З року в рік, все більше і більше країн світу не оминають увагою день без автомобілів, який припадає на 22 вересня і не даремно, адже як вважають експерти, що саме збільшення кількості вуглецю в атмосфері рано чи пізно стане причиною глобальної зміни клімату Землі. Вже сьогодні добре помітні її наслідки: тануть льодовики, піднімається рівень Світового океану, океанські течії змінюють свій напрямок. Страждають тварини. За браком інформації далеко не всі усвідомлюють небезпеку і не готові поступитися власним комфортом заради покращення ситуації на планеті.


Сьогодні в Україні досить гостро стоять проблеми забруднення довкілля від транспортної інфраструктури. Автомобільний транспорт є джерелом небезпечних хімічних забруднень атмосферного повітря, водоймищ, річок, сільськогосподарських зон, а також шуму та вібрації, що може впливати на стан здоров’я населення. Як кажуть, головне здоров’я все інше буде, та чомусь такі глобальні явища, які б мали привертати увагу урядів, організацій, підприємств, не користуються попитом. Тому кожен з нас має задуматись, над тим, що він може зробити для свого блага, для майбутнього своїх дітей та онуків. День без автомобілів змушує нас хоч на хвилину замислитьсь і в цей день в ім’я довкілля та здоров’я, пересісти на громадський транспорт, стати пішоходом чи велосипедистом. Вперше був проведений день без автомобіля у Парижі, результати для столиці були вражаючі. Вміст СО2 в повітрі в цей день зменшився на 15%.

Змінити ставлення та надати допомогу у виборі екологічного стилю життя потрібно і можливо. Необхідна системна та постійна робота по ліквідації необізнаності і наданні впевненості, що твої прості дії можуть зберегти простір для існування прийдешнім поколінням. Адже крім автомобілів існує громадський транспорт, можна раніше вийти з дому і пройтись, існує такий чудовий засіб як велосипед.


Дуже важко знайти той місток між владою і велосипедистами у нашій країні. Адже людина, якщо навіть і хоче добиратись на роботу чи на навчання на велосипеді, то для неї немає належних умов: велодоріжок, парковок, світлофорів, відсутнє розуміння велосипедної культури у водіїв автомобілів та звичайних перехожих. З іншого боку влада не знає, чи є люди, які бажають їздити на велосипедах містом чи варто затрачати бюджетні кошти саме зараз, на розвиток велоінфраструктури. От і виникає прірва непорозумінь чи небажань.

Саме тому між 16 вересням, що є Міжнародним днем захисту озонового шару та 22 вересням - Міжнародний день без автомобілів у Вінниці, 19 вересня, відбудеться Велотур вулицями міста, який покликаний привернути увагу громади міста та влади до потреб велосипедистів.

Реєстрація учасників відбудеться на Майдані незалежності
(площа перед міськвиконкомом) з 10:00 - 11:00 год.
Маршрут: вул. Соборна – вул. Пирогова – вул. Келецька – вул. Артоболевського – вул. Хмельницьке шосе – вул. 1-го Травня – вул. Чорновола – вул. Київська – вул. Соборна (парк Козицького).

Старт 19 вересня 2009 року об 11:00 год.
з Майдану незалежності.
По закінченню на учасників велотуру чекають конкурси на найоригінальніший велосипед, а також інші сюрпризи. Все це відбудеться в парку Козицького за підтримки БФ «Подільська громада», магазинів Велоліга та Велохаус, Вінницької міської ради та управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області громадських організацій ВОО екологічної ліги та ВОО ВМГО Демократичний Альянс.

Тож шановні Вінничани то гості міста запрошуємо Вас приєднатись до велотуру, зробити свій внесок у розбудову європейського громадянського міста!

Контактні телефони:
80667055244, 57-22-24 Андрій Дручинський
80969158640 Альона Кирилюк
www.gromada.vn.ua


Переглядів: 4818
Поширень: 0