11 листопада Надзвичайний і Поважний Посол Республіки Польща в Україні Генрік Літвін відвідав Вінницю. Символічно, що цей візит був здійснений у День Незалежності Республіки Польща. Спільно з представниками міської та обласної влади Посол Польщі відкрив меморіальну пам’ятну дошку, присвячену зустрічі у Вінниці Маршалка Юзефа Пілсудського та отамана Семена Петлюри.

В польської делегації, у складі Надзвичайного і Поважного Посла Республіки Польща в Україні Генріка Літвіна, представника польського парламенту Францішека Стефанюка та Генерального Консула Республіки Польщі у Вінниці Кшиштофа Свідерека, у Вінниці протягом сьогоднішнього дня була досить насичена програма. Після зустрічі в приміщенні облдержадміністрації із керівництвом міста та області, представники обох сторін поклали квіти до меморіальної дошки пам’яті жертв НКВС та дошки Юзефу Пілсудському.

День Незалежності Польщі Посол цієї республіки в Україні Генрік Літвін відзначив у Вінниці

Цього ж дня у місті на фасаді залізничного вокзалу було відкрито іще один пам’ятний знак, який присвячений зустрічі у Вінниці Маршалка Юзефа Пілсудського та Головного отамана військ Української Народної Республіки Семена Петлюри. Співпраця двох відомих людей з сусідніх держав у той час лежала в основі визвольної боротьби України і Польщі за незалежність.

«У 1920 році поляки боролись пліч-о-пліч з українськими солдатами на території України, визволяючи українські землі від більшовиків, а потім українці захищали територію Польщі. І ці події були ключовими для становлення незалежності Республіки Польща. Тоді вдалось захистити Варшаву, але не вдалось захисти незалежність України. Сьогодні ми зустрічаємось в час, коли знову зі зброєю в руках потрібно захищати волю, захищати землю, захищати право на те, щоб українці самі вирішували долю, вирішували своє майбутнє. І я дуже радий, що саме сьогодні, в День польської Незалежності, можемо відкривати цю дошку і повертатись в пам’яті до тих моментів, коли ми теж підтримували один одного. Я переконаний – Україна переможе, і ця перемога прийде досить швидко. Адже Україну підтримує ціла Європа, а Польща буде й надалі впливати на те, щоб ця допомога і ця підтримка була якнайсильнішою», - сказав Надзвичайний і Поважний Посол Республіки Польща в Україні Генрік Літвін.

День Незалежності Польщі Посол цієї республіки в Україні Генрік Літвін відзначив у Вінниці

«Майже сто років тому Пілсудський і Петлюра зустрілися у Вінниці для того, щоб створити військово-політичний союз і боронитись від східного ворога. Ще тоді на сході більшовики зрозуміли, що саме єдність двох народів, польського і українського, зможе побороти більшовизм і фактично дасть незалежність двом державам. Польщі на той час це вдалось, – сказав на відкритті меморіальної дошки на фасаді залізничного вокзалу в.о. міського голови Сергій Моргунов. – Нас все життя вчили і розповідали, що є братній народ, що він ніколи не підведе, завжди підтримає і зі сходу нема чого боятись. Але час розставив все на свої місця, і показав, де слова, а де діло. І сьогодні ми пересвідчились у тому, що один із перших народів, який підтримав у тяжкі хвилини Україну, – це саме польський народ. Все повторюється. Та нація, яка не знає і не поважає своєї історії, не має майбутнього. Тому ми бережемо такі пам’ятні події, які важливі для обох народів».



Переглядів: 4932
Поширень: 0