У Вінниці четвертий рік поспіль реалізовується Програма якості та безпеки товарів «Якість по-вінницьки». Спеціально створена комісія у магазинах міста в присутності засобів масової інформації відбирає певну групу продуктів харчування різних торгівельних марок і передає її на перевірку якості та безпеки до підприємства «Вінницястандартметрологія». «Програма «Наша міська Програма покликана забезпечувати захист прав вінничан на отримання якісної продукції і надання мешканцям інформації про якість товарів, які реалізуються в мережі супермаркетів, фірмової та роздрібної торгівлі міста», – каже директор департаменту економіки і інвестицій міської ради Галина Якубович.

Минулого року було досліджено 11 найменувань різноманітної продукції, а саме: сардини в маслі, томатна паста, солодка вода, чорний шоколад, вівсяне печиво, морозиво, пельмені, кукурудзяні та крабові палички, мультифруктовий та яблучний соки. Крім товаровиробників Вінницької області, перевіряли продукти виробників Дніпропетровської, Київської, Сумської, Київської, Миколаївської, Одеської, Херсонської, Луганської, Черкаської та інших областей.

Товари, які пройшли дослідження та відповідали діючим в Україні нормативним документам, присвоєно логотип «Якість по-вінницьки». Ці логотипи розміщуються на інформаційних стендах товаровиробників при проведенні виставок-ярмарок «Купуй вінницьке». Серед підприємств міста Вінниці та Вінницької області такий логотип отримала продукція п’яти підприємств. Так, ТМ «Караван» – ПМП ВФ «Панда» Вінницької області отримала відзнаку у номінації «Солодкі води». У номінації «Шоколад чорний пористий» логотип «Якість по-вінницьки» має ТМ «РОШЕН» – ПАТ «Вінницька кондитерська фабрика» міста Вінниці. Серед яблучних соків відповідає всім діючим в Україні нормативним документам ТМ «Дари Поділля» – СТОВ «Поділля» Вінницької області. У номінації «Томатна паста» логотип отримала ТМ «Дари ланів» – ПАТ «Могилів-Подільський консервний завод». ТМ «ВХС» – ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика» міста Вінниці отримала відзнаку в номінації «Кукурудзяні палички».

Разом з тим, при проведенні досліджень виявлялася і продукція, яка не відповідала вимогам нормативних документів (державним стандартам України (ДСТУ) та технічним умовам (ТУ)). Причинами цього є порушення як при виробництві, так і під час зберігання та реалізації харчових продуктів. Як приклад, - це були всі відібрані зразки вівсяного печива та пельменів, заморожених зі свинини.

Також упродовж 2013 року проводилися перевірки суб’єктів господарювання щодо дотримання вимог чинного законодавства. Всього було проведено 1456 таких перевірок. До адміністративної відповідальності притягнуто 2,1 тис. осіб. Забраковано та знято з реалізації понад 96 тон неякісної, небезпечної та забороненої до ввезення в Україну продукції. 131 людина відсторонена від роботи.

Щоб не допустити продаж продукції, яка не пройшла лабораторні обстеження, та запобігти харчовим отруєнням серед вінничан – проводиться постійне чергування на можливих місцях стихійної торгівлі. Як результат, за 2013 рік складено 130 протоколів про порушення Правил благоустрою міста Вінниці, 106 – за порушення правил торгівлі на ринках, 26 – за торгівлю з рук в невстановлених місцях та 10 – за порушення правил торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами.

«Програма «Якість по-вінницьки» потрібна, адже факти говорять самі за себе: лише за минулий рік з торгової мережі вилучено 96 тон небезпечних товарів, а від якості продуктів залежить здоров’я вінничан. Було б добре, щоб більшість товарів, які реалізуються через торгову мережу, мали логотип «Якість по-вінницьки», адже це підтвердження того, що продукція якісна і безпечна для вживання. Тому, безперечно, роботу в цьому напрямку потрібно продовжувати», – зазначив перший заступник міського голови Володимир Кістіон під час засідання виконкому, на якому слухався звіт по виконанню цієї програми у минулому році.



Переглядів: 4278
Поширень: 0