З водопровідних труб у вигляді кулі зі снігом чи просто лавки у Вінниці може з’явитись пам’ятник мелодії «Щедрик». Ініціаторами ідеї створення нового об’єкту для туристів стали відомий у Вінниці КВН-щик, він же Дід Мороз, Олександр Шемет і його друзі редактор групи «Вінничани» у соцмережі Фейсбук Олександ Петровський та дизайнер Ігор Чепугов. Чоловіки відстоюють думку про те, що місто може мати новий зимовий бренд – узагальнений пам’ятник мелодії «Щедрик», народної мелодії, обробку якої здійснив Микола Леонтович, який народився на Поділлі. Новий символ мелодії, стверджують вони, може зібрати навколо себе різноманітні події, такі як фестивалі, свята і таким чином нових гостей міста, таких як хорові колективи з усіх куточків світу.

Олександр Шемет говорить: «Враховуючи те, що Микола Леонтович наш земляк, ми повинні пишатись цим і використовувати це для того, щоб знати своє майбутнє. Це може стати новим місцем, яке збере туристів не на один вечір, а хоча б на вихідні. Потрібно створювати більше цікавих об’єктів, які люди зможуть подивитись без екскурсовода, самостійно. А якщо ще з цими об’єктами будуть пов’язані свята і фестивалі, незвичні події, то буде взагалі чудово. До нас приїжджатимуть не тільки музичні колективи, а й туристи, а це як мінімум 5-6 тисяч нових людей. Тоді з’явиться сенс їхати до Вінниці. Чому Вінниця не може бути центром хорового бренду?»

Ініціативна громада говорить про те, що пам’ятник притягне події, ті - відповідно бренд, а бренд – туристів. Місце для нового пам’ятника має бути у неподалік центру, де багато туристів і затишно. Як варіант троє чоловіків пропонують - невеликий сквер, який знаходиться напроти кафе «Чайник», колись відомого посиденьками творчих людей. Щодо фінансування ідеї, то вінницькі активісти стверджують, що головне – підтягнути громадськість завдяки Інтернет, через особисті запрошення і просто оголосивши про збір фінансів для пам’ятника.

«Ми повинні мати унікальне обличчя міста, щоб мати унікальне місто. Ми пропонуємо звернутись до усіх хорів світу і зібрати для нашої ідеї по одному долару. Нам треба штовхати пропозицію знизу, бо чиновники зазвичай не зацікавлені і найчастіше не хочуть створювати щось нове. Чому ми вирішили, що це буде пам’ятник мелодії, а не пісні? Бо він об’єднуючий. До того ж саме наступного 2016 року в Україні відзначатимуть 100-річчя з моменту першого виконання «Щедрика», - каже Олександр Шемет.

Яким саме і з якого матеріалу робитимуть вінницьку новинку поки невідомо, головне, пояснюють ініціатори, - ідея. На сторінці майбутньої мелодії у соцмережі Фейсбук розміщено варіанти світових абстрактних пам’ятників. Зокрема, акустичний вітряний павільйон, який не має постійного місця розташування; пам’ятник Яну Сібеліусу – найбільш відвідуване туристами місце у Гельсінці; «Співаючий пам’ятник архітектурі», що у Великобританії.

Олександр Шемет пропонує свій варіант – фігуру Миколу Леонтовича у прозорій величезній кулі, де зверху на композитора сипатиметься сніг, така собі фейкова завірюха. Куля-пам’ятник може увійти до Книги рекордів Гіннеса, якщо її зробити величезною і тим самим ще раз озвучити місто Вінницю на світовому рівні. Логотип пам’ятника мелодії можна буде використовувати на сувенірній продукції і заробляти на цьому гроші для міста.



Переглядів: 3942
Поширень: 0