Червону стрічку перерізали надзвичайний і повноважний посол Республіки Польща в Україні Генрік Литвин, Генеральний консул Польщі у Вінниці Кшиштоф Свідерек та ректор Вінницького національного технічного університету Володимир Грабко

Центр польської культури у ВНТУ присвячений Ігнацію Яну Падеревському (Ignacy Jan Paderewski). Народився цей видатний польський піаніст, диригент, композитор, філантроп, політик на Вінниччині — у селі Курилівка Хмільницького району. Ян Падеревський у 1919 році був прем’єр-міністром і міністром іноземних справ Польщі.

У Вінницькому національному технічному університеті відкрився центр польської культури

Тож, разом з Центром відкрилась виставка, що розповідає про життя і діяльність Ігнація Падеревського. Виставка прибула до ВНТУ прямісінько з Брюсселя, де експонувалась у штаб-квартирі Євросоюзу.

«Вдячний творцям цього центру. Насамперед керівництву ВНТУ, Генеральному консульству Польщі у Вінниці і особисто пану консулу. Дуже радий, що відкриваємо чергове місце польсько-української співпраці, котре надаватиме нові можливості для контактів між Польщею і Україною. Цей центр є елементом мережі польських осередків в українських університетах. Наступного року організуємо в Києві у посольстві велику зустріч представників таких польських культурних центрів» — повідомив посол Польщі в Україні Генрік Литвин.

У Вінницькому національному технічному університеті відкрився центр польської культури

Генеральний консул Польщі у Вінниці Кшиштоф Свідерек додав:

«Це перший центр польської культури на Поділлі. І відкритий він саме у Вінницькому національному технічному університеті, чиї студенти за програмою «Подвійний диплом» уже кілька років навчаються у Люблінській політехніці. Центр буде місцем популяризації польської культури, польських традицій і мови. Це буде місце промоції польської мови, місце зустрічей поляків і українців, які мають на меті зреалізовувати на Поділлі наші спільні польсько-українські проекти».

У Вінницькому національному технічному університеті відкрився центр польської культури

ВНТУ має тривале і плідне співробітництво з Республікою Польща.

Politechnika Lubelska — друга alms-mater для кількох груп студентів ВНТУ, які навчаються там за програмою академічної мобільності «Подвійний диплом». Перші 13 студентів нашого вишу, які дебютували у Люблінській Політехніці, уже успішно захистили там магістерську кваліфікаційну роботу. Результативно співдіє ВНТУ з Політехнікою Свентокшиською у Кєльцах, вишами Бидгоща, Катовіце, Жешува, Лодзя.

Затишні ошатні аудиторії Центру мають сучасне обладнання, яке допомагатиме знайомитись з польською культурою і вивчати польську мову усім охочим, а насамперед студентам, котрі виявили бажання паралельно з ВНТУ навчатись і в польському виші. Тут поводитимуться й он-лайн конференції з польськими колегами.

У Вінницькому національному технічному університеті відкрився центр польської культури

Історичним моментом назвав пан Генрік Литвин підписання угоди між консулом Польщі у Вінниці Кшиштофом Свідереком та ректором ВНТУ Володимиром Грабком про створення Центру польської культури.

Високі гості, а до складу делегації входили представники чотирьох воєводств Польщі, залюбки оглянули виставкові зали художнього музею ВНТУ. За їхніми емоційними враженнями можна було вивчати польські прикметники, котрі виражають захоплення: świetnie, pięknie, nieprawdopodobnie, niewiarygodnie, niesamowite, cudowny, znakomity, super!

Масштабні урочистості окрім обласних телеканалів знімали журналісти TVP — телебачення Польщі.

Фото Сергія Маркова



Переглядів: 5547
Поширень: 0