Ліверпуль назавжди. Неофіційну назву одного з вінницьких скверів можуть цілком офіційно закріпити на папері, точніше, в буквальному сенсі, на камені. Якщо ідею головного архітектора міста Олександра Рекути підтримає мерія і городяни, сквер біля Макдональдса, який корінні вінничани називають Ліверпуль, може отримати і новий вигляд, і навіть звучання.

- На даний момент уже є попередній проект цього скверу. Я презентував ідею керівництву міста, вони сприйняли її позитивно і дали доручення зайнятися кресленнями та скласти кошторис, - розповідає автор ідеї, головний архітектор міста Олександр Рекута. – Далі, вже на підставі кошторису, буде визначатися фінансування: чи це будуть бюджетні кошти, співфінансування, чи можливо долучитися до реалізації цієї ідеї захочуть і вінничани. У будь-якому випадку, це не буде якась захмарна сума.

Власне сама ідея полягає у комплексному благоустрої існуючого скверу так, щоб в результаті пов’язати його з англійським містом Ліверпуль.

- А тепер давайте подумаємо, з чим ми пов’язуємо в першу чергу це місто? – каже Олександр Рекута. – Правильно, з ліверпульською четвіркою Beatles. Знаєте, в свій час журнал «Rolling Stone» поставив їх на перше місце списку найвидатніших виконавців усіх часів. У світі, та і в Україні є дуже багато клубів «бітломанів», думаю, є такі і у Вінниці. Зрештою, самі по собі Beatles достойні бути представлені у вінницькому середовищі. Словом, пропонується така собі сучасна арт-композиція. Це будуть чотири жовті промені, викладені з бруківки, які у вечірній час будуть підтримуватися штучним освітленням, як на Майдані Незалежності. Самі промені символізуватимуть видатних осіб Джона Леннона, Пола Маккартні, Джорджа Харрісона і Рінго Старра. А в центрі скверу (ближче до 17 школи) з’являться  і фігури музикантів, які будуть виготовлені з сучасних матеріалів: орг-скла, металу, пластику, можливо сплавів. Це не скульптури, не пам’ятники, відтак не потрібно проходити довгу процедуру, пов’язану з їх встановленням. Традиційних граніту чи мармуру не буде. Фігури музикантів будуть приблизно у людський зріст та стоятимуть на напівкруглій сцені. Я хотів би, щоб вона як і годиться, була дерев’яною, з якісного покриття. Перед нею буде надпис «Ліверпуль». Позаду – та  сама Yellow Submarine, про яку співає четвірка. А ще далі, за нею, образ хвиль, де, начебто пливе цей жовтий човен.

На «Ліверпулі» - у сквері біля «Макдональдса» - після реконструкції з’являться легендарні Beatles

Сам човен, за словами Олександра Рекути, точніше, його контури, будуть зроблені так, щоб туди можна було зайти, сфотографуватися з «бітлами» і просто посидіти.

Крім того, передбачається благоустрій самого скверу. Планується заміна бруківки, нове озеленення, світильники, а також реконструкція лавочок, підпірної стінки біля 17 школи та паркану. В тому числі, не виключено, що оновиться і вигляд огорожі, ближче до Соборної, біля Макдональдса.

- Хотілося б замінити її на більш стильну, щоб в результаті, після усіх робіт сквер зазвучав інакше, - каже головний архітектор міста.

Якщо задумка втілиться в життя, то Ліверпуль може зазвучати в буквальному сенсі: під вокал та гітару Джона Леннона і Пола Маккартні, соло-гітару та вокал Джорджа Харрісона і ударні Рінго Старра. Щогодини тут планується вмикати інший альбом Beatles.

На «Ліверпулі» - у сквері біля «Макдональдса» - після реконструкції з’являться легендарні Beatles

До речі, за словами історика Олександра Федоришена, саме з «бітлами» власне і пов’язана одна із версій виникнення назви скверу – Ліверпуль.

- Вона з’явилась десь в 70-80 роках. Сьогоднішні сорокарічні розповідають, що на фоні популярності цієї групи в Радянському Союзі, саме тут, поруч з творами Висоцького та Цоя, лунали і пісні Beatles, - каже історик. – Втім, є й інша версія. Вона пов’язана з тим, що на тому місці, де сьогодні приблизно стоїть Макдональдс, був кафетерій «Криниченька», де поряд з іншим, продавалися смачні пиріжки з лівером… Зрештою, думаю, що правда, істинного походження назви десь посередині – на перетині цих двох версій.

Водночас, за словами найстарішого КВН-ника Вінниці Олександра Шемета, назва Ліверпуль, так само як і багато інших - скоріше за все дань моді.

- Мікрорайони в першу чергу називали ті, хто там жив, кожен хотів якось виділитися, і з’являлися назви, - каже він. - Принаймні, з пиріжками з лівером Ліверпуль навряд чи можна пов’язувати, вони продавалися напроти - там, де зараз бібліотека, в “Криниченці” вони теж були, але не як основний товар, кафетерій більше спеціалізувався на здобі... Але як би там не було, як на мене, Beatles можна ставити де завгодно, місце в центрі - досить непогано підходить для цього.

Втім, якщо все вийде і ідея з «перевтіленням» вінницького Ліверпулю здійсниться, за словами головного архітектора міста, не виключено, що в перспективі свої символи отримають і інші неофіційні райони міста.



Переглядів: 10321
Поширень: 0