Опалювальний сезон у Вінниці розпочнеться залежно від погодних умов, але попередньо місто готується увійти в нього з 1 листопада. На сьогоднішній день в двох мікрорайонах міста ще закінчується реалізація проектів по модернізації системи теплозабезпечення. Але до початку опалювального сезону всі роботи буде завершено, що дасть можливість теплопостачальному підприємству значно зменшити споживання газу та покращити якість своїх послуг.

На Тяжилові система теплопостачання після повної реконструкції вже готова працювати

Вінниця готується зустріти опалювальний сезон з економією газу. На сьогоднішній день у місті завершується реалізація двох масштабних проектів, які дозволять теплопостачальному підприємству «Вінницяміськтеплоенерго» значно економити газ.

На Тяжилові система теплопостачання після повної реконструкції вже готова працювати

В рамках Меморандуму між Державним секретаріатом з економічних питань Швейцарської Конфедерації, Мінрегіонбудом України та Вінницею в стадії завершення знаходиться реконструкція системи теплозабезпечення мікрорайону Баженова. Він включає в себе прокладку 4 км теплових мереж, встановлення 49 індивідуальних теплових пунктів, впровадження системи СКАДА з можливістю керування системою теплозабезпечення з центрального диспетчерського пункту підприємства та реконструкцію котельні по Баженова,15 з встановленням 3-х нових газових котлів VIESSMANN.

На Тяжилові система теплопостачання після повної реконструкції вже готова працювати

На даний момент виконано всі основні будівельні роботи. Завершуються пусконалагоджувальні роботи та відновлення благоустрою. Це вже другий етап проекту з модернізації системи теплозабезпечення, який реалізовується у Вінниці за сприяння Швейцарської конфедерації. Минулого року завершені роботи по реконструкції системи теплопостачання в районі вул. К.Маркса, що дозволило котельні, яка обслуговує цей мікрорайон, за минулий опалювальний сезон зменшити споживання газу на 17,2%. А наступного року на даній котельні планується встановити 2 котла, які працюватимуть на деревині, потужністю по 3 МВт кожний. Це дасть можливість зекономити ще майже 3,8 млн. м3 газу.

На Тяжилові система теплопостачання після повної реконструкції вже готова працювати

Ще один проект, який буде завершено у жовтні-листопаді поточного року, - це реконструкція системи теплозабезпечення в районі вулиць Київська-Талаліхіна. Цей проект реалізовується за грантової підтримки міжнародної корпорації "NEFKO". 300 тисяч євро грантових коштів Вінниці надається від міжнародної корпорації, ще 400 тисяч євро "NEFKO" надає кредитних ресурсів під 6 % річних на реалізацію даного проекту. Не менше 15 % вартості проекту фінансуватиметься за кошти міста та КП «Вінницяміськтеплоенерго». Проектом передбачається влаштування 10 індивідуальних теплових пунктів, реконструкція 1,4 км теплових мереж з заміною на попередньоізольовані труби, в самій котельні управління системою буде повністю автоматизовано. Модернізація котельні по вул. П.Комуни дає можливість відключити малоефективну котельню по вулиці Київській. Проект у стадії розробки знаходився близько двох років, але через різні невідповідності іноземного та українського законодавства, його реалізація відтерміновувалася. Після реалізації проекту передбачається економія газу 430 тис. м3 на рік.

На Тяжилові система теплопостачання після повної реконструкції вже готова працювати

«Питання модернізації котелень, заміни мереж, встановлення відповідних приладів, які можуть регулювати температуру подачі тепла у будинках, – це один із елементів комплексу заходів, які необхідно реалізувати у Вінниці для того, щоб зекономити 30% споживання газу, - зазначає в.о. міського голови Сергій Моргунов. - Одним із організаційних заходів було тимчасове відключення гарячої води з 1 по 23 серпня. Таким заходом місто зекономило біля 3 млн. кубів газу. Як і обіцяли, з Дня Незалежності гаряче водопостачання було відновлено. До речі, у багатьох містах України гарячої води до цього часу немає. І це великий плюс нашим теплопостачальним організаціям, які відпрацювали заходи так, щоб створити найменший дискомфорт для вінничан. Але, які б організаційні заходи не застосовували, однозначно необхідно працювати над модернізацією системи теплозабезпечення міста. Ще одне питання - початок опалювального сезону. Сподіваємось, що погода нам дозволить пізніше розпочати опалювальний сезон. Його старт буде залежати від погодних умов, але попередньо ми готуємося почати опалювальний сезон з 1 листопада, бо кожен день його «відстрочки» дає місту відповідну економію газу та електроенергії». ​



Переглядів: 6125
Поширень: 0