Несподівана сенсація у вінницькому політбомонді сталася вночі, 23 вересня, завдяки діям вінницької міліції. Правоохоронці зняли з поїзда і затримали відомого вінницького "​​революціонера" ​​і люстратора Юрія Павленка "Хорта", пред\'явивши йому підозру в розпалюванні міжнаціональної ненависті під час подій, які відбулися в лютому 2012 року, коли Павленко на чолі колони близько 100 осіб провели марш-рейд під вікнами гуртожитків Вінницького національного медичного університету, вигукуючи в сторону іноземних студентів непристойні вирази.

У грудні 2013 року "Хорта" судили за даним фактом у Вінницькому міському суді, тоді йому винесли вирок - 3 роки позбавлення волі з відстрочкою виконання вироку на 2 роки. Пізніше апеляційний суд скасував вирок, повернувши справу на повторне розслідування і проведення нової експертизи.

Ця експертиза, проведена в Києві, встановила факт розпалювання міжнаціональної ненависті і правоохоронні органи повинні були винести "Хорту" підозру в скоєнні злочину. Однак до того часу Юрій Павленко відбув добровольцем в батальйон "Айдар". З його відправкою на "фронт" у Вінниці була навіть ціла епопея, коли журналісти та громадські активісти "з миру по нитці" збирали амуніцію для молодого бійця "Хорта". Правда, в бойових діях Юрій Павленко участі не брав, перебуваючи на одній з баз "Айдара", як кажуть його товариші по службі - "охороняючи тушонку".

Нещодавно "Хорт" повернувся до Вінниці і відразу заявив про свій намір балотуватися в народні депутати по мажоритарному округу №12, що охоплює східну частину Вінниці та Вінницького району. Кажуть, що він навіть встиг подати до Центральної виборчої комісії документи на реєстрацію себе, як самовисуванця, заплативши за це 12,8 тис. гривень (правда, коли "Хорт" збирався в армію, то грошей на придбання собі військової амуніції у нього не було).

Віталій Мазай, помічник депутата Вінницької обласної ради Олексія Порошенка, так прокоментував дану подію:

- Олексій Петрович Порошенко, який має брати участь у виборчій кампанії по цьому ж округу, приділятиме максимум уваги і слідкуватиме щодо дотримання законості під час розгляду цієї справи. Він вважає, неприпустимим після "Революції гідності" будь­які політичні розправи над активістами.

В свою чергу нагадуєюмо, що на початку лютого, після штурму приміщення Вінницької обласної ради, Олексій Порошенко був тим обласним депутатом, який приходив на судові засідання аби підтримати затриманих активістів і надавав відповідну юридичну допомогу. Це стосується і справ 20­-річного активіста Віктора Цебрика, і теперішнього прес­-секретаря голови обласної ради Володимира Барцося.



Переглядів: 9038
Поширень: 0