Частували вінничан у цей день рятувальники, військові, байкери, афганці, професійні кухарі та студенти.

День Конституції України вінничани відзначили у новому форматі. Не було ані пишних урочистостей, ані феєричних концертів. Зате жителям міста запропонували унікальну альтернативу – відчути себе хоча б на хвилину бійцем української армії і посмакувати стравами польової кухні. Фестиваль на честь загиблого в АТО вінничанина, кухаря батальйону «Київська Русь» Тараса Сича розпочався по обіді.

У Центральному парку культури та відпочинку організатори розгорнули 5 польових кухонь, а ще облаштували 15 місць, де на відкритому вогні варили борщ, куліш, кашу, бульйон та навіть готували страви різних національностей.

У Вінниці відбувся фестиваль польової кухні, присвчений пам\'яті загиблого в АТО вінничанина Тараса Сича

Частували вінничан у цей день рятувальники, військові, байкери, афганці, професійні кухарі та студенти. Торгово-економічний коледж пригощав гостей вітамінним борщем та чумацькою кашею, а Центр професійно-технічної освіти – пісним супом і смаколиками. Польська спільнота частувала вінничан бугусом, а грузини – гострим супом харчо, шашликами та вином. Усі страви можна було скуштувати абсолютно безкоштовно. Продукти для приготування надали вінницькі меценати, а дровами кухарів забезпечили – комунальники. Та поруч з кожною галявиною стояли опломбовані скриньки від БФ «Подільська громада». Тож кожен охочий міг заплатити за свій смачний обід і підтримати у такий спосіб українського солдата. Окрім цього, на спеціальному майданчику волонтери фонду збирали продукти харчування, військову форму та речі першої необхідності.

У Вінниці відбувся фестиваль польової кухні, присвчений пам\'яті загиблого в АТО вінничанина Тараса Сича

«У військово-польових умовах одяг, взуття зношуються досить швидко. Тому сьогодні ми вкотре закликали вінничан об’єднатися і зібрати чергову гуманітарну допомогу для наших бійців. А ще згадати про загиблих земляків. Їх нині вже 96 вінничан, – з сумом в голосі каже директор БФ «Подільська громада» Андрій Дручинський. – Дякуємо всім, хто сьогодні відгукнувся на наше прохання, приніс комплект форми чи кілька баночок консервації. Нам важко це уявити, але домашній квашений огірочок на передовій смакує по-особливому. А якщо хлопцям ще вдасться насмажити картоплі, то це взагалі виходить домашнє свято».

Музичний супровід на фестивалі створював центр військово-музичного мистецтва Повітряних сил Збройних сил України. Військової атмосфери додавала експозиція із зброї та снарядів, яку розгорнули вінницькі рятувальники. Та найбільше вразив вінничан імпровізований блокпост із використаними гільзами, снарядами та «прошитою» кулями автівкою.

У Вінниці відбувся фестиваль польової кухні, присвчений пам\'яті загиблого в АТО вінничанина Тараса Сича

«Привезли машину після обстрілу з-під Мар’їнки. Снаряд повністю знищив салон автомобіля і ходову частину. Щоб поставити його «на колеса» треба 10 тисяч гривень. Сподіваюся вінничани допоможуть зібрати таку суму грошей, – висловлює надію демобілізований боєць 1 танкової бригади, член Правління БФ «Подільська громада» Андрій Гишпаль. – А ще привезли із зони АТО використану зброю, щоб вінничани зрозуміли що вбиває наших солдат. Чесно, люди вражені. Підходять… і на кілька секунд завмирають. Вже потім починають розпитувати, роздивлятися, фотографувати».

У Вінниці відбувся фестиваль польової кухні, присвчений пам\'яті загиблого в АТО вінничанина Тараса Сича

Серед відвідувачів фестивалю були й АТОшники, які нині лікуються у вінницькому військовому шпиталі. Іван із 24 батальйону «Айдару» підліковує зір. Каже, якби не травма, то зараз стояв би на передовій у Попасній, а так їсть борщ і кашу у спокійній Вінниці.

«Таке враження, що тут і там – це різні планети, – зізнається айдарівець. – На сході гуркіт не змовкає, постійно в напрузі, а у Вінниці все мирно, грає музика, гуляють діти з батьками, люди веселі і доброзичливі. Це вкотре доводить, що нам є за що воювати. А ворога далі пускати не можна».

Стравами польової кухні вінничани смакували до вечора. Ті, хто залишився у парку святкувати далі, мали змогу долучитися до концерту юних талантів Вінниці. Він був присвячений Дню молоді

Фото з сайту ВИННИЦА DAILY



Переглядів: 3927
Поширень: 0