Алеї «живих пам’ятників» цього року складуть компанію митці стріт-арту, дансери, вуличні музиканти, хіп-хопери та репери. А для шанувальників класичної музики готується прем’єра Європейської симфонії №9 Бетховена.

Вперше Вінниця побачила професійні «живі пам’ятники» рік тому (саме під час проведення у місті Дня Європи). Такий напрямок сучасного мистецтва вінничанам прийшовся до душі, а відтак Алея «живих скульптур» розташується на Центральній вулиці міста і цьогоріч. Але цього разу Алея повністю змінить «обличчя» - її прикрашатимуть абсолютно нові «живі пам’ятники». Тому Людини-Годинника, якого вінничани торік вподобали найбільше, - городяни не побачать. Натомість зможуть фотографуватися з іншими його колегами з Києва, Миколаєва, Одеси та Євпаторії.

21 квітня на прес-конфереції, присвяченій презентації цьогорічних святкових заходів, міський голова Володимир Гройсман відзначив, що за підсумками минулорічного святкування Дня Європи Вінниця отримала позитивну оцінку від представництва Європейської комісії та від Міністерства закордонних справ. «Але головна оцінка – емоції та настрій самих вінничан, для нас - це найвища нагорода для організації будь-якого свята» - зазначив очільник міста.

Іще одне надбання минулорічного свята залишиться і цього року, але у новому форматі – «валюта» свята, якою були «вінницькі євро» у вигляді флаєрів. Цього разу її вигляд буде більш наближеним до дизайну справжніх купюр. За словами начальника відділу у справах сім`ї , молоді та туризму Руслана Анфілова, за змістом валюта вінницького Дня Європи стане свого роду путівником свята – на ній розмістять план заходів святкувань.

«Більше музики та яскравих вражень!» - таким гаслом керувались організатори Фестивалю сучасного вуличного мистецтва «Жива Європа». Тому на площі Театральній, у сквері Козицького, по вул. Грушевського, на майдані Незалежності та у Центральному парку – з’являться танцювальні та музичні майданчики. Одразу після офіційного відкриття свята на майдані Незалежності о 14:00 відбудеться виступ муніципального естрадно-духового оркестру «ВінБенд», на зміну якому згодом прийдуть молоді місцеві дансери, хіп-хопери та репери. У сквері Козицького розмістяться фотографи, художники, митці декоративно-прикладного мистецтва та вуличні музиканти. Як повідомила начальник управління культури міської ради Ірина Френкель, у театрі ім. Садовського відбудеться всеукраїнська прем’єра Європейської симфонії №9 Бетховена, у фіналі якої буде звучати «Ода до радості» (на слова Шиллера), яку у 1972 році Рада Європи схвалила у якості свого гімну. Симфонію Бетховена вінницький глядач почує у виконанні Академічного муніципального хору «Вінниця», симфонічного оркестру Львівської державної філармонії та солістів Варшавської Національної опери. Ті, кому у залі театру не вистачить місця, зможуть почути симфонію і побачити усе, що відбуватиметься на сцені, через великий екран, що його буде встановлено на площі Театральній. Центральний парк за сталою традицією вдень буде належати дітям – конкурси, казки та сонети від учасників Турніру молодих поетів. Вечірня програма складатиметься з гала-концерту переможців конкурсу вуличних музикантів та «Євродансу від dj Sergey Kozacha».

Готується і особливий сюрприз – вінничани цьогоріч зможуть познайомитись із мистецтвом стріт-арту (англ. Street art – вуличне мистецтво). Це вид образотворчого мистецтва, відмінністю якого є яскраво виражений урбаністичний стиль. Майстри цього напрямку, використовуючи техніку викривлення і нахилу, створюють на асфальті надреалістичні об’ємні картини. Наразі тривають переговори із німкенею Крістіаною Йессен-Ріхардсен, яка попередньо погодилась відвідати Вінницю і навіть готує картину із зображенням вінницької башти. А польські мадоннарі (майстри малюнків на асфальті) вже дали підтверження щодо своєї участі. За словами міського голови Володимира Гройсмана, 16 травня у мистецтві «стріт-арту» окрім професіоналів будуть задіяні також учні вінницьких художніх шкіл, які від гостей отримають уроки майстер-класу малюнків на асфальті.

Якщо ви бажаєте продемонструвати свої таланти та стати безпосередніми учасниками Фестивалю «Жива Європа» - Ви можете подати свої заявки для участі у заходах, звернувшись за телефонами 59-50-53 (управління культури Вінницької міської ради) та 59-52-83 (відділ у справах сім`ї, молоді та туризму).


Переглядів: 4964
Поширень: 0