Деморалізована після пам’ятних подій взимку 2014 року Партія регіонів постала у новому образі. Частина колишніх регіоналів об’єдналися у новий політичний проект, хоча й з співзвучною назвою – ПРУ («Партія розвитку України»). Лідери партії уже заявляють про плани на майбутні парламентські вибори.

Власне, ідеологи партії своєї причетності до Партії регіонів не приховують, при цьому називаючи її «приреченою». Так у інтерв’ю виданню «Лівий берег» висловився про ПР колись далеко не остання, хоч і не публічна людина у партії Сергій Ларін. Нині він – один із конструкторів «Партії розвитку України», куди, за інформацією ЗМІ, увійшли чимало екс-регіоналів.

Сергій Ларін по центру

Це підтверджує прізвище одного з ініціаторів створення ПРУ – Сергія Льовочкіна, колишнього глави адміністрації Януковича. Ларін був підлеглим Льовочкіна у АП і його присутність у проекті не заперечує.

На перший план у ПРУ вийдуть ті, хто у Партії регіонів були на других ролях, зазначає Ларін. Тобто, як можна зрозуміти, ті, хто публічно не заплямував свою репутацію. Сам Сергій Ларін називає їх молодим прогресивним поколінням, і нова політсила, з його слів, не буде повторювати помилок ПР – «вождізм» тут обіцяють замінити на колективне лідерство.

Будівництвом партії займуться, зокрема, за рахунок представників бізнесу. У тому ж інтерв’ю «Лівому берегу» Ларін заявляє, що це маловідомі в Україні персони, хоча інформацію журналіста видання про наявність серед спонсорів партії олігархів Віктора Пінчука і Олександра Ярославського, а відтак – формування нового олігархічного лобі, не спростовує.

Серед своїх політичних орієнтирів у ПРУ називають євроінтеграцію та децентралізацію. Власне, нічого нового – над цим уже кілька місяців працює Уряд Арсенія Яценюка, і, зокрема, над децентралізацією влади, чим опікується екс-очільник Вінниці, віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман. 17 червня Верховна Рада вже прийняла перший із низки законопроектів реформи місцевого самоврядування. Крім того, уже 27 червня Україна готується підписати економічну частину угоди про Асоціацію з ЄС, про що заявив Президент України Петро Порошенко.

Цікаво, що при наявності прозахідних поглядів, ПРУ, з огляду на особистості, збирається спиратись на традиційний колись електорат ПР з півдня та сходу України – той самий, який ще недавно не без участі регіоналів налаштовували категорично проти євроінтеграційного курсу України.

Сергій Татусяк на з\'їзді партії ПРУ

На з’їзді ПРУ 21 червня головою партії обрано екс-регіонала Юрія Мірошниченка, а одним із його заступників став вінничанин – екс-голова Вінницької обласної ради, керівник єврорегіону «Дністер» Сергій Татусяк. Серед вінничан на з’їзді також були присутні Андрій Кавунець, Руслана Харковенко, Олександр Капітан та Олексій Гаврилов.

Команда Татусяка на з\'їзді ПРУ

з\'їзд партії розвитку України

Для довідки:

Сергій Пилипович Татусяк, 59 років. Народився у селі Жабокричка Чечельницького району Вінницької області. Перша вища освіта – вчитель фізичного виховання. В подальшому здобув дипломи економіста і магістра державного управління.

Працювати почав викладачем волейболу у ДЮСШ №3. У 1980-ті роки очолював відділ оборонно-масової роботи Вінницького обкому ЛКСМУ, а згодом – Вінницьку облраду спорттовариства «Колос» і футбольний клуб «Нива». В 2001-2005 роках працював на посадах заступника голови Вінницької обласної ради та голови облдержадміністрації. З 1996-го року – член НДП (Народно-демократичної партії). У 2005 році Сергій Татусяк був обраний депутатом Верховної ради від блоку «За єдину Україну», а згодом, після розпуску парламенту, очолив вінницький обласний осередок партії «Єдиний центр». Із нею після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах у 2010 році увійшов до складу Партії регіонів. Того ж року став головою Вінницької обласної ради. У лютому під час трагічних подій на Євромайдані, пішов з посади, покинувши і Партію регіонів. Є одним із засновників товариства «Україна-Польща-Німеччина» та єврорегіону «Дністер».



Переглядів: 7999
Поширень: 0