Сьогодні у приватній забудові Вінниці тривають роботи по каналізуванню вулиць у 5 мікрорайонах «Зоряний», «Надія», «Димитрівський», «П’ятничани» та «Пирогово». Також розпочато проектування мереж каналізування мікрорайону «Корея». Жителі приватного сектору активно долучаються і до співфінансування робіт по капітальному ремонту вулиць. Так, у 2013-2014 роках вінничани зібрали понад 137 тисяч гривень для капремонту дорожнього покриття восьми вулиць. З міського бюджету на це було використано майже 650 тисяч гривень. І ще 140 тисяч – кошти, які виділялись на господарську діяльність квартальних комітетів. Про це та інше під час чергового засідання виконкому розповіла голова Асоціації органів самоорганізації населення м. Вінниці Наталя Панчук.

Вже третій рік у місті реалізується Програма розвитку органів самоорганізації населення м. Вінниці на 2012-2016 роки. Одним із її головних завдань є розбудова інфраструктури приватного сектору, в тому числі й завдяки проектам по співфінансуванню робіт по прокладанню мереж водопостачання та водовідведення, а також асфальтування вулиць.

«Під час обговорення з людьми питань, які належать до відання органів самоорганізації населення, з’ясувалося, що в переважній більшості мешканців турбують питання будівництва мереж каналізування та водопостачання, ремонту доріг, знесення аварійних дерев, а також ремонт та очищення криниць загального користування. За період 2013-2014 р.р. на господарську діяльність квартальних комітетів було виділено 613 тисяч грн. Станом на 1 вересня з них вже використано 493.946 гривень», – каже голова Асоціації органів самоорганізації населення м. Вінниці Наталя Панчук.

На проведення поточного ремонту 5-ти вулиць (провулків Ватутіна та Пролетарського, вулиць Молодогвардійської, С.Щедріна, Павлова), було витрачено 90,6 тис. грн. Майже 97,5 тисяч направили на придбання матеріалів (щебеню та відсіву) для підсипки іще восьми вулиць (Матросова, Жовтневої, Південної, Стаханівської, Садовського, Новікова, Вишневського, пров. Карбишева). Трохи більше 40 тисяч гривень витрачено на ремонт та очищення 18 криниць загального користування. Ще 140 тисяч гривень пішло на капітальні видатки на асфальтування семи вулиць. Серед інших робіт – знесення аварійних дерев у приватному секторі, покіс трави та прибирання місць загального користування. «Але господарська діяльність квартальних комітетів не обмежувалась лише фінансуванням з міського бюджету, керівники органів самоорганізації населення проводили збори мешканців для їх залучення до проектів по співфінансуванню робіт з благоустрою», – додає Наталя Панчук.

Щодо продовження програми каналізування мікрорайонів приватної забудови, то зараз тривають роботи на територіях п’яти квартальних комітетів: «Зоряний», «Надія», «Димитрівський», «П’ятничани», «Пирогово». Вже завершено реалізацію І-го та ІІ-го етапу каналізування дальнього Старого міста. Проведено роботи по будівництву ІІІ-го етапу каналізування вулиць Південної, Рильського, Маяковського, Фадєєва, Смірнова, провулку Рильського та тупику Маяковського. Загальна протяжність – вісім кілометрів. Також вже завершено каналізування вулиць Петровського, Жовтневої, 1-й та 2-й пров. Петровського протяжністю 3,2 км, що у квартальному комітеті «Димитрівский». Розпочато проектування мереж каналізування мікрорайону «Корея».

«Ще одним важливим для мешканців питанням є стан дорожнього покриття вулиць приватного сектору. Протягом 2013-2014р.р. було проведено більше 80 вуличних зборів громадян, під час яких людям надавалась інформація щодо умов проведення робіт з капітального ремонту за програмою співфінансування. Як результат – люди зібрали 137,800 гривень на капітальний ремонт 8 вулиць, а саме: провулки Ленських подій, Смирнова, 1-й провулок Юності, вулиці Леонтовича, Кармелюка, Достоєвського та тупик Лермонтова. З міського бюджету для реалізації цих проектів було використано 647,4 тис. грн., також було залучено 140 тисяч, виділених на господарську діяльність квартальних комітетів. Хочу додати, що з кожним роком жителів, які долучаються до програми співфінансування, стає все більше», – зауважила Наталя Панчук.

Одним з напрямків в роботі Асоціації органів самоорганізації населення є надання інформаційних послуг та консультацій мешканцям. Лише за 9 місяців цього року керівники органів самоорганізації населення прийняли на особистих прийомах майже 16 з половиною тисяч громадян, а це – 20% від загальної кількості жителів приватної забудови.

Також Асоціація проводить постійний моніторинг екологічного стану територій. Протягом 2013-2014р.р. спільно з представниками муніципальної поліції проведено 240 перевірок щодо утримання в належному санітарному стані територій прилеглих до приватної забудови (рейди по малих річкам та безіменним струмкам, мобільні групи по протидії спалювання відходів рослинного походження та інше). За результатами яких було надано 1860 приписів, з яких 80% - виконані. Складено 204 протоколів за порушення правил благоустрою м. Вінниці (у 2013 році – 247). За словами Наталі Панчук, зменшення кількості протоколів обумовлено постійною роз’яснювальною роботою серед населення. Водночас мешканці отримали 75 ордерів на тимчасове зберігання будівельних матеріалів.

Продовжується і робота по удосконаленню системи вивозу сміття з приватної забудови. На даний час із 22464 домоволодінь угоди укладено з 22278 власниками. Щомісячно проводиться аналіз стану оплати населення приватної забудови за надані послуги по вивозу ТПВ, який зараз складає 96%.

«Аналіз виконання основних напрямків Програми розвитку органів самоорганізації населення свідчить, що більшість запланованих заходів в основному виконані, або знаходяться в стадії виконання. Фінансування Програми проводиться в повному обсязі», – каже Наталя Панчук.

«Каналізування та водопостачання – це одні з тих важливих напрямків, над якими потрібно інтенсивно працювати, при цьому враховувати зручність для мешканців і екологічний стан в цілому. Щодо роботи, яка проводиться по поточному та капітальному ремонту доріг, звичайно, зупинятися на ній не потрібно, варто більш активніше працювати з точки зору співфінансування. Крім того, потрібно звертати увагу на питання по охороні здоров’я, а також, розширити географію проведення культурних заходів на цих територіях не лише для дітей, а й для старшого покоління. Дуже важливо, на мій погляд, проводити роз’яснювальну роботу щодо дотримання Правил благоустрою в місті, та й взагалі підтримувати прибудинкові території в чистоті. Спалювання листя також є однією з проблем, яка сьогодні ще не має повного розуміння серед мешканців приватного сектору, і в цьому напрямку теж потрібно ще попрацювати», – зазначив в.о. міського голови, секретар міської ради Сергій Моргунов.



Переглядів: 4185
Поширень: 0