Сьогодні керівництво міста на робочій нараді із представниками ПАТ «Вінницяобленерго» підняли питання дотримання графіків відключень електроенергії в місті. Адже обленерго розробило орієнтовні графіки, але відключення у Вінниці з ними часто не співпадають. Натомість представники ПАТ «Вінницяобленерго» стверджують, що чітко дотримуватись графіків технічно неможливо. Ця ситуація фактично і стала приводом для зустрічі із енергетиками.

На сьогоднішній день міський відділ оперативного реагування «Цілодобова варта» приймає сотні дзвінків від вінничан з приводу частих і тривалих відключень електроенергії в обласному центрі. За добу операторам кол-центру по цьому питанню телефонує більше двох тисяч людей. Це місячний обсяг дзвінків, які фіксує «Цілодобова варта». Причому часто люди скаржаться, що не можуть додзвонитись на телефони гарячої лінії самого ПАТ «Вінницяобленерго», яке безпосередньо відповідає за енергоживлення міста та області.

Сьогодні жителі регіону використовують 50-60% електроенергії від загальних обсягів, 10% - беруть підприємства, решта – малий бізнес, державні установи та інші організації і структури. Але питання хаотичного відключення електроенергії стало проблемою для всіх споживачів. Тому в мерії намагались знайти спільне рішення, як впорядкувати цей процес. В. о. міського голови Сергій Моргунов поставив пряме питання технічному директору ПАТ «Вінницяобленерго» Олександру Коломійцю, чому не дотримуються графіки вимкнення світла. На що він відповів, що графік – орієнтовний, а відключення відбуваються там, де йде найбільше споживання і інакше бути не може.

«Я знаю, що наші люди можуть потерпіти, але вони мають розуміти чіткий графік відключень. А не так, що по шість чи по вісім годин немає світла. А в других – чотири. В тому числі є питання по закладах освіти, які потрібно вирішувати. Давайте спільно попрацюємо, щоб зняти соціальну напругу, яка сьогодні є в місті через цю невизначеність», - запропонував в.о. міського голови Сергій Моргунов.

Однак Олександр Коломієць впродовж всієї наради не висловлював жодного оптимізму з приводу того, що ситуація покращиться. Навпаки – говорив про те, що від відключень електроенергії потерпають всі регіони країни, а з посиленням морозів питання електрозабезпечення буде ставати ще більш гострішим. «Сьогодні вже ні для кого не секрет, що третя частина генерації електроенергії країни просто-на-просто не працює, тому що не вистачає газу і вугілля, - каже Олександр Коломієць, - і коли все це закінчиться – ніхто не знає. А коли вдарять морози – відключення можуть бути ще більш тривалими».

Заступник міського голови Андрій Рева підняв питання про те, щоб спільно відпрацювати графік відключень таким чином, щоб дитячі садки мали можливість готувати їжу для малят, які харчуються 3-4 рази в день. Спочатку представник «Вінницяобленерго» відповів, що це неможливо і до відключень потрібно просто звикнути і пристосуватись. Але згодом вдалось домовитись все-таки переглянути графіки із тим, щоб дитячі садки міста, які потрапляють під відключення, могли функціонувати та годувати своїх вихованців.

Для додаткової інформації про те, що було зроблено виконавчими органами міської ради:

4 грудня було затверджено розпорядження міського голови Про вжиття першочергових заходів в умовах обмеженого енергопостачання м. Вінниці в зимовий період 2014-2015 років.
В рамках розпорядження було розроблено схему відключень по лінії 10 кВ. Завдяки цьому переважна більшість об’єктів життєзабезпечення міста та ДНЗ залишаються з електропостачання в умовах обмеження електроживлення.

Разом з тим, залишилось 17 (з 51) дитячих садків, 5 закладів охорони здоров’я, 7 котелень і 10 об’єктів водопостачання та водовідведення, які під’єднанні до тих ліній, що підлягають відключенням. Тому їх керівництву доручено забезпечити резервне живлення підпорядкованих об’єктів. На сьогоднішній день це доручення повністю виконано КП «Вінницяоблводоканал», КП «Вінницяоблтеплоенерго», частково КП «Вінницяміськтеплоенерго». Решта ще опрацьовують це питання.

Також цим розпорядженням, коли почались перші відключення в місті, було ініційовано відпрацювання графіків відключень споживачів всіх категорій. ПАТ «Вінницяобленерго» графіки розробив, але не дотримується їх.

Третій пункт розпорядження передбачає обмеження споживання електроенергії промисловою групою споживачів та торговельно-розважальними комплексами. На сьогоднішній день всі великі підприємства («Авіс», «Рошен», «Олійножировий комбінат», Вінницька кондитерська фабрика, «Панда» та ін.) мають доведений обмежений ліміт споживання (становить приблизно 50% від їхнього звичайного споживання), і підприємства самі формують графіки і цикли роботи, щоб дотримуватись лімітів.

Також міська влада обмежила споживання електроенергії мережею зовнішнього освітлення міста. На сьогодні вона працює в нічному режимі – через один ліхтар. Виключити зовсім зовнішнє освітлення небезпечно, адже може зрости кількість злочинів на вулиці. На сьогоднішній день у місті встановлено 20 307 світильників, з них: енергозберігаючі – (ДНАТ, світодіодні ) – 19 792 шт., лампи розжарювання і ДРЛ - 515 шт. В результаті досягнуто економію 7500 кВт. год. на добу, тобто споживання скоротили майже вдвічі.

Загальне річне споживання по м. Вінниці (по даним 2014 р.) по всіх споживачах складає біля 906,492 млн. кВт. год. Споживання МКУП «Міськсвітло», яке в тому числі відповідає за зовнішнє освітлення - 6870 тис. кВт. год., що становить лише 0,75 % від загального обсягу споживання електроенергії усі містом.

Щодо святкової ілюмінації, то з її увімкненням споживання електроенергії мережею зовнішнього освітлення зросте приблизно на 10% (на 1500 кВт. год. на добу). Це невелике навантаження в загальному об’ємі споживання містом, але розглядається питання щодо відключення святкової ілюмінації в будні дні.



Переглядів: 7045
Поширень: 0