Сьогодні у парку Дружби народів батьки та дітлахи висадили «Родинний сад». Це алея з 30 гліциній, які через кілька років утворять красивий квітучий тунель. Планується, що поруч будуть встановлені лавочки, ліхтарі, сміттєві урни. Це буде чудове місце для родинних свят та пікніків.

19 червня у Вінниці відбулася акція «Родинний сад», яку організували ГО «Подільська громада» та «Територія мам» у рамках Європейського тижня сталої енергетики.

Вінницькі родини з маленькими дітками висадили вздовж однієї з алей парку Дружби народів 30 гліциній: по 15 з кожного боку. Довжина алеї – близько 40 метрів, загалом же дерева ростуть висотою до 10 метрів.

У парку Дружби народів з\'явився сад з гліциній

«Сьогодні мами і тата, заради своїх маленьких діток, висаджують дерева, за якими будуть в подальшому доглядати. Таким чином вони прививають малятам любов до природи, сімейних цінностей, адже це є відродження української стародавніх традицій – посадити дерево заради своєї дитини і берегти його як символ сили, мужності і здоров’я доньки чи сина. Гліцинія, або ж вістерія – це тропічне дерево, але воно адаптоване до наших умов і витримує як заморозки, так і засуху. У саджанців вже добре розвинена коренева система, вони чудово приживуться. Спочатку вони ростуть як звичайні дерева, а потім починають витися, тому ми зробимо тут арку, щоб пізніше дерева сформували тунель. До речі, це досить рідкісне дерево, воно дуже гарно квітне. Головний спонсор нашого заходу – Центр вивчення генеалогії «Пращур», також щоб закупити саджанці були й добровільні внески», – каже координатор акції «Родинний сад», член ГО «Територія мам» Дар’я Паламарчук.

У парку Дружби народів з\'явився сад з гліциній

Як вона зазначила, проект матиме продовження: «Восени ми плануємо встановити тут лавочки, ліхтарі, сміттєві урни. Буде тут й інформаційний щит, на якому можна буде почитати про проект. Тут ми будемо влаштовувати родинні свята, пікніки, суботники тощо. Квітнути ці дерева розпочнуть приблизно через п’ять років».

Серед людей, які взяли участь у висадці дерев була й Олена Мукоїд. «Я прийшла сюди з двома дітками. Раніше ми вже висаджували кущі, а дерев ще не садили і дуже хотіли це зробити. Ми тут гуляємо і будемо доглядати за деревом, поливатимемо його, адже водойма поруч», – каже Олена.

У парку Дружби народів з\'явився сад з гліциній

«Я прийшов з сином Макаром, донькою Анною та дружиною, щоб підтримати акцію та посадити своє родинне дерево. На жаль, нині динаміка життя досить швидка і провести вдосталь часу з родиною не часто і не всім вдається. А ця алея сприятиме відновленню родинних цінностей, адже сьогодні сюди прийшли люди цілими сім’ями, потім вони доглядатимуть за своїми деревами, гулятимуть тут, збиратимуться», – каже директор центру вивчення генеалогії Віктор Долецький.



Переглядів: 6165
Поширень: 0