Сьогодні Вінниця вже всьоме відзначає День Європи. На відміну від минулих років заходи проходять на меншій кількості майданчиків. Враховуючи складну ситуацію на сході України, замість розважальної програми організатори сконцентрувались на інформаційно-просвітницьких заходах. У центральній частині міста дуже людно. Вражає кількість молоді та дітей у вишиванках, які стали справжнім дрес-кодом Майдану Незалежності, вулиці Соборної та Європейської площі.

День Європи у Вінниці

На Майдані Незалежності лунає класична європейська та українська музика. Багато різноманітних виставок, в тому числі виробів хенд-мейд. Особливо людно біля сцени і там, де проводяться майстер-класи. На площі також можна познайомитись із літературою та найбільш видатними музеями Європи. Поруч, на вулиці Соборній, всі дерева вбрані в національну символіку різних країн ЄС. А на Європейській площі майбутні студенти можуть познайомитись із багатьма ВУЗами в рамках проекту «Європейська освіта в Україні». Навіть коли почався дощ, городяни залишаються, – центр міста вкривається парасольками. Виступи виконавців зі сцени на Майдані Незалежності зривають оплески глядачів. (Дивіться фоторепортаж)

День Європи у ВінниціДень Європи у Вінниці

(Дивіться фоторепортаж)

В. о. міського голови Сергій Моргунов, спілкуючись із журналістами, відверто зізнається, що рішення про те, чи відзначати цього року День Європи, було вкрай непростим: «Зважаючи на ситуацію в країні, тільки в понеділок міська рада прийняла рішення, що Вінниця таки буде відзначати День Європи. У нас було багато протиріч, в якому саме форматі це зробити. З одного боку, могло бути нерозуміння людей, що на сході відбуваються такі трагічні події, і робити масові заходи було б недоречно. Але разом із тим, сім років тому, коли відзначення Дня Європи започаткував тодішній наш міський голова Володимир Гройсман, ми хотіли показати, що Вінниця – це європейське місто. І що вся Україна має тільки єдиний вірний шлях – це розвиток у європейському напрямку демократії і розвитку місцевого самоврядування. В цих непростих умовах Україна повинна розвиватися, як демократична держава, і дуже важливо, щоб розвиток місцевого самоврядування був домінантою в розвитку України, а не якісь там питання федералізації, а тим більше анексією територій. Тому ми вирішили, що це свято ми відзначимо з точки зору патріотизму, європейських стремлінь і воно нестиме для вінничан більш просвітницький характер».

День Європи у Вінниці

(Дивіться фоторепортаж)

Серед гостей Вінниці цього дня – представники посольств Латвії та Польщі, а також делегації з польських Кельце, Сташівського повіту та литовського Панєвєжиса. З цими містами наше місто має побратимські і партнерські зв’язки.

«Я вже три роки працюю в Україні і про Вінницю чула дуже багато, але ніколи тут не була, - розповідає Посол Латвії в Україні Аргіта Даудзе. – Про Вінницю в Україні вже склався стереотип, що це європейське розвинуте місто з дуже умілим управлінням і людьми, які відчувають свою відповідальність за місто. І по приїзді я переконалася, що цей стереотип відповідає дійсності». Її підтримує і колишній міністр Латвії, а нині депутат Ризької Думи Сарміте Елерте, яка каже, що лише перший день у Вінниці, але вже відчула, яке це комфортне, миле і дуже доброзичливе місто: «Коли я гуляла вулицями Вінниці, я бачила там багато рис Європи. До цього я була у Києві на Майдані, де розвішані фото Небесної сотні, і я думаю, що те, що відбулося в цьому році в Україні, – це буде на віки вічні в пам’яті не тільки України, а й Європи. Та кров, яка була пролита, вона тільки укріпить бажання Європи повернутися до України».

День Європи у Вінниці

(Дивіться фоторепортаж)

А голова Ради міста Кельце Томаш Богуцький зауважив, що Польща і Європа дуже уважно спостерігають за подіями в Україні, але Україна сама повинна вирішувати свої проблеми, і ніхто не має права втручатися в справи держави з боку. Польща готова допомогти та стояти поряд у такі важки часи, але всі рішення повинні бути за українцями. Що ж до Вінниці, то він зазначив, що це місто по-справжньому є європейським і гарно розвивається по економічних і адміністративних показниках.

Його думку про Вінницю поділяє і губернатор Вінниччини Анатолій Олійник: «Вінниця є флагманом у прагненнях до утвердження європейських цінностей і підходів, тому мене переповнює гордість за те, що Вінниця традиційно відзначає День Європи, - каже голова обласної державної адміністрації Анатолій Олійник. - Європа сповідує цінності, які сьогодні є кращими і для самоорганізації особистості, і для комфортного проживання людини. Наша державне прагне цього, і та молодь, яка у листопаді вийшла на Майдан Незалежності, вийшла саме з прагненням до Європи». ​



Переглядів: 7487
Поширень: 0