Ювелірне підприємство братів Григорія та Олександра Дерунів на даний час займається виготовленням символічного ключа від Вінниці, який вони планують презентувати на широкий загал 12 вересня під час офіційної церемонії відкриття святкування Дня народження міста. Дизайн ключа брати Деруни розробляли власноруч. «Його виготовлятимуть із срібла, вкритого позолотою. На ключі буде відображена символіка та геральдика Вінниці, і навіть деякі історичні місцини міста» - розповідає начальник інформаційно-аналітичного управління Владислав Телень. Довжина ключа складатиме приблизно 30 см, вага ж його поки що невідома.

У 2007 році ювелірна фірма «Діадема» Григорія та Олександра Дерунів з власної ініціативи та за власні кошти виготовила колар міського голови - геральдичний знак, який за часів середньовіччя означав, що місто має Магдебурзьке право. Сьогодні ж - це відродження славних традицій місцевого самоврядування. Колар був виготовлений у формі ланцюга з дорогоцінних металів. На ланках - на синьому тлі зображений герб України, на червоному - малий герб міста. На медальйоні містився великий герб Вінниці. Геральдичні знаки існують у багатьох містах Європи, почали з\'являтись вони і в Україні.


Довідка:
Упродовж століть символічні ключі відігравали важливу роль в урочистих міських церемоніях. Високопоставлених та визначних гостей вітали хлібом-сіллю та водночас вручали їм ключі від міста, зв\'язані шовковим шнурком із позолоченою ниткою, що лежали на адамашковій подушці. Ключ вручали також особам, яким присвоювали звання Почесного громадянина міста. Нині у містах, котрі мають подібні ключі, їх використовують як атрибут святкування Дня міста.


Переглядів: 3568
Поширень: 0