Сьогодні Вінниця вже ввосьме відзначає День Європи. За сім років це загальноміське свято набуло надзвичайного масштабу. Воно збирає в центральній частині міста не тільки десятки тисяч вінничан, а й дуже багато гостей зі всієї України та інших країн.

На святкування Дня Європи сьогодні до Вінниці прибули:

  • Посол Королівства Нідерланди в Україні Кейс Ян Рене Кломпенхаувер,
  • Посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт,
  • Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін,
  • Посол Румунії в Україні Корнел Іонеску,
  • Посол Македонії в Україні Столе Змейкоскі,
  • Посол Грузії в Україні Міхеїл Уклеба.

На День Європи у Вінницю прибули делегації та дипломати з майже десятка країн

Також серед гостей – делегації з вінницьких міст-побратимів Паневежис (Литва) та Кельце (Польща), а також з польської гміни Коморники та міста Тарнов, приїздив і представник групи підтримки України у Європейській комісії. Окрім того, приїхали творчі колективи з Німеччини, Польщі, Румунії та Естонії. Вже традиційно на відзначення Дня Європи до Вінниці завітали і народні депутати, які представляють Вінниччину у Верховній Раді, та особисто Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, який будучи міським головою і започаткував у 2008 році традицію відзначення Днів Європи у Вінниці.

Володимир Гройсман

«Моє серце, погляди, прагнення сформовані саме тут, в рідній Вінниці, Вами. Коли ми починали відзначати День Європи, мало хто думав, що це набуде такого символічного значення. Але Вінниця завжди була тверда в тому, що ми європейці, хочемо жити цивілізовано – так, як живуть країни Європи. Сьогодні ми маємо надзвичайно багато викликів як на східному кордоні, так і всередині нашої країни. Країну потрібно змінювати зсередини, це дуже важко і непросто, але я знаю, що Україна буде справжньою європейською сучасною демократичною державою. Я пам’ятаю, як Вінниця почала проходити цей шлях. Спочатку теж було важко, але потім кожного року ми мали здобутки, якими пишались, і далі будемо робити все для того, щоб Вінниця процвітала, - звернувся до вінничан Володимир Гройсман. – Я вірю в те, що та команда, яка сьогодні тут працює, зробить все, щоб Вінниця і в подальшому розвивалася як сучасне, європейське і комфортне місто. Хочу подякувати сьогодні нашим героям, які захищають нашу країну на східному кордоні, які роблять все, щоб зупинити ворога. І ворог зупинений, тепер нам потрібно дуже багато зробити, щоб відкинути його назад. Але ми сьогодні не єдині – а спільно з європейськими партнерами у Європейському Союзі, з партнерами у Сполучених Штатах. Сьогодні вся Європа і весь світ з нами, з українцями. І я знаю, що перемога буде за нами, оскільки на нашій стороні правда і на нашій стороні Бог». Володимир Гройсман передав вітання землякам від Президента України Петра Порошенка, та зазначив, що якби не багато державницьких справ, він сьогодні також був би у Вінниці, адже частина його серця знаходиться у нашому місті.

Сергій Моргунов

Після привітання Голова Верховної Ради передав слово в. о. міського голови Сергію Моргунову. «Головна мета роботи нашої команди, вінницької міської та обласної влади, – реалізація крок за кроком нашої Стратегії розвитку міста «Вінниця-2020», розбудова сучасного, успішного європейського міста. Міста усміхнених, позитивних, доброзичливих людей, - каже Сергій Моргунов. - Ми продовжуємо всі традиції та напрацювання, які започаткував ще Володимир Борисович, будучи міським головою. Але хочу сказати, що без Вас нам це не вдалося б реалізувати. У нас є дуже багато планів і поставлених цілей. І я вірю, що наша команда разом з Вами здійснить всі ці плани і наміри, щоб місто Вінниця було комфортним для життя, щоб люди хотіли тут працювати, хотіли тут народжувати дітей, відпочивати, тому що Вінниця – найкраще місто!»

Посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт

Від усього дипломатичного корпусу, який прибув до Вінниці, вінничан привітав Посол Великої Британії в Україні Саймон Сміт. Дипломат вразив усіх присутніх на площі, звернувшись до мешканців міста українською мовою: «Вінниця – це Європа, Україна – це Європа. Ще не так давно з цими словами мільйони українців вийшли по всій Україні на мирні демонстрації на підтримку європейського вектору розвитку своєї країни. Ми всі пам’ятаємо, що український народ заплатив високу ціну за право самостійно визначити своє майбутнє без вказівок ззовні. На жаль, і донині Україна веде боротьбу зі спробами Росії вкрасти у неї це право. Минуло півтора року з часу подій Майдану, підписано Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Верховна Рада та Президент України, Уряд задекларували пріоритет реформ, виконання яких докорінно змінить Україну на краще. Вперше за часи незалежності Україна стала на справжній шлях євроінтеграції. Прийшов час, щоб використати можливість, надану українським суспільством, щоб вирватись із минулого, як того вимагали люди на Майдані. Це потребує терпіння і рішучості, але Євросоюз, всі країни Європи, не будуть стояти осторонь. Навпаки, ми підтримуємо і продовжуємо надавати всебічну підтримку українському уряду і суспільству у прагненні розбудувати вільну, заможну та стабільну Україну. Разом ми сильніші!».

На День Європи у Вінницю прибули делегації та дипломати з майже десятка країн

Від народних депутатів, які представляють Вінниччину у Верховній Раді, земляків поздоровив Олександр Домбровський: «Це вже стало справжньою аксіомою: Україна – це Європа. І цю аксіому ми ствердили протягом декількох останніх років. Особливо останніх півтора року після початку Європейського Майдану у Києві. Я думаю,що сьогодні Україна не тільки географічно є Європою, але й морально, і морально ми сьогодні вже є членами Європейського Союзу. Нам лишилося досягнути статусу члена Європейського Союзу. Це з одного боку дуже просто, але з іншої сторони – це дуже складний шлях, тому що Європа починається не тільки з Вінниці в Україні. Європа розпочинається з кожного з нас: з наших дій, мислення, кроків, і ми повинні зробити ще дуже багато».

Посол Королівства Нідерланди в Україні Кейс Ян Рене Кломпенхаувер розповідає, що вже відвідував Вінницю раніше і мав змогу переконатися, що Вінниця є найбільш прогресивним містом України і є зразком для решти українських міст у розвитку: «Люди, які протестували під час подій на Майдані, вимагаючи кращого врядування, більш прозорої влади, все це вже тоді було впроваджено у Вінниці, тому Вінниця може бути зразком для всієї України. Найбільше мені сподобався у Вінниці ваш Прозорий офіс, люди тут працюють дуже ефективно, і це показує те, що держава має слугувати громадянам, а не навпаки».

Підтримує його і депутат міської ради міста-побратима Вінниці Кельце Томаш Богуцький. Він вже десять років поспіль приїздить до Вінниці. «Цей рік для України особливий, і ми підтримуємо її на шляху до Євросоюзу, особливо в той час, коли Україна відчуває агресію ззовні терористами Путіна, - каже він. - В мене була можливість побувати в багатьох містах на святкуванні Днів Європи, але тут атмосфера завжди найкраща, люди відносяться доброзичливо і найголовніше, що тут свято для людей, а не для політиків. Свято для того, щоб відсвяткувати прагнення до європейських цінностей. Тут вже давно Європа, і європейці дуже комфортно відчувають себе у Вінниці. Найбільше тут подобається чистота, озеленення міста, і нам є багато чому повчитися у вас. Ми дуже горді тим, що у нас є такі партнери».

Дивіться також:



Переглядів: 6838
Поширень: 0