Вчора у холі міської ради відбулося відкриття виставки польського фотохудожника Януша Ружаньского «3xJazz – listen, see & feel». Тут представлені 11 масштабних джазових концертних фотографій друкованих на скляних панелях-панно розміром 2х1 м. Виставка діятиме до 9 жовтня.

У холі міської ради відкрилася виставка польського фотохудожника Януша Ружаньскі

Виставки в холі міської ради вже стали традиційними. Тут можна побачити роботи як простих вінничан, так і професійних митців. На виставці, яка відкрилась, 18 вересня, представлено 11 світлин з фестивалю «Lotos Jazz Festival» «Бєльської Джазової Заметілі». На ній можна побачити зображення відомого американського джазового контрабасиста і віолончеліста Рона Картера та саксофоніста Джеймса Картера, американських джазових піаністів Ахмада Джамала та Маккой Тейнера.

Також на виставці представлено концертні фотографії володаря премії Едісона Крістіана Скотта, голландського саксофоніста Кенді Далфер, польського саксофоніста та композитора Януша Пташина Врублєвскі. Є тут й зображення ізраїльського контрабасиста та композитора Авішай Коена, а також легендарної джазової виконавиці Ді Ді Бріджвуотер.

У холі міської ради відкрилася виставка польського фотохудожника Януша Ружаньскі

На відкритті виставки був присутній польський віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці Даміан Чарчинський, заступник голови вінницької ОДА, директор департаменту освіти і науки ОДА Ігор Івасюк, заступник міського голови Валерій Коровій та директор Вінницького джазового фестивалю «Vinnytsia jazzfest» Павло Третяков.

«Вже третій рік поспіль наше Консульство разом з організаторами джазового фестивалю у Вінниці організовуємо показ польського мистецтва та різноманітні виставки на тему джазу. Цього року ми вирішили дещо змінити формат і показати особливі джазові польські фотографії, а особливі вони за рахунок великого масштабу та того, що зроблені на склі. Крім того, ми вирішили експонувати їх не в галереї, а у холі міської ради – публічному просторі, де буває багато людей. На скляних панно представлені зображення джазменів зі всього світу, в тому числі з США, Польщі, Ізраїлю. Ця виставка вже побувала у багатьох містах Польщі, здебільшого на джазових фестивалях. В Україні вона демонструється вперше і ми дуже вдячні міській раді за сприяння у її організації», – каже віце-консул Генерального Консульства республіки Польща у Вінниці Даміан Чарчинський.

У холі міської ради відкрилася виставка польського фотохудожника Януша Ружаньскі

Павло Третяков розповів, що за всі вісімнадцять джазових фестивалів, які відбулися у Вінниці, не було жодного, на якому б не виступали музиканти з Польщі.

«Сьогоднішній захід – це найкраще підтвердження того, що мистецтво – це та дипломатія, яка дає можливість пізнати душу і серце будь якого народу. Тому це знакова подія як для міста так і для області», – зауважив Ігор Івасюк. Як зазначив Валерій Коровій, протягом вісімнадцяти років Вінниця була столицею джазу в Україні: «У цьому році, коли душа кожного з нас переживає за події в країні, ситуація вимагає змін у проведенні заходів. Ми дуже вдячні представникам Генерального Консульства республіки Польща у Вінниці за те, що вони організували виставку польського фотохудожника, таким чином, забезпечили гарний настрій відвідувачам».

У холі міської ради відкрилася виставка польського фотохудожника Януша Ружаньскі

Довідка

Януш Ружаньскі – художник, графік, фотограф – випускник Краківської академії мистецтв, Факультету графіки в Катовіцах, засновник Сілезійського фотографічного товариства. Творець авторських художніх виставок в Польщі та за кордоном, учасник колективних виставок, зокрема, 38-а Бєльська Осінь, IV Бієнале живопису та гобелену в Тримісті, Бієнале малих художніх форм в Торуні, Бієнале молодого мистецтва в Белхатові. Автор супровідних для музичних подій фотовиставок в Польщі та за кордоном. Багато років співпрацює з «Радіо Катовіце», проектуючи музичні видання, за що був неодноразово нагородженний. Проектує також для видавничих агенств, серед проектів опрацювання музичних альбомів джазових виконавців, зокрема, Soundcheck, Гжегожа Нагурського, Уршулі Дудзяк, а також альбомів класичної музики, зокрема, Сілезійського Квартету, Сілезійського філармонії, а також Антології Сілезійських органів. Вже 5 років створює фоторепортажі з фестивалю Lotos Jazz Festival «Бєльської Джазової Заметілі».



Переглядів: 4208
Поширень: 0