Депутатами міської ради затверджено Концепцію формування планувального зеленого каркасу міста, реалізація якої дозволить ефективно розвивати рекреаційні зони у тісному взаємозв’язку з вже урбанізованим середовищем.

Вінниця кілька останніх років працює над розробкою системних документів, які дозволяють формувати чітке розуміння подальшого просторового розвитку міста. Відповідно до затвердженої у минулому році Стратегії розвитку міста «Вінниця-2020», важливим напрямком є зміцнення ландшафтного та екологічного балансу. Для того, щоб мати системне бачення розвитку цього сегменту, було розроблено Концепцію формування планувального зеленого каркасу міста, яку 11 квітня було схвалено депутатами міської ради.

Вінниця отримала Концепцію розвитку водних об’єктів, зелених зон та зон відпочинку

Загалом ландшафтний каркас – це сукупність природного рельєфу і елементів, що об\'єднуються в єдину якісну систему. Пріоритетами в цьому зв\'язку є саме елементи з найбільш вираженим природним ландшафтом (ліс, прибережні зони, водні об’єкти тощо). А розроблена Концепція  передбачає розвиток цих природних ландшафтів з врахуванням інтеграції їх у міський простір. Враховуватиме вона розвиток та впорядкування ландшафтних парків, зелених зон, дворових територій, озеленення та використання для рекреації набережних і пляжів річки Південний Буг, розчистка водних об’єктів, проведення вуличного озеленення.

В той же час розвиток таких зон передбачатиме їх взаємозв’язок та перехід один від одного за допомогою пішохідних зон та велодоріжок. Вони є ніби «коридорами» ландшафтного каркасу з забезпеченням їх безперервності.

Вінниця отримала Концепцію розвитку водних об’єктів, зелених зон та зон відпочинку

Концепція передбачає не тільки зони, які необхідно розвивати, а й недоліки тої системи, яка склалася історично. Основним з них є розміщення будівель та гаражів на ділянках, що межують з природними ландшафтами або навіть всередині зелених зон, в межах прибережних захисних смуг річки Південний Буг.

Відповідно до Концепції розроблено і комплексну схему ландшафтного каркасу, яка містить елементи, що потребують подальшого розвитку. А надалі вони враховуватимуться при розробці Генерального плану міста та слугуватимуть його частинами.

Вінниця отримала Концепцію розвитку водних об’єктів, зелених зон та зон відпочинку

«Незважаючи на те, що Вінниця є досить зеленим містом, територій, які б дійсно виконували рекреаційну функцію, - небагато. А зв\'язки між зеленими і водними територіями з одного боку та між урбанізованим середовищем з іншого – дуже слабкі. В результаті рекреаційні зони недостатньо працюють на місто, що може в подальшому привести до погіршення  екологічної ситуації, - зазначає головний архітектор міста Олександр Рекута. - Тому розроблена Концепція формування планувального зеленого каркасу міста створюватиме просторову рамку для подальших ландшафтних, екологічних та інших заходів».​



Переглядів: 6809
Поширень: 0