Користувачі інтернету звикли до постів із цитатами з книжок. Упорядник першої в Україні твітокнижки Максим Зотов пішов іншим шляхом. Фактично він «роздрукував» Твіттер та підшив його у книжку. Для чого це зробив, розповів журналістові «20 хвилин» на презентації книги, що відбулась 7 березня в бібліотеці ім.Тімірязєва.

Книжка, за словами автора, є відображенням любові вінничан до міста. Свого часу його вразив сам феномен Твіттера, як люди там розкриваються, і наскільки цікаві речі можна вмістити в 140 символів. До книги увійшли твіти користувачів - цікаві, кумедні, радісні, ліричні чи навіть негативні повідомлення, які вони залишали про Вінницю.

Вінницький журналіст видав першу в Україні "твітокнижку" про рідне місто

- Такі речі, зазвичай, ті самі журналісти, які аналізують Твіттер, просто пропускають повз вуха, але це певна історія нашого міста, нашого часу, захотілось її якось зафіксувати, так, щоб до неї було зручно повертатись, - розповідає Максим Зотов. - В електронному варіанті це не зручно робити. У варіанті книжки – так. Це щось приємне, тепле, лагідне, тому виникла така ідея. І захотілось поділитись цим із іншими. Коли я списався зі своїми користувачами, оскільки їм це було цікаво – проект пішов далі.

Вінницький журналіст видав першу в Україні "твітокнижку" про рідне місто

Період, охоплений в книжці - з 2012 року і по сучасні дні. Третина твітів присвячена Євромайдану – про те, що «Вінниця має вставати!» або «Вінниця повинна показати приклад іншим». Загальновідомо, що в той час українська твіттер-спільнота була найактивнішою.

Вінницький журналіст видав першу в Україні "твітокнижку" про рідне місто

Як проаналізував сам автор, це перший приклад твітокнижки в Україні. Подібні проекти намагались втілити в США та Росії, але в їх основу лягали твіти одного користувача. Як пише Максим Зотов у передмові: «Вперше в одній книзі зібрані твіти, присвячені найчудовішому місту на Землі - Вінниці».

Візуально книжка стилізована під сервіс Твіттера, сторінки дуже схожі на те, що бачить користувач на екрані комп’ютера. В книжці використані лише фотографії користувачів.

Вінницький журналіст видав першу в Україні "твітокнижку" про рідне місто

- Фотографій Вінниці там немає, в принципі фотографії – це не фішка Твіттера. Коли він створювався, то був без фотографій, вони з’явились лише останнім часом, - пояснює Максим Зотов. - Тож є ідея створити згодом схожий проект, але вже на основі сервісу Інстаграм. І там навпаки – буде багато вінницьких фото – тексту трошки менше. Тоді одна книжка доповнить іншу.



Переглядів: 2854
Поширень: 0