5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища. Витоки дати сягають 1972 року, коли у Стокгольмі, на конференції ООН з довкілля, делегації Японії та Сенегалу запропонували щорічно відзначати цей день, щоб привернути увагу людства до проблем використання природних ресурсів планети.

У міжнародному програмному документі «Порядок денний на ХХІ століття», який прийняли 179 країн світу, відзначено, що «…у наш час світ прагне відійти від нераціональних моделей і стати на шлях екологічно безпечного розвитку. Досягнення такої мети буде залежати від готовності всіх верств суспільства брати участь в широкому співробітництві і діалозі». Ця програма, спрямована на досягнення високої якості навколишнього середовища та здорової економіки для всіх народів світу, залишається актуальною і сьогодні.

Природоохоронну політику нашої країни визначає цілий ряд нормативно-правових документів. Адаптацію українського екологічного законодавства до європейських стандартів, подальший розвиток екологічно орієнтованого бізнесу, економічне стимулювання природоохоронної діяльності, підвищення ефективності використання бюджетних та позабюджетних екологічних видатків передбачає прийнятий у 2011 році закон України "Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики на період до 2020 року". Стратегія охоплює усі важливі аспекти природоохоронної та ресурсозберігаючої діяльності, її глобальним завданням є підсилення ролі економічних інструментів у екологічному управлінні та розвиток інститутів практичної реалізації екологічної політики.

5 червня стало професійним святом екологів України.

Разом з департаментом екології та природних ресурсів роботу з охорони довкілля виконують спеціалісти державної екологічної інспекції, санітарно-епідеміологічної служби, головного управління Держземагенства, державної фітосанітарної інспекції, управління лісового та мисливського господарства, БУВР р.Південний Буг, обласного центру з гідрометеорології, управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства, Вінницької міжрайонної прокуратури з нагляду за дотриманням законів у природоохоронній сфері та цілий ряд інших державних установ та організацій.

Успішний досвід у здійсненні екологічної освіти та виховання демонструють науковці інституту екології та екологічної кібернетики; науково-дослідної лабораторії екологічних досліджень та екологічного моніторингу “ЕДЕМ” Вінницького національного технічного університету; Вінницького національного аграрного університету; Вінницького державного педагогічного університету. Екологічне виховання юних натуралістів важко собі уявити без участі колективу обласної станції юних натуралістів.

Активну позицію з різноманітних питань екологічної політики займають громадські організації, що сприяє встановленню партнерських взаємовідносин між ними та органами державної влади. Варто згадати найактивніші громадські екологічні організації, серед яких Вінницька міська громадська організація "Інтер-еко", обласна організація «Соціально відповідальний бізнес», Вінницький обласний осередок Всеукраїнської екологічної ліги, Вінницька обласна рада Українського Товариства охорони природи, обласний осередок Українського товариства птахів, обласна громадська молодіжна організація "Наше Поділля", благодійний фонд "Подільська громада".

Принципи гармонійного співіснування людини і природи втілюють в життя голови багатьох райдержадміністрацій та місцевих рад, промислових та сільськогосподарських підприємств.

Усім Вам, шановні захисники природи, бажаємо здоров\'я та особистого щастя, нових успіхів, екологічних звершень і безпечного довкілля!



Переглядів: 2580
Поширень: 0