Анатолій Олійник та голова обласної ради Сергій Свитко.

Під час покладання в рамках Всеукраїнської естафети пам’яті «Слава визволителям України» Вінниці передали естафетний макет штандарту І-го Українського фронту, фотоальбом, символічну гільзу від артилерійського снаряду із землею з братських могил воїнів, які загинули у боях за визволення Кіровоградської та Вінницької областей, а також полеглих на Лютицькому плацдармі Київської області. Ця «естафета пам’яті» прибула до Вінниці з Липовецького району Вінницької області.

Після цього ветеранів, визволителів та їх рідних запросили до кінотеатру «Родина». Керівники міста нагородили їх Почесними грамотами міської ради та грошовими преміями. Сергій Моргунов, звертаючись до ветеранів, зазначив, що сьогоднішні покоління вінничан завжди будуть у них в боргу. І не тільки за те, що вони звільнили місто від окупантів, адже після війни вони разом з громадою відбудовували Вінницю, яку загарбники залишили в руїнах. Не було води і світла, з 64 підприємств працювали частково лише 10. Були зруйновані вокзал, заклади освіти, театр, бібліотеки, лікарня ім. Пирогова. Були спалені мости через Буг. За час війни фашисти знищили понад 40 тисяч вінничан.

«Напевне немає такої родини, яка б не стикнулась з тією війною. Я теж знаю про неї не тільки по документальних фільмах та історичних книгах. Два моїх дідуся воювали. Один – якраз у складі 1-го Українського фронту визволяв Прагу у 1945 році, а війну закінчив в Маньчжурії. Другий був кавалером Ордену слави III ступеня. Вони вже померли, але по їхніх розповідях я знаю, які труднощі та жахи вам усім довелося пережити, а після того ще й відбудовувати державу та міста», – каже Сергій Моргунов. І додає, що сьогодні дуже болісно бачити те, що відбувається на півдні нашої країни: «Дуже прикро сьогодні, коли президент і уряд братнього нам народу тримають свої війська в Криму. Нам це дуже важко зрозуміти. Але ми сподіваємося, що ми, два братських народи, не дійдемо до того, що будемо воювати між собою. Тим більше, що в Великій Вітчизняній війні ці два народи йшли пліч-о-пліч. І віримо, що події в Криму вирішаться мирним шляхом».

 «Дуже приємно, що сьогодні так багато вінничан прийшло вшанувати пам\'ять визволителів. Також дуже приємно, що сьогодні у залі є легенда нашого міста – Іван Павлов, Почесний громадянин Вінниці, який в липні 1941-го був важко поранений при обороні міста Вінниці. Він брав участь у Великій Вітчизняній війні до її завершення. У цьому році йому виповниться 97 років. Він є гордістю нашого міста», – зазначив заступник міського голови Андрій Рева.

А сам Іван Павлов сказав, що найбільше мріє про те, щоб у світі був мир. «Я маю 5 внуків і 4 правнуки. У свої 97 років займаюся патріотичним вихованням дітей та молоді, ходжу у школи, спілкуюся з учнями. Я дуже хочу, щоб люди жили в мирі, і всі суперечки вирішували лише мирним шляхом», – каже він.

Усі бажаючі також могли подивитися концертну програму за участю вихованців міського Палацу мистецтв та виставку фоторобіт, яку розмістили у холі кінотеатру «Родина».



Переглядів: 5313
Поширень: 0