Присвоїти звання Героя України вінницькому льотчику 1-го класу Дмитру Майбороді посмертно – з таким проханням звернувся до Президента України Петра Порошенка народний депутат від Вінниччини Олександр Домбровський. У Зверненні парламентарія, зокрема, йдеться:

«Майор Майборода Д.О. 17.04.1980 р.н. проживав у м. Вінниці та займав посаду начальника служби безпеки польотів 456 бригади транспортної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України у військовій частині А1231 (м. Вінниця).

У зв’язку із загостренням суспільно та воєнно-політичної обстановки в окремих південно-східних регіонах України в період із травня по липень 2014 року, відповідно до поставлених бойових розпоряджень, в якості командира корабля Ан-26 виконав 35 бойових вильотів по здійсненню авіаційно-транспортного забезпечення перебазування повітряним ешелоном особового складу, інженерно-технічного майна авіаційних частин на аеродроми базування, аеромедичної евакуації поранених і хворих та десантування парашутним способом озброєння, матеріально-технічних засобів та гуманітарних вантажів у зоні проведення антитерористичної операції. Всього перевезено 750 військовослужбовців та 28 000 кг вантажу, проведено десантування парашутним способом 54800 кг озброєння, матеріально-технічних засобів та гуманітарних вантажів в райони дислокації підрозділів Збройних Сил України, чим забезпечив повне виконання ними поставлених завдань в зоні проведення антитерористичної операції.

Завдяки високій професійній підготовці, як командир корабля, забезпечив виконання особовим складом екіпажу літака поставлених бойових завдань при польотах на малих та середніх висотах, в умовах, пов’язаних з ризиком для життя у зв’язку з постійним застосуванням терористичними групами засобів ураження.

14 липня 2014 року під час виконання бойового завдання з десантування вантажів парашутним способом у районі проведення антитерористичної операції біля с. Давидо-Микільське Краснодонського району Луганської області літак Ан-26, командиром екіпажу якого був майор Майборода Д.О., був атакований керованою ракетою типу «повітря-повітря». В результаті ураження лівий двигун та електрообладнання літака відмовили, в корпусі фюзеляжу з’явилася пробоїна, відбулося різке задимлення салону літака. Зусилля екіпажу щодо флюгерування лівого двигуна результатів не дали, літак одразу почав завалюватись на ліве крило з розворотом в ліво. Командир корабля майор Майборода Д.О. намагався вирівняти траєкторію польоту літака та недопущення звалювання його в штопор для надання можливості екіпажу покинути літак, який вже почав втрачати керованість. Екіпаж в кількості 6 осіб за командою командира корабля покинув літак. Майор Майборода Д.О. доклав максимум зусиль для утримання літака в повітрі та своїми діями забезпечив безпечне покидання літака членами екіпажу, але сам засобами аварійного спасіння скористатися не встиг та трагічно загинув.

Маючи високий рівень професійних, ділових та моральних якостей, високу відповідальність за життя та здоров’я підлеглого особового складу, ризикуючи власним життям забезпечив спасіння 6 членів екіпажу літака.

Своїми діями майор Майборода Д.О. проявив мужність і героїзм при виконанні військового обов’язку та залишився вірним і відданим Українському народові та Військовій присязі.

…Майор Майборода Д.О., ціною власного життям, відвів палаючий літак Ан-26 від кордону з Російською Федерацією, який за некерованою траєкторією міг впасти саме на територію Росії, тим самим упередивши привід для можливої відкритої військової агресії з боку східного сусіда України.

ПРОШУ:

За здійснення визначного геройського вчинку присвоїти майору Майбороді Дмитру Олександровичу (посмертно) звання Герой України.

З повагою,

Народний депутат України Олександр Домбровський»

 



Переглядів: 4028
Поширень: 0