Для того, щоб привернути увагу вінничан до історії міста, популяризувати Європейську площу, розробити нові екскурсійні програми та підготувати концепцію розвитку цієї місцевості – муніципальна компанія «Подільський туристично-інформаційний центр» спільно з виконкомом міської ради замовили історичне дослідження по Європейські площі.

«До недавнього часу Європейська площа немала офіційної назви. В народі її називали площа або сквер Козицького. Це історичне місце для Вінниці, адже тут розташовані символи міста – вежа, готель «Савой». Також для вінничан це місце є святим, адже тут є меморіал Слави. Крім того, це серце Вінниці, звідси починаються всі традиційні огляди, екскурсії, подорожі містом. Вінничани люблять тут відпочивати, проводити вільний час. Тому, щоб зрозуміти, як надалі розвивати цю площу, виникла необхідність дослідити її історію. Мова йде про впорядкування площі. При цьому її історичне обличчя буде збережене», – каже заступник міського голови Андрій Рева.

Для того, щоб максимально врахувати історичні реалії в процесі оновлення площі, в інституті історії, етнології і права педагогічного університету ім. М. Коцюбинського була створена робоча група фахівців. Вони протягом певного часу вивчали архівні документи та матеріали, переважно у Вінницькому державному архіві, та відповідну літературу, у якій йдеться про територію, яку нині займає Європейська площа.

«Дуже важливо, що міська влада, перед тим, як розвивати певну територію, особливо в історичній частині міста, - приділяє значну увагу пам’яткам. Показовою в цьому випадку є й площа Європейська. Її реконструкція задумана із врахуванням історичних подій, які відбувалися на її території. І це правильно», – вважає директор інституту історії, етнології та права ВДПУ, кандидат історичних наук Юрій Зінько, презентуючи результати дослідження.

Як розповів заступник директора інституту історії, етнології та права ВДПУ, кандидат історичних наук Анатолій Войнаровський, свого часу саме ця територія стала новою знаковою віхою у розбудові міста Вінниці. Саме тут почалося становлення нових етапів міста. Ця місцевість почала заселятися у період занепаду Речі Посполитої. Територія називалася Завалля, це була прикордонна земля, яка вже з початку 19 століття стала територією Олександрійського саду.

Потім ця місцевість розбудовується досить динамічно. Саме тут зводять перший в місті ілюзіон (кінотеатр), водонапірну вежу. А Олександрійський сад стає улюбленим місцем відпочинку вінничан – це була безкоштовна зона для проведення дозвілля тогочасними жителями міста. Також це місце пов’язане з політичними подіями, тут відбувалися мітинги періоду революції 1917 року, тут же проходили різні урочисті зібрання. В цій частині міста проживали ряд відомих діячів. Серед них – художник, митець, аматор, який зробив величезний вклад у розвиток міста на початку 20 століття Вячеслав Корєнєв. Тут також жили відомі науковці, проходили навчання та становлення воєначальники. Поруч з ними мешкали прості вінничани.

«Місце настільки насичене історичними подіями, що воно дійсно вимагало ґрунтовного та детального дослідження. Історія Вінниці трагічна, адже вона пережила війни, зазнала багатьох руйнацій, втрат, тому дуже важливо зберегти і привести до належного вигляду це історичне місце», – зауважує Анатолій Войнаровський.

Кандидат історичних наук, доцент, докторант кафедри історії та культури України ВДПУ Тетяна Кароєва повідомила, що за результатами опитування вінничан на тему, з чим у них найбільше асоціюється Вінниця, 92 % людей відповіли, що це вежа. «Ця територія для городян відіграє чимало функцій, серед яких комунікативна, меморіальна, ритуальна, побутово-дозвіллєва. Чим більше її розвиватимуть, тим більше вона буде задіяна у житті міста та об’єднуватиме вінничан навколо себе», – каже Тетяна Кароєва.

Начальник відділу у справах молоді та туризму міської ради Руслан Анфілов зазначив, що на території площі буде впорядковано багато речей: «Відбудеться реконструкція меморіалу Слави. Ми хочемо обмежити в’їзд транспорту на територію Європейської площі, прибрати з неї незаконну торгівлю. Також на цій місцевості з’явиться додаткове озеленення, яке буде проводитися за новими стандартами, прийнятими у місті. Встановлять додаткове освітлення. З’являться й нові туристичні показники».

Щоб вінничани більше дізналися про історію цієї місцини, у місті оголосили конкурс до Дня міста. Всі, у кого є фотографії, історії, або й навіть легенди, пов’язані з Європейською площею, можуть принести їх до вежі і залишити їх там працівникам, або надіслати на електронну адресу [email protected]. Переможці конкурсу отримають планшет.



Переглядів: 8131
Поширень: 0