Віце-прем’єр міністр України Володимир Гройсман, відкриваючи у рідній Вінниці оновлену площу Тараса Шевченка, розповів, що чекатиме вінничан найближчої зими, яка обіцяє стати чи не найскладнішою для України. Крім того, урядовець повідомив про плани щодо децентралізації влади в державі і ті проблеми, з якими при цьому довелось зустрітись.

Колишній очільник Вінниці зізнався, що наше місто завжди залишається у його серці.

- Вінниця для мене не є чимось, що пов\'язане з учорашнім днем, - каже віце-прем\'єр. - Вінниця для мене - це і вчора, і сьогодні, і завтра. Це мій дім, який я люблю. І, звісно, я все роблю для того, щоб команда, яка продовжує працювати у місті, й надалі діяла, як єдине ціле. Якщо в мене є вільна хвилина, чи день, я обов\'язково приїжджаю у Вінницю, хоча останнім часом це вдається нечасто.

- Зважаючи на складну ситуацію із газовими перемовинами, чим Вінниця буде зігріватись взимку?

- Ситуація щодо газу дуже складна. Кілька місяців ми його не отримуємо, тому нині створений Енергетичний штаб, який вже напрацював потрібні рішення. Виконувати їх доведеться дуже швидко. Особливо зважаючи, що раніше майже нічого не робилося, аби зменшити українську залежність від російських енергоносіїв. Варіантів декілька. Передусім це - заміщення газу, і Уряд вже ухвалив рішення щодо компенсації різниці в тарифах для тих, хто буде це робити, у т.ч. для населення. Далі - перехід на пільговий тариф по електроенергії, що стосується і невеликих будинків. Нам потрібно нині зберегти власний видобуток енергоносіїв. Є також пропозиція для наших європейських партнерів щодо збільшення реверсу, так званий "великий реверс". Загалом Енергетичний штаб розробляє цілий ряд антикризових заходів, які враховують різні сценарії розвитку ситуації.

- Чи враховують вони можливу військову агресію з боку Росії?

- Ми вже маємо нині цілий ряд агресій. Зокрема, й військову агресію - пряму та неприкриту. На Донбасі нині проти України воюють бандити, але ці бандити - російські військові. Ми маємо енергетичну агресію. Нас обмежили з усіх сторін, блокують видобуток вугілля для виробництва електроенергії на Донбасі. Але ми шукаємо можливості імпорту цього палива. Через економічну агресію наші товари вже не сприймають в Російській Федерації, отже для їх збуту треба шукати інші ринки. Все це - дуже серйозні виклики для України. Але ми маємо показати нині усім, що російську агресію час зупиняти, бо це вже не питання лише Донбасу, чи навіть України, це питання всього світу, це питання збереження європейських цінностей, демократії, свободи, суверенності будь-якої країни.

- Чи може Уряд нині гарантувати, що взимку в квартирах вінничан буде якщо не тепло, то принаймні комфортно?

- Все залежить від нас. Маємо сьогодні починати заощаджувати газ і готуватись до найгіршого сценарію. Ми ввели вимушену економію енергоносіїв у 30% - і по промисловості, і по індивідуальних споживачах. Українські облгази вже працюють за відповідними вказівками. Але потрібно щоб кожен сприйняв ситуацію як особистий виклик: почав слідкувати, коли вмикає газ, скільки й чи завжди раціонально спалює його, чи може скористатись іншими джерелами енергії... Все це дасть нам можливість пройти цей складний період та витримати його.

- Як події на Донбасі вплинуть на стратегію регіонального розвитку інших областей?

- Ми не можемо допустити, щоб через події на Донбасі страждали інші регіони. Україна - це не лише Донецька і Луганська області. Україна - від Сходу до Заходу, від Півночі до Півдня - це держава, яка потребує рівноправного підходу і розвитку. Уряд вже створив тимчасовий орган - Агенцію з відновлення Донбасу. Безумовно, ми розраховуємо у цьому на підтримку наших міжнародних партнерів. План відновлення України включає такі оперативні заходи, як підтримка переселенців, відновлення кордону, стабілізація ситуації на Донбасі, а також сталий план модернізації країни. Адже те, що ми нині маємо і в управлінні, і в економіці, потребує негайного реформування за європейським зразком.

Володимир Гройсман: «Щоб вистояти, маємо готуватись до найгіршого»

- Нині Уряду закидають надто повільне впровадження широко пропагованих принципів децентралізації влади. Усьому виною війна на Сході?

- Ніщо не може виправдати відсутність реформ, навіть війна. Ми фактично зупинились у цьому питанні на етапі ухвалення парламентських рішень. Концепція реформ була фактично готова ще в квітні, ми розробили пропозиції, які полягають у повсюдності місцевого самоврядування та субсидіарності. Ряд законопроектів, які ми вже внесли - це й ті, які стосуються регіональної політики, добровільного об\'єднання громадськості - вже створюють більше можливостей для розвитку громад. У 2015 році хочемо внести зміни до Бюджетного кодексу, щоб кожне місто, кожна громада отримувала у своє фінансування і податок на нерухомість, і частину податку на доходи фізичних осіб, якого нині у чистому вигляді просто немає, бо він зараховується дуже формально. Ми говоримо про те, що 60% останнього податку, наприклад, має залишатись на місцях для задоволення потреб місцевих громад. Це принципова позиція, і ми це зробимо. Всі рішення будуть готові до кінця 2014 року. Але розуміємо, що зовсім скоро нові вибори, і цей парламент навряд чи цим перейматиметься, бо всі будуть займатись виборчим процесом. Упевнений, що новий парламент буде заохочений до ухвалення рішень по децентралізації влади.

- Чи є опір до прийняття нового на рівні міністерств?

- Міністри змінилися, але система ж не змінилася. І ми справді бачимо опір, який є достатньо принциповим. Будь-яке рішення про те, що треба поділитися якимись повноваженнями, ліквідувати якісь зайві контрольні функції на середній ланці нині просто блокується, не виконується тижнями. Але ми однозначно зламаємо цей опір.

- А хто заважає вже зараз вичистити цю гальмівну середню ланку?

- Можна було б усіх вигнати звідти. Але при цьому законодавстві, при цій заробітній платі, при цій корумпованій системі ми зможемо знайти кращих чиновників? Є така гарантія? Думаю, немає. Але ми пробуємо. Принаймні Мінрегіонбуд пробує це зробити. Думаю, що 15 вересня буде вже нова структура в цього міністерства і ми оголосимо конкурс на заміщення буквально усіх посад, як колись робили у Вінницькій міській раді. Сподіваємось, це дасть результат.



Переглядів: 5125
Поширень: 0