Відповідний договір було підписано у Паневежисі 16 лютого. У день, коли Литва відзначає національне свято – День відродження Литовської держави. Угоду про партнерство, дружбу і співробітництво між містами підписали в. о. Вінницького міського голови Сергій Моргунов та міський голова Паневежиса Віталіюс Саткявічюс. Вінничан вразила гостинність литовських колег. Але найбільше – повага, з якою вони говорять про Україну, та їх підтримка нашої держави.

Вінниця і Паневежис мають досить недовгу історію знайомства та співпраці. Вона почалась у 2011 році, завдячуючи Послу Литви в Україні. Тодішній міський голова Павілас Вадополас відвідав Вінницю на святкування Дня міста. Тоді і була досягнута домовленість про підписання протоколу намірів про У Вінниці з’явилося ще одне місто-побратим – литовський Паневежисвстановлення партнерських зв’язків між обома містами. Потім вінничани приїздили до колег з Паневежиса, а литовці відвідували наше місто. Востаннє – торік на День Європи. З того часу відбувся ще один візит вінницької делегації до Паневежиса – восени минулого року, коли їх зустріли із великим розгорнутим українським прапором на знак солідарності із українцями.

Минуло кілька місяців і 16 лютого, у День відродження Литовської держави, який є одним з найбільших національних свят литовців, міський голова Панавежиса Віталіюс Саткявічюс та в. о. Вінницького міського голови Сергій Моргунов скріпили своїми підписами договір між двома містами, який передбачає розширення і зміцнення зв’язків між територіальними громадами на основі партнерства, дружби і співробітництва. В угоді зафіксовано, що сторони прагнуть розвивати тісніші У Вінниці з’явилося ще одне місто-побратим – литовський Паневежисдвосторонні відносини через обмін досвідом і сучасними технологіями у всіх сферах міського самоврядування, економіці, охороні здоров’я, екології, культурі, науці, спорті, туризмі та інших напрямках шляхом проведення спільних проектів.

«Нас дуже доброзичливо і гостинно зустріли. Відверто скажу, що наші нові друзі і партнери по духу дуже схожі на наших колег з Кельце, з якими Вінниця має дуже тісні і довгі стосунки, – ділиться враженнями від поїздки Сергій Моргунов. – Ми і до цього бачили постійну підтримку України на міжнародній арені від вищого керівництва цієї держави, зокрема, Президента Литви Далі Грібаускайте, ще починаючи з листопада 2013-го. Але у Паневежисі ми переконались, що ця підтримка повністю співпадає з настроями пересічних У Вінниці з’явилося ще одне місто-побратим – литовський Паневежислитовців. Вони з великою повагою ставляться до України і дуже переживають за всіх нас. Я радий тому, що у Вінниці з’явився ще один побратим і саме у Литві. Маю надію, що ми започаткуємо багато спільних і корисних проектів».

Він додає, що на усіх офіційних заходах та зустрічах із паневежцями була українська національна символіка. А на церемонії урочистого підняття прапора з нагоди Дня відродження Литовської держави на центральній площі міста вінничан зустріли словами «Слава Україні!», і паневежці українського походження вручили їм наш національний прапор.

Довідка:

Паневежис – місто на півночі Литви, п\'яте за кількістю жителів (112 тисяч жителів), адміністративний центр Паневежського повіту і Паневежського району. Місто розташоване на обох берегах річки Невежис, в чому є певна схожість із Вінницею, яку перетинає річка Південний Буг.

Перша згадка у літописних джерелах датована 1503 роком – у грамоті короля Польщі і великого князя литовського Олександра Ягеллончика, згідно з якою настоятелю міста Рамигали дарувалася земля за умови, що тут буде побудований костел. На правому березі Невежиса утворилося селище з костелом, торговою площею, корчмою, пивоварнею і лазнею, що отримало пізніше назву Старого Паневежиса. На початку XVI століття на лівому березі Невежиса на державних землях утворилося інше поселення, що одержало назву Нового Паневежиса.

У місті перетинаються найважливіші автомагістралі Литви та міжнародна магістраль «Віа Балтика» E67, що з\'єднує Вільнюс із Ригою. Залізничні лінії з\'єднують з Даугавпілсом і Шяуляєм. Діють два аеродроми місцевого значення.

Місто є важливим центром промислового виробництва Литви. Успішними є такі види діяльності: електротехнічна — завод «Екранас», пивоварна — «Калнапіліс» та інші.



Переглядів: 4368
Поширень: 0