Наприкінці серпня цього року, за ініціативою Комітету з питань науки і освіти парламентське видавництво видало книгу «Стратегія інноваційного розвитку України на 2010-2020 роки в умовах глобалізаційних викликів». Видання містить усі матеріали та повну стенограму парламентських слухань, проект стратегії інноваційного розвитку України 2010-2020 роки в умовах глобалізаційних викликів, інформаційно-аналітичні матеріали, які висвітлюють стан, проблеми і стратегічні перспективи науково-технологічного та інноваційного розвитку України. Також, у книзі показано досвід інноваційної політики зарубіжних країн, їх концепції, стратегії та пріоритети. Цінність видання полягає в тому, що книга є своєрідною дорожньою картою інноваційного розвитку України. До редакційної колегії видання увійшли відомі політики, вчені та посадовці: Голова Комітету з питань науки і освіти Полохало В.І., Президент НАН України Б. Патон, Міністр освіти і науки України І. Вакарчук, Міністр економіки України Б. Данилишин, народні депутати України, ректори ключових вищих навчальних закладів, керівники наукових установ.

Тож не дивно, що презентацію перших примірників нової книги, яка відбулася 4 вересня, провели одні з її авторів – Голова Комітету з питань науки і освіти, народний депутат України В. Полохало, ректор Вінницького національного технічного університету Б.Мокін, і перший заступник голови облдержадміністрації В.Коровій. Гості, які презентували книгу, подякували за підтримку у проведенні цієї презентації обласному керівництву та Вінницькій обласній громадській організації «Медіацентр».

Від імені обласного керівництва перший заступник голови облдержадміністрації В.Коровій зауважив, що як показує досвід розвинених країн світу, вплив інноваційного фактора на економіку має відбуватись шляхом узгодження інноваційної політики з науково-технічною, бюджетно-фінансовою, грошово-кредитною, промисловою та зовнішньо-торговельною політикою й за умови досягнення єдності інтересів і встановлення злагоджених стосунків між суспільством, державою, владою, бізнесом та іншими громадськими та науковими інституціями.

«Тому, нагально важливим є формування єдиної виваженої та довготривалої державної науково-технічної і інноваційної політики. Адже все, що буде стосуватися розвитку цієї політики позитивно вплине і на інші галузі української держави. І тоді дійсно це стане стратегією економічного успіху українського суспільства» - підкреслив В.Коровій.

Як відзначили автори ще в передмові, всі хто причетний до написання та видання цієї книги підкреслюють, що сьогодні спостерігаються тенденції до технологічного відставання України від розвинених країн світу, що може становити загрозу її національній безпеці, перетворивши державу на ресурсний придаток країн –лідерів. Зниження рівня фінансування науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт призвело до відтоку цінних кваліфікованих наукових та технічних кадрів з України, занепаду багатьох наукових шкіл.

«Криза дає можливості переосмислити курс економічного розвитку та підтримки вітчизняної науки, реальні можливості українського бізнесу та економіки. А це нові можливості та можливість докорінно змінити світогляд щодо подальшого розвитку України» - зазначив В.Полохало.


Переглядів: 8048
Поширень: 0