​Сьогодні, 14 липня, на території військової частини А1231 відбулось відкриття пам’ятного комплексу загиблим на Сході льотчикам літака Ан-26 №19 Дмитру Майбороді т​а Дмитру Шкарбуну. Почесті військовослужбовцям віддали воїни-авіатори Повітряних Сил Збройних Сил України та представники міської і обласної влади. На відкриття були запрошені і родичі вінницьких героїв.

14 липня 2015 року виповнюється рік, як під час виконання повітряного транспортного забезпечення активної фази АТО літаком Ан-26 №19 військової частини А1231 на висоті 6200 м в районі населеного пункту Луганської області у повітряне судно зі сторони Російської Федерації влучила керована ракета класу "повітря-повітря". Командир корабля гвардії майор Дмитро Майборода та помічник командира гвардії майор Дмитро Шкарбун до останньої миті намагалися продовжити політ літака. Подвиг пілотів врятував життя п’ятьом членам екіпажу та одного військовослужбовця, який супроводжував вантаж для особового складу, що знаходився у зоні виконання бойових завдань. Самі пілоти не мали шансу на порятунок.

Обидва Дмитра були не просто колегами, вони довгий час товаришували. Військові розповідають, що за неписаними правилами останнім судно завжди залишає командир. Таке рішення прийняв і Дмитро Майборода, коли зрозумів, що його літак підбито. Дмитро Шкарбун міг врятуватися, але він допоміг своєму командиру і другу продовжити рух літака, щоб їхні бойові побратими встигли врятуватись. Після їхньої загибелі воїни отримали посмертно звання підполковників. Дмитру Майбороді також присвоєно звання Героя України, а Дмитру Шкарбуну – орден Богдана Хмельницького.

На території військового аеродрому в Гавришівці встановлено пам’ятник загиблим героям АТО Дмитру Майбороді та Дмитру Шкарбуну

Щоб увіковічнити пам’ять про героїв, на території військової частини, де працювали загиблі, встановлено пам’ятний комплекс. Його відкрив екіпаж збитого в зоні АТО Ан-26 №19, який врятували два Дм​итра – Майборода і Шкарбун. Військові по-чоловічому, ледь стримуючи сльози, віддали честь своїм загиблим побратимам. Вони зазначили, що вдячність за збережені життя, за самопожертву і героїзм, не залишить їхні душі до останнього подиху. Один із військових, який у день трагедії теж був на борту збитого літака, Віталій Воробей розповів, що війна перетворила екіпаж у сім’ю, за яку двоє найкращих воїнів віддали свої життя, і втрачати на стільки близьких людей надзвичайно важко.

На території військового аеродрому в Гавришівці встановлено пам’ятник загиблим героям АТО Дмитру Майбороді та Дмитру Шкарбуну

Під час церемонії відкриття пам’ятника голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій сказав, що в такі дні як ніколи викарбовують почуття патріотизму, почуття гордості за власну країну. Він подякував військовим за ратний подвиг і за мужність героїв, яких завжди будуть пам’ятати.

Цього дня почесті загиблим героям віддали воїни-авіатори Повітряних Сил ЗС України та військовослужбовці 456 бригади транспортної авіації. В знак шани військові підняли в небо транспортний літак Ан-26 (саме на такому загинули льотчики). Борт пролетів низько над землею і помахав килом, ніби схилявся перед подвигом героїв. Така традиція у військових льотчиків.

Пам’ятний комплекс було споруджено коштом військових та виконавчих органів Вінницької міської ради. Тепер він щодня нагадуватиме про двох пілотів, які героїчно загинули виконуючи бойові завдання, і про ту ціну, яку наш народ платить за мир і спокій на власній землі.​



Переглядів: 9786
Поширень: 0