16 та 17 червня у Вінниці Асоціація «Енергоефективні міста України» під егідою Європейської ініціативи «Угода Мерів» проводить щорічну міжнародну конференцію: «З Угодою Мерів до енергонезалежності: Виклик прийнято!». Основною метою цього заходу є обмін досвідом різних міст України, а також обговорення міжнародного досвіду з впровадження реальних кроків у сфері енергоефективності та енергозбереження.

Сьогодні до Вінниці приїздили представники більшості регіонів України, щоб обговорити досить важливі на сьогодні проблеми як для держави в цілому, так і для кожного з міст зокрема – ефективного використання та збереження енергоресурсів. Також щорічна конференція, яка проходить під егідою Європейської ініціативи «Угода Мерів», покликана привернути увагу різних (в тому числі міжнародних) інституцій до міст, показати реалізовані кроки самих міст у напрямку енергоефективності, їх позитивні практичні приклади та реалізовані проекти.

У Вінниці стартувала всеукраїнська конференція «З Угодою Мерів до енергонезалежності: Виклик прийнято!»

На сьогодні до європейської ініціативи долучилося 3 тисячі міст різних країн, більше сотні з них – це міста України. Адже фахівці відзначають, що впровадження нових технологій, які б сприяли збереженню енергоресурсів, - це процес не одного дня. Але він досить ефективний, якщо у формуванні свого індивідуального проекту для окремого міста використовувати напрацьований роками досвід інших міст та країн. Саме задля цього фахівці з енергоефективності здійснюють навчальні візити, під час яких мають можливість дізнатись про напрацювання інших та поділитись власним досвідом. Серед запрошених гостей конференції, яка відбулася у Вінниці, – представники органів центральної виконавчої влади, дипломатичних місій, донорських структур та міжнародних організацій, громадських організацій, українських міст-підписантів «Угоди Мерів» та членів Асоціації «Енергоефективні міста України», а також практикуючі експерти і консультанти.

У Вінниці стартувала всеукраїнська конференція «З Угодою Мерів до енергонезалежності: Виклик прийнято!»

Вінницю для проведення конференції було обрано не випадково, адже за кілька останніх років місто зробило досить значний ривок у напрямку енергозбереження. Перше вітальне слово до учасників конференції було надано в. о. міського голови Сергію Моргунову: «Ті виклики, які сьогодні стоять перед містами України і в цілому перед нашою державою, дуже серйозні, тому що, якщо об’єктивно подивитися, то років п’ять тому питання енергозбереження та енергоефективності не стояли так болюче, як на сьогоднішній день. І минула зима нам показала наскільки це важливо, але зрозуміло й те, що не можливо за один день вирішити проблеми енергозбереження, економії ресурсів та економії коштів. І саме в рамках такої серйозної ініціативи Європейської комісії щодо «Угоди мерів» за п’ять років багато міст України займаються цими питаннями, в тому числі і місто Вінниця. За останні роки у Вінниці було проведено дуже багато серйозних заходів щодо енергозбереження та енергоефективності і за цей час ми можемо говорити про скорочення споживання газу по місту до 25 %. Це достатньо суттєвий показник, враховуючи той стан інфраструктури, який сьогодні є в містах України, та стан підготовки спеціалістів. Адже для цього теж потрібно багато зусиль, щоб відповідна команда працювала ефективно. І саме у Вінниці команда Вінницької міської ради та відповідних комунальних підприємств показала приклад ефективної роботи і можливості вирішувати важливі питання в рамках енергозбереження та енергоефективності. Але є ще багато над чим працювати, бо поряд з позитивом є і багато проблем. Наприклад, збільшення споживання електроенергії, бензину і дизпалива. І над цими питаннями потрібно працювати також. Я думаю, що заходи, які проходять в різних містах України, дають можливість обмінюватися досвідом, знаходити правильні рішення щодо вирішення тих проблемних питань, які є у містах, спілкуватися та отримати досвід від міжнародних експертів».

Голова державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук зауважив, що раніше такі заходи зазвичай відбувалися на початку опалювального сезону, коли вже потрібно було гріти домівки і коли потрібно було думати, як зекономити. Тому дуже важливо, що ця конференція відбувається на початку літа, коли ще є час і державі, і органам місцевого самоврядування, і домогосподарствам підготуватися до зими. Коли ще можна розповісти, як це краще зробити, дати конкретні механізми. «Зараз я розумію, чому ваші земляки Володимир Гройсман та Олександр Домбровський так сильно на державному рівні допомагають в Києві щодо енергозбереження. Кілька місяців тому за їх сприяння у Верховній Раді був прийнятий Закон «Про енергосервісні контракти», який я сподіваюсь вже в цьому році дасть можливість на місця інвесторам зайти в таку сферу, як енергосервісні контракти в бюджетних установах. Також два тижні тому майже конституційною більшістю, – 282 голоси, – Верховною Радою було прийнято Закон «Про розвиток альтернативних джерел енергії» – електроенергії з біомаси та біогазу».

Про те, що протягом останнього року зроблено значні кроки щодо змін в українському законодавстві в цій сфері підтверджує і координатор сектору «Муніципальна інфраструктура. Енергозбереження. ІМС» Представництва ЄС в Україні Сергій Ладний. Він зазначив, що українська влада працює над законопроектами, які можуть принципово змінити стан речей в бік покращення.

У Вінниці стартувала всеукраїнська конференція «З Угодою Мерів до енергонезалежності: Виклик прийнято!»

«Мінрегіон відчуває досить суттєву підтримку та настанови від «Угоди мерів», яка задає тон та стандарти і на державному рівні. На сьогоднішній день дійсно є вже деякі зрушення в законодавчому забезпеченні енергоефективності, - каже директор департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Сергій Кушнір. - В Україні вже досить багато реалізовано і реалізується проектів щодо підвищення енергоефективності безпосередньо на підприємствах, які надають послуги, в той же час гостро стоїть питання комплексної модернізації будівель».

Директор проекту GIZ «Енергоефективність в громадах» Крістіана Хагенедер зазначила, що на сьогодні німецький уряд досить серйозно зосереджений на сфері енергоефективності і одним з фокусів є підтримка місцевої влади. «Нашою ціллю є підтримка українських міст, щоб вони стали рушієм для енергоефективності України в цілому. І міста в цьому напрямку докладають дуже активні зусилля, бо на своїх мешканцях вони розуміють, що якщо не впроваджувати енергоефективні реформи, то це дуже дорого, і енергоресурси потрібно використовувати мудро. Адже 85% спожитої енергії споживають саме міста».

Всі учасники конференції погодилися, що на енергоефективність в Україні починається саме на регіональному та місцевому рівнях. І хоча сьогодні потребують змін законодавство та економіка, саме міста стали тим важелем, який запустив процес запровадження заходів з енергоефективності в Україні.



Переглядів: 4810
Поширень: 0