У Вінниці створено волонтаріат «Дружня Вінниця», який діє на базі благодійного фонду «Подільська громада». Це своєрідна система, у якій будуть зареєстровані волонтери та організації, яким необхідні їх послуги та бізнес структури, що готові допомагати розвитку цього руху. «Є багато людей, які готові займатися волонтерством, тому ми вирішили зробити базу даних волонтерів і це буде не просто список людей, а й робота над їх розвитком. Також у цю структуру входитимуть партнери волонтерів, а саме, громадські організації та соціальні служби, які потребують таких послуг. Будуть тут й бізнес-структури, готові допомагати як розвитку волонтаріату, так і громадським організаціям», – каже керівник грантового відділу та молодіжних програм БФ «Подільська громада» Олена Данілова.

У місті створено волонтаріат «Дружня Вінниця»Групи майбутніх волонтерів формуватимуться постійно, навчання стартуватиме як тільки буде набрано 20-25 бажаючих. Бажаючим потрібно заповнити анкету за посиланням.

Проходитиме навчання у три модулі. Перший модуль займатиме від п’яти до десяти днів. Тут майбутнім волонтерам розповідатимуть, що таке волонтерство, як працювати у команді, надавати першу медичну допомогу тощо. Також увага акцентуватиметься на вивченні міста, його історії, особливостях. А після проходження стажування слухачі цього модулю отримають «паспорт волонтера». «У паспорті волонтера буде зазначено де волонтер навчався, у яких заходах брав участь. Плануємо, що в майбутньому цей паспорт надаватиме певні можливості, наприклад, він буде плюсом для людей, які шукають роботу, адже роботодавець оцінить добрі справи свого майбутнього працівника», – зазначила Олена Данілова.

Під час другого модулю навчання волонтерів познайомлять з такими темами, як конфліктологія, комунікативнсть, лідерство, ораторське мистецтво тощо. Випускники цього модулю мають можливість стати лідерами певної групи волонтерів та наставників новачків. На третьому модулі навчання – розкажуть, як написати резюме, ефективно проводити співбесіди тощо.

Голова громадської організації «Гармонія» Рая Панасюк зазначила, що волонтерство – це поклик душі: «Дуже важливо що у нашому місті волонтерство є необмеженим ні віком, ні статтю, ні фізичними особливостями. Наприклад, у нашій організації більша половина волонтерів має певні фізичні обмеження, але вони не мають обмежень в тому, щоб робити гарні справи. Я переконана, що всі вінничани є волонтерами, тільки їх потрібно організувати, адже є багато заходів, про які люди не знають, комусь потрібно підказати, когось – навчити. Потрібно усвідомити, що волонтерство приносить задоволення та користь: піднімається самооцінка, людина отримує досвід спілкування тощо».

Олександра Ткачук розповіла, що вона є волонтером з 14 років, дівчину часто запитують чому вона цим займається, адже за таку роботу не платять. «Волонтерство – це моє життя, мені подобається дарувати людям позитив і я не можу без цього жити. Впевнена, що волонтаріат буде корисним і цікавим як для школярів та студентів, так і для людей старшого віку», – каже Олександра. А Сюзанна Жуковська вже третій рік є волонтером ГО «Гармонія»: «За цей час я зробила для себе дуже багато відкриттів, адже раніше я б ніколи не подумала, що маю ті чи інші здібності, які я відкрила за час волонтерства. Волонтером може бути кожний, навіть на візку можна допомагати розвиватися місту».

Для того, щоб взяти участь у безкоштовному навчанні в рамках волонтаріату, необхідно звернутися до БФ «Подільська громада» фонду (вулиця Поліни Осипенко, 4) або за телефоном 67-20-96. А 12 квітня у приміщенні міської ради буде проведена перша сесія вінницьких міських волонтерів.

 

 



Переглядів: 6988
Поширень: 0