Сьогодні в рамках відзначення Днів Європи в Україні у Вінниці проходить міжнародний діалог в рамках програми Ради Європи «Інтеркультурні міста». Окрім представників різних міст України до Вінниці приїздили представник Ради Європи Хрестина Баглай та менеджер європейських проектів рай​ону Лювішем Лондону Пол Чепмен.

В рамках діалогу «Рух інтеркультурних міст в Україні та Європі»: рушії місцевого сталого розвитку» учасники зустрічі матимуть змогу ознайомитися зі здобутками та уроками української платформи інтеркультурних міст, європейськими проектами, що закладають основи сталого місцевого розвитку, інтеркультурною стратегією та брендуванням міста на основі інтеркультурного підходу.

«Вінниця є одним з найстаріших міст України та має великі культурні і історичні традиції, - каже заступник міського голови Андрій Рева. – В той же час Вінниця є мультикультурним містом, тут проживають представники багатьох народів та культур, і тому ми дуже раді, що сьогоднішнє зібрання проходить саме у нашому місті над Бугом. Світові процеси поглиблення культурного різноманіття міст та країн не обходять стороною Україну і вимагають нових підходів у вирішенні соціальних, економічних та культурних проблем. Хочу зазначити, що всі ті процеси, які відбуваються протягом останнього часу у нашій державі та місті мають своє глибоке коріння та традицію. Всі зміни, що відбувалися в нашому місті, коли міським головою був нинішній Голова Верховної Ради Володимир Гройсман були б неможливі, якби ми не ставили за мету зміну ментальності людини, свідомості наших людей, життєвих установок, створення сучасної європейської спільноти, сучасної міської громади. Велику роль в цьому відіграли зміни в культурній сфері нашого міста. Будь-які дії міської влади в цей період були спрямовані для вирішення конкретних завдань. І в цьому відношенні нам є, про що розказати, і чим поділитися. Всі досягнення відбуваються в тому числі і завдяки культурній політиці, яка впроваджується у місті останні вісім років. І в цьому відношенні дуже важливе значення мало приєднання Вінниці до української платформи інтеркультурних міст, що дозволило нам вести діалог з усіма зацікавленими сторонами, колегами інших регіонів, міст, в тому числі і зарубіжними колегами. Наш особистий досвід показує, що як в Україні, так і в Європі, попри всі відмінності, які відчуваємо у розвитку та культурних традиціях, ми все-таки відчуваємо спорідненість. У нас є багато спільних рис, що нам допоможе в подальшому використати ці об’єднавчі моменти для повноцінної інтеграції в Європейський Союз. Інтеркультурна стратегія розвитку міст, яка випробувана і розвинена в рамках програми Ради Європи «Інтеркультурні міста» дозволяє нам запроваджувати нові форми та методи управління, сприяє міжнародній співпраці і прогресу».

Андрій Рева також висловив сподівання, що Вінниця буде цікавою для учасників дискусії не тільки з точки зору знайомства з пам’ятками культури, а й знайомства з людьми, що дасть можливість зрозуміти ментальність вінничан. Адже в Україні знають, що таке львівська ментальність, в останній час і що таке донецька ментальність, а Центральна Україна донедавна не мала такого виразного обличчя. Але за останні роки Вінниця дуже змінилася і все робиться для того, щоб з’явилася саме вінницька ментальність.

У заході мав взяти участь заступник Міністра культури з питань європейської інтеграції Андрій Вітренко, але через зайнятість не зміг приїхати. Однак на ім’я в. о. міського голови Сергія Моргунова ним було передано листа, в якому Міністерство культури України висловило вдячність Вінниці за активну позицію в рамках реалізації програми Ради Європи «Інтеркультурні міста» та можливість провести міжнародну зустріч. У листі також зазначено, що підтримка культурного розмаїття та розвиток культурного діалогу є одним з пріоритетних завдань державної полити як на національному, так і регіональному рівнях, підтверджуючи відданість європейським демократичним цінностям та необхідності євроінтеграційних процесів в державі. Тому ця зустріч відкриє нові перспективи і стане поштовхом для активізації програми.

Менеджер проекту ради Європи «Комунікація заради інтеграції» зі Страсбургу Хрестина Баглай Вінницю вперше відвідала. З її слів, інтеркультурність багато в чому залежить саме від діалогу: «Інтеркультурна програма націлена на те, щоб забезпечити інтеркультурний діалог і впевнитись в тому, що люди з різним минулим живуть разом для мирного і плідного майбутнього. На сьогодні інтеркультурна сітка налічує близько 70 міст і чотири національні мережі в Норвегії, Іспанії, Італії і Україні».

Для участі у діалозі до Вінниці прибув і менеджер європейських проектів району Лювішем Лондону Пол Чепмен. Це його перший візит до України, і він висловив бажання подискутувати на тему, що дає інтеркультурне розмаїття і можливість обговорити спільності та відмінності Великобританії та України.

До культурного діалогу долучилися представники різних міст нашої країни. «Справді, зараз на національному рівні приділяється дуже багато уваги реалізації різних європейських програм. І навколо програми «Інтеркультурні міста» об’єдналося багато міст та людей, вона ще з 2008 року відкрила можливості та шлях до європейської інтеграції, - зазначає директор Українського центру культурних досліджень Олександр Буценко. - Тема інтеркультурних міст є підтемою нашого центру при Міністерстві культури, і результатом цих досліджень в подальшому стане посібник або допоміжна книга для інших міст – що це дає і чому потрібно використовувати інтеркультурний підхід».



Переглядів: 3456
Поширень: 0