22-23 січня у Вінниці проходив дводенний семінар «Роль громадськості у бюджетному процесі на місцевому рівні».

Семінар організувала Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ, а організаційним партнером у Вінниці стала Громадська організація «Подільська агенція регіонального розвитку».

Під час семінару обговорювалися, зокрема, питання:

  • контекст реформ, що впливають на роль громадськості у бюджетному процесі;
  • ефективні механізми одержання інформації про виконання бюджету;
  • формулювання пропозицій до бюджету (визначення проблем, взаємодія із зацікавленими сторонами);
  • участь громадськості на різних етапах бюджетного процесу, співпраця з міською владою тощо.

У Вінниці обговорили, як громадянам долучатись до формування бюджету на місцевому рівні

За словами заступник виконавчого директора Фундації польсько–української співпраці Костянтина Плоского, проект спрямований на те, аби донести до громадян, щоб брати участь у формуванні бюджету на місцевому рівні.

«Щоб гроші йшли туди, куди потрібно, громадськість повинна контролювати процес формування бюджету та брати у цьому процесі активну участь. Все будується на аналізі потреб громад. Суспільство має доносити проблеми до органів влади. Якщо суспільство зміниться, не буде замовчувати про свої проблеми то й влада буде змушена змінитися», - зазначив Костянтин Плоский.
Як зазначив заступника Вінницького міського голови з економічних питань Валерій Коровій: «Одне з головних завдань влади – залучення до формування бюджету громадськості».

Під час семінару питання розглядалися крізь призму польського досвіду та можливостей його застосування в Україні. Польські експерти менеджер громадської організації „Громадський муніципалітет Гурніч”Пьотр Дригала та директор „Urban Culture Point Prexer-UL”, член правління „Lodz Urban Initiative Association” Пржемислав Горскі поділились досвідом та розповіли, яким має бути бюджетний процес на місцевому рівні з метою служіння інтересам громади.

Пржемислав Горскі та Пьотр Дригала на прикладі своїх міст розповіли про впровадження партиципаторного (громадського) бюджету, який служить для того, щоб задовольнити потреби мешканців міста, а не формальностей, бюрократії чи наповнення кишень чиновників. Це чудовий досвід, який варто впроваджувати в Україні.

«Я як представник органів місцевого самоврядування задумався, що зробити і як зробити, щоб довести до громадськості, що вона повинна долучатися до цього процесу. Потрібно мати багато знань, щоб надавати консультації. Адже не можна прийти до влади і сказати «давайте нам». Органи влади теж повинні розуміти на що потрібно спрямовувати кошти. Так само, як не можна взяти гроші в одному управлінні і перекинути їх в інше. Це тривалий процес, у якому має бути співпраця влади і громади», - розповів Пьотр Дригала.

За словами Пржемислава Горскі, ормування бюджету у кожному місті залежить від правових формувань, а також від активності громадян у кожному місті.

«Не знаю, чи можна буде застосувати наш досвід саме у вашому місті, але на досвіді інших міст теж можна багато чого досягти», - сказав Пржемислав Горскі.

Довідка.

Семінар проводився у рамках проекту «Бюджети за завданнями у Вінниці і Черкасах: підтримка фінансової прозорості та належного врядування в органах місцевого самоврядування України». Організатором семінару є Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ за фінансової підтримки Європейського Союзу та Центральноєвропейської ініціативи.



Переглядів: 4142
Поширень: 0