За сприяння Вінницького міського голови Володимира Гройсмана та голови облдержадміністрації Олександра Домбровського о 14 годині на Центральному міському стадіоні відбудеться футбольний матч за участю команд-ветеранів «Динамо» Київ та збірної команди «Локомотив» Вінниці.

Першу вінницьку команду майстрів під назвою «Локомотив» було створено 16 квітня 1958 року, вже у перший рік існування гравці команди вражали своїми досягненнями. Цього ж дня відбувся перший матч у рамках чемпіонату СРСР проти «Спартака» міста Станіслав. Перемогу здобула команда «Локомотив» з рахунком 2:1. У 1964 році команда вінницького «Локомотиву» під керівництвом Віктора Жиліна стала чемпіоном України, а усім гравцям команди було присвоєне почесне звання майстрів спорту й надано право виступати у класі «А».

Під прапором «Локомотиву» команда виступала до 1979 року, потім її було переведено на баланс ФСТ «Колос», після чого команда отримала назву «Нива» (Вінниця). У 1981 році «Нива» займає ІІ місце у першості другої ліги. У 1984 на чолі з Юхимом Школьниковим, команда повторює успіх «Локомотиву»-64 і стає чемпіоном України. На початку 90-х, під керівництвом В’ячеслава Грозного було створено молоду команду “Ниви», яка здобула перемогу у турнірі серед команд вищої ліги у Одесі.

Після багатьох перемог, гаравцями футбольної команди «Нива» зацікавились найкращі клуби СНД «Динамо» Київ, «Спартак» Москва. У 1995/96 роках «Нива» досягає найбільшого свого успіху, беручи участь в Єврокубках. Таку можливість їй надали успіхи у розіграші Кубку України, де вінницька «Нива» під головуванням Сергія Морозова вийшла до фіналу та зустрілася з київським «Динамо». У 1996 році, «Нива» під керівництвом Паші Касанова представляла незалежну Україну у розіграші Кубку Європейських Кубків, де здобула перемогу. Вісім сезонів поспіль, з 1997 року, «Нива» виступала у першій лізі. У 2002 році команду було перейменовано на ФК «Вінниця».

Протягом 10 останніх років тренерський склад двох дитячо-юнацьких спортивних шкіл «Нива» та «Світанок» плідно працювали над вихованням юних вінницьких спортсменів. І, як результат, у 2006 році створено команду майстрів «Нива – Світанок».


Переглядів: 3489
Поширень: 0