В зв’язку із ускладненням ситуації в зоні АТО та скоєння серії терористичних актів в різних регіонах усі вінницькі ​​​​служби перейшли в стан підвищеної готовності до роботи в умовах виникнення надзвичайних ситуації. В місті вдвічі збільшено кількість патрулів, які працюють у три зміни. Під охорону взято всі об’єкти життєзабезпечення міста, аеропорт та залізничні мости. У муніципальному транспорті та маршрутках встановлюють відеореєстратори. Заклади в місцях великого скупчення людей зобов’яжуть встановити відеоспостереження.

29 січня у мерії відбулося засідання міського штабу з координації дій щодо попередження та протидій можливим загрозам через посилення ризиків терористичних загроз на території України. Нагадаємо, 23 січня керівництво міста та області і силових структури звернулись із спільним зверненням до жителів регіону. А в суботу, 24 січня, було проведено засідання міського штабу, на якому в. о. міського голови Сергій Моргунов поставив ряд завдань перед різними службами та структурами щодо відпрацювання спільного плану дій на випадок виникнення будь-яких надзвичайних ситуацій. Сьогодні він зібрав їх вдруге, щоб заслухати звіт по тому, що вже зроблено за ці дні, та обговорити подальші кроки, необхідні для утримання стабільної ситуації у місті.

«Всі знають про події на Сході України і агресію Росії. Вже прийнято відповідне рішення Верховної Ради. Але якщо говорити про ескалацію конфлікту саме протягом минулого тижня, а це і події в Волновасі, розстріл на зупинці в Донецьку, обстріл Маріуполя, терористичні акти в Одесі, Харкові, спроби нагнітання ситуації у різних містах та селах, нам необхідно, звичайно, адекватно відреагувати на всі ті виклики, які можуть виникнути. Ми попередньо вже збиралися з представниками відповідних служб щодо оперативного реагування та впровадження першочергових заходів. Тому сьогодні маємо проговорити загальну ситуацію, яка є в місті з точки зору охорони громадського порядку, криміногенної ситуації, виконання тих доручень, які були дані на вихідних, чітко визначити проблеми та в якому напрямку рухатимемося далі», - зазначив Сергій Моргунов.

За словами начальника міського відділу міліції Юрія Куцого, ще з суботи було перекрито всі основні виїзди з міста та створено блокпости. 67 об’єктів життєзабезпечення міста взято під охорону. Вдвічі збільшено кількість патрулів. Щоб вінничани відчували себе безпечно у рідному місті, патрульні міліціонери спільно з представниками різних громадських формувань працюють у три зміни цілодобово. На залізничному вокзалі та автовокзалах по гучномовцях щогодини транслюється інформація, як себе поводити при виявленні підозрілих осіб, предметів та сумок, і куди телефонувати в таких випадках. В той же час працівники міліції проводять роз’яснювальну роботу серед населення – для чого це необхідно, щоб не виникала паніка. Під наглядом і охороною аеропорт «Вінниця» та залізничні мости.

У Вінниці триває мобілізаційна робота. За словами в.о. військового комісара Вінницького ОМВК Ігоря Ліщука мобілізація йде згідно з планом. Також ведеться підготовка техніки для комплектування відповідних військових частин.

Відповідно до поставлених минулої суботи завдань заступник міського голови Ігор Корольчук доповів, що на сьогодні усіма комунальними підприємствами, які надають послуги газо-, водо-, енерго-, теплопостачання, посилено заходи безпеки, визначаються найбільш вразливі ділянки мереж, щоб в найкоротші строки усунути недоліки, проведено додатковий інструктаж щодо недопущення на територію об’єктів сторонніх осіб, додатково проведено перевірку спецзасобів та засобів пожежогасіння, ведуться необхідні ремонти техніки. Окремо дано доручення КП «Вінницька транспортна компанія» щодо необхідності проведення інструктажів з водіями та кондукторами в разі виявлення підозрілих осіб. Буде прискорено встановлення в муніципальному транспорті відеореєстраторів з можливістю зйомки всередині салону та зовні. Такі ж відеореєстратори будуть встановлені у маршрутних таксі. Ігор Корольчук каже, що на зустрічі з приватними перевізниками з цього приводу було досягнуто повне порозуміння. Комунальні підприємства готують спецтехніку до можливостей працювати в разі необхідності ліквідації надзвичайних ситуацій. При комунальних підприємствах створено аварійні спецбригади, які в терміновому порядку зможуть ліквідовувати аварії.

Ще один заступник міського голови Володимир Слишинський розповів, що на чергову сесію міської ради департамент інформаційних технологій подасть на затвердження програму «Безпечне місто», якою передбачено створення єдиної локальної міської мережі, до якої будуть підключені всі види відеоспостереження, що вже встановлені в місцях великого скупчення людей, а також техногенно небезпечних місцях. Передбачається також зобов’язати заклади, розташовані в місцях великого скупчення людей, невідкладно встановити засоби відеонагляду з підключенням до локальної мережі. Доступ до неї буде надано працівникам міліції та СБУ. Також опрацьовується питання встановлення відеоспостереження і забезпечення відеозв’язку між блокпостами.

А вінничан тимчасово просять не брати участі в заходах з великим скупченням людей (мітингах, масових заходах та ін.), щоб не наражатись на небезпеку і не дати можливості ворогу використати це для спроб терористичних проявів.

На сьогодні міські лікарні при необхідності готові забезпечити 365 місць для госпіталізації, зроблено запас ліків та є триденний запас крові. А заклади освіти повинні бути готовими в разі потреби розмістити людей у своїх приміщеннях.

Проводиться і повторна перевірка підвальних приміщень висоток щодо захаращеності, наявності освітлення, перевірки вентиляції тощо на випадок необхідності перебування там людей в разі надзвичайної ситуації (перша така ревізія була проведена ще восени минулого року). З населенням ведеться роз’яснювальна робота щодо дій в разі виявлення невідомих об’єктів та незнайомих осіб на прибудинкових територіях.

За підсумками засідання Сергій Моргунов нагадав про підписане ним розпорядження «Про невідкладні заходи щодо зміцнення обороноздатності міста Вінниці, оперативного реагування на виклики та загрози національній безпеці України» та наголосив на важливості тісної співпраці та взаємодії між усіма структурами у цей складний період. А також доручив розробити пам’ятки для населення – як себе вести в надзвичайних ситуаціях, надавати першу медичну допомогу, куди телефонувати в разі виникнення позаштатної ситуації.

Нагадаємо, що у разі виявлення підозрілих валіз, транспортних засобів, предметів, залишених без нагляду на тривалий час, а також осіб з підозрілою поведінкою та осіб, які вчиняють протиправні дії або підбурюють до них, - прохання одразу телефонувати за номерами «102», 59-33-22, 59-33-23, 59-42-00 (цілодобові телефони міліції), 53-13-09 (гаряча лінія УСБУ), 67-15-67 (чергова частина прокуратури області), 15-60, 60-15-60, 65-15-60, 0800-60-15-60 («Цілодобова варта»). ​



Переглядів: 4967
Поширень: 0