Будівництво двох століть – це про хірургічний корпус лікарні ім. М. Пирогова у Вінниці. Першу цеглину у фундамент споруди заклали ще у 1988 році. Надалі будівництво було «заморожене» через брак коштів і інтенсивні роботи розпочались лише з 2009 року. Генпідрядником визначили ТОВ «Вінницябуд». На якій стадії роботи наразі і коли корпус запрацює розповів гендиректор підприємства Володимир Гігінеішвілі.

Володимир Гігінеішвілі

- Володимире Карловичу, головне питання, коли завершиться будівництво?

- Планували наприкінці минулого року, але життя внесло свої корективи – економічна ситуація в державі напружена, коштів бракує, а будівництво потребує мільйонних капіталовкладень. За цінами 2010 року загальна кошторисна вартість складала 219 380,2 тис грн. Вартість інженерного та медичного обладнання у цій сумі - 89,97 млн грн (без ПДВ). З того часу ціни зросли, відтак, доводиться корегувати кошторис. Коли йшла мова про генпідрядників, які могли б добудувати цей об’єкт, я погодився. За свою будівельну кар’єру, а це майже 50 років, збудував низку потужних об’єктів. Зокрема, вінничани знають «Книжку» - колишній обком партії, а нині місце розміщення бюджетних структур. І, певне, що «Пироговка» - то вже мій хрест, моя місія життя – його добудувати.

- Днями представники комісії з питань зміцнення законності Вінницької облради озвучили, що у них є інформація, що у 2013 році обсяги будівельних робіт були завищені в межах 30-40% і бюджетні кошти були «прокручені» через конвертаційні центри. Як відомо, диму без вогню не буває…

- Зараз ми проходимо планову ревізію – працюють представники фінінспекції, перевіряють доцільність всіх витрат, пов’язаних із будівництвом. Так відбувається щороку, адже маємо справу із мільйонами державного та місцевих бюджетів. На сьогоднішній день з початку будівництва освоєно 134 млн грн. Цифра чимала, але й зроблено чимало. За рахунок цих коштів зведено будівлю хірургічного корпусу з прибудованою конференц-залою, переходом до існуючого корпусу, виконано зовнішнє утеплення стін, змонтовано ліфти, влаштовано внутрішні мережі водопостачання, теплопостачання та каналізування, вентиляції, частково виконано внутрішнє оздоблення (90%), збудовано дві кисневі станції, зовнішні теплові мережі, зовнішні мережі водопостачання та каналізування, благоустрій території (90%). Виконано монтаж обладнання трансформаторної підстанції. Придбано немонтоване медичне обладнання «Рентгенохірургічна ангіографічна система» вартістю 16 269,8 млн грн та монтоване обладнання на суму 10 582,5 млн грн. Можливо, хтось із представників громади, оцінивши «на глазок» капіталовкладення і отримавши якусь інформацію від людини, наближеної до перевірки, невірно її розтлумачив. А можливо, деякі молоді громадські діячі хочуть зробити на подібних спекуляціях собі гучну політичну кар’єру. Такі заяви лунають щоразу, як відбувається зміна Уряду – проводяться перевірки – планові, позапланові – і результат громада теж бачить – зловживань не має. Завершиться нинішня перевірка – її висновки обов’язково оприлюднимо.

- Наскільки ретельна процедура контролю витрачання бюджетних коштів?

- До копійочки. До речі, люди, які створили резонанс з приводу ніби-то «зловживань» можуть створити інціативну групу і вникнути у весь процес самі: проконтролювати весь процес – від і до. Матимуть досвід і інформацію «з перших вуст». Так, щомісяця наш прораб спільно із інженером з технагляду управління капбудівництва перевіряє кількість виконаних робіт і кошторис. Завізований документ направляється у кошторисний відділ, який закладає всі дані у комп’ютерну програму. Це державна програма, затверджена Держбудом, де за власним бажанням змінити нічого не можна. Програма розраховує витрати матеріалів, людиноресурсів, середню вартість робіт на ринку, ПДВ і – видає загальний кошторис. Якщо ми вклались у ці норми – добре, якщо ні – все що я витратив більше – мої проблеми, мій збиток. Далі цей документ направляється у кошторисний відділ замовнику, де перевіряється додатково. І це не враховуючи постійної уваги усіх державних контролюючих інституцій, які виявляють особливу прискіпливість, якщо мова йде про бюджетні кошти.

Люди, далекі від процесу будівництва, можуть дозволити собі проявляти дилетантство і робити гучні заяви. Компанія із напрацьованим десятками років іміджем, ніколи не буде ризикувати репутацією. Тим паче, якщо мова йде про бюджет. Адже це кримінал, а у нас є що забирати. Є активи, працює колектив 350 людей. Невже мені потрібен такий негатив та ще й на завершення кар’єри?

- За весь час перевірок контролюючі органи мали до вас претензії?

- Було. Коли змінювався Уряд від прем’єра Тимошенко до прем’єра Януковича нас два місяці перевіряла Служба безпеки, КРУ і УМВС. У підсумку у нас знайшли порушень на 7 тисяч гривень. При обсягах робіт на мільйони гривень… Якщо у тих, хто робить гучні заяви, є на прикметі інший генпідрядник, який хоче завершити роботи – будь-ласка. Але працювати на комерційних об’єктах набагато простіше – значно менше бюрократичної роботи і різноманітних контролерів. Ми навіть на фірмі жартували, що для усіх паперів не вистачить кабінету і для їх вивозу потрібно КАМАЗ із причепом… У 2013 році з державного бюджету було виділено 9 млн грн. Їх вже освоєно, а бюджет по об’єкту наразі нам винен понад 1,5 мільйони гривень. Але роботи не зупиняються, ми продовжуємо там працювати під усні гарантії керівництва області. Ми їм довіряємо, адже хірургічний корпус лікарні ім. М. Пирогова у Вінниці – честь громади, а не трамплін для кар\'єри деяких молодих політиків.

- Є певність, що вже цього року пацієнти лікарні зможуть перейти із старого хірургічного корпусу у нові сучасні палати?

- Маю надію. Залишилось небагато - на даний час виконано усі будівельно-монтажні роботи новозбудованого хірургічного корпусу, підведено усі комунікації для роботи відділення інтервенційної радіології. Для завершення будівельно-монтажних робіт та забезпечення корпусу обладнанням, за підрахунками управління капбудівництва, необхідні кошти в сумі 85,4 млн грн. Медичне та інженерне обладнання у цій сумі складає 62,2 млн грн (без ПДВ). Це перелік в кількості 239 найменувань. Із обладнанням можна і зачекати, і вже розпочати розміщувати пацієнтів у сучасних палатах – добре освітлених, із санвузлами, кондиціонерами. Але це рішення, яке приймає керівник закладу.



Переглядів: 5800
Поширень: 0