У першій половині липня працівники міського комунального підприємства «Вінницязеленбуд» під корінь зрізали велику частину алеї досить рідкісних горіхів Зібольда по вулиці Пирогова. Оскільки городяни та місцеві екологи завжди пишалися своїм «зеленим» фондом, то хочуть відновлення насаджень. Вирізку сухостою вже намагаються перекласти у політичну площину. При цьому комунальники обіцяють вже в майбутньому році висадити на цій алеї саджанці горіха та інших дерев.

У 1968 році по вулиці Пирогова між тротуаром і проїжджою частиною на відрізку від ринку «Урожай» до «Електромережі» (протилежна сторона до скверу і трамвайної колії) комунальні служби висадили більше сотні саджанців горіха, виведеного у 1866 році голландським ботаніком Філіпом Зібольдом. За словами керівника ГО «Зелений світ Поділля» та екс-міністра екології Олени Яворської, перевагу цьому виду тоді дали в якості експерименту з озеленення, що, як показала практика, у підсумку виявився невдалим.

Однак у 1984 році облвиконком вирішив присвоїти алеї, що займає гектар площі, статус природоохоронного об\'єкта. Щоправда, при цьому влада не подбала про відповідне огородженні та охорону дерев. На початку 1990-х, коли проїжджу частину вулиці Пирогова на 1 метр розширювали, дорожники звузили тротуар і встановили бордюри в безпосередній близькості до стовбурів горіхів. Останні 5-7 років заповідна зона перебувала в жалюгідному стані. Дерева поступово засихали. Сухі стовбури доводилося видаляти, а на липень 2014-го «випала» наймасштабніша «вирізка», коли прибрали 53 сухостою.

Про зрізану горіхову алею на Пирогова заговорили аж у столиці. Комунальники та екологи відповідають – сухостій був небезпечний для городянВирізка привела до суспільного резонансу. Спочатку, не розібравшись в суті питання, про «знищення цінного пам\'ятника природи» написав екологічний веб-ресурс priroda.in.ua, а потім про це у Facebock розповів народний депутат від «Батьківщини» Олександр Бригинець. В обох текстах претензії до комунальників зводяться до того, що обрізка дерев проводилася без належної обробки, в зимовий період дороги посипалися сіллю, тому горіхи засихали, і ніхто не подбав про збереження алеї, як пам\'ятки природи.

Грунтуючись на скаргах від деяких вінничан, нардеп заявив, що третина горіхів Зібольда були зрізані власниками магазинів, що поруч з алеєю, і нікого за це не покарали, а деякі лунки вже встигли заасфальтувати. У зв\'язку з цим О. Бригинець хоче дізнатися від місцевої влади, чи була дотримана процедура скасування заповідності об\'єкта, і вимагає відновлення алеї, позначення спеціальними знаками її кордонів і притягнення винних у знищенні зелених насаджень. А заодно наполягає на компенсації державі збитку, нанесеного природі.

За словами директора департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міськради Ігоря Корольчука, до загибелі більшості дерев привів цілий комплекс негативних факторів, на які вказує нардеп, а також висока загазованість повітря, комахи-шкідники і близькість комунікацій, адже інженерні мережі прокладали поруч з кореневою системою горіхів . Але ніхто самовільно засохлі дерева не вирізав, оскільки давно відпрацьований легальний механізм знесення сухостою.

«На підставі звернення ДКП« Вінницязеленбуд» створено комісію, яка визначала стан зелених насаджень, - розповідає Ігор Євгенович. - До її складу увійшли представники нашого департаменту, комунального підприємства та управління екологічної інспекції у Вінницькій області. Після обстеження алеї комісія дійшла висновку, що більша частина дерев знаходиться в аварійному стані. На підставі акта комісії, ми прийняли рішення про знесення 53 сухостійних горіхів Зибольда», - пояснює чиновник.

Про зрізану горіхову алею на Пирогова заговорили аж у столиці. Комунальники та екологи відповідають – сухостій був небезпечний для городян

Про необхідність знесення сухих дерев по вулиці Пирогова говорить і еколог Олена Яворська, яка ніколи не підігравала міській владі і завжди об\'єктивна у своїх оцінках. «Зрізали тільки сухі дерева. Це факт. В останні два роки почалися незворотні процеси, які вказували, що ці горіхи врятувати не можна. Причому, на мою думку, загибель дерев пов\'язана не стільки з сполуками свинцю у вихлопних газах, скільки з надлишком солі, що використовується проти ожеледиці. Тому якщо у парку горіхи Зібольда живуть 80-100 років, то біля проїжджої частини гинуть значно раніше», - зазначає Олена Григорівна.

Про зрізану горіхову алею на Пирогова заговорили аж у столиці. Комунальники та екологи відповідають – сухостій був небезпечний для городян

Однак, за її словами, в нинішній законодавчій базі існує юридична колізія, яка унеможливлює знесення будь-яких насаджень, навіть якщо вони несуть пряму загрозу життю людей. «Справа в тому, що будучи державними органи охорони навколишнього природного середовища та екологічної інспекції були наділені повноваженнями візувати документи про знесення сухостою. Після реформування і «передачі» управлінь у відання облдержадміністрацій, мабуть за недогляду, цю функцію пропустили і ні за ким не закріпили. Проблема ще й у тому, що й сам апарат Мінекології не повноважний давати дозволи, а тільки його структури, які нині відсутні», - уточнює Яворська.

Якщо на столичному рівні допустили помилку, то це не означає, що «на місцях» повинна бути паралізована робота по обрізці гілок і знесення сухостою. Тому в інспекції змушені погоджувати такі роботи. Як і колись...

На сьогодні по вулиці Пирогова залишилося близько двох десятків горіхів Зібольда. Вони хоч і з листям, але далеко не у кращому вигляді. Теоретичні шанси на порятунок у них є. Що стосується «асфальтування лунок», про що інформують нардепа А. Бригинця вінничани, то це явно «погляд у майбутнє». У справжньому там маса пеньків, як недавнього зрізу, так і явно старих.

Про зрізану горіхову алею на Пирогова заговорили аж у столиці. Комунальники та екологи відповідають – сухостій був небезпечний для городян

Політика мерії в останні роки орієнтована на висадку молодняка переважно в районах житлової забудови та скверах, де умови для дерев більш сприятливі, але і по вулиці Пирогова «голим» тротуар не залишиться.

«Нинішнього літа ми також зрізали 20 засохлих дерев по вулиці Соборній. У 2014-15 роках плануємо висадити там 160 саджанців лип. Практика показує, що ці дерева ідеально підходять до умов біля узбіч доріг. Що стосується «алеї горіхів», то, перш за все, ми підготуємо документацію, визначимо відстань між лунками, кількість саджанців висотою від 2,5 метра, вирішимо інші питання. Лунки не скрізь будуть збігатися з колишніми. Раніше дерева росли хаотично, ми ж хочемо дотримання 9-12-метрової дистанції. Або цього року, або в наступному збираємося посадити там молоді дерева», - запевняє Ігор Корольчук. І уточнює, що пріоритетом для посадки залишаються горіхи Зібольда, спеціально для цього комунальні служби вже займаються пошуком посадкового матеріалу. Але якщо фахівці висловляться категорично проти цього виду, то, як резервний варіант, міська влада розглядає липи.

Довідка

На території Вінниці природоохоронним статус, крім «алеї горіхів Зімбольда», мають ЦПКіВ ім. Горького, Ботанічний сад, острів Кемпа, парк садиби Грохольських (територія ендокринологічного диспансеру), а також дзеркало Вишенського озера за винятком зелених насаджень по його берегах.



Переглядів: 4717
Поширень: 0