Група з 24-х юних вінничан із сімей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на Сході України, перебувають у Сьвентокшиському воєводстві на запрошення місцевої влади. Програма перебування надзвичайно насичена пізнавальними, культурними та розважальними заходами.

13 серпня молоді люди з Вінницької області, чиї родини постраждали від війни на сході України, зустрілися з віце-маршалком Сьвентокшиського воєводства Петром Жолондеком.

Посадовець відзначив, що Польша не може лишатися осторонь, коли в сусідній Україні від війни страждають сім’ї і діти. Тому із задоволенням пристали на пропозицію голови Вінницької ОДА Валерія Коровія прийняти на відпочинок дітей з Вінниччини.

Організацію заходів на весь термін перебування, витрати на проживання та харчування забезпечує Сьвентокшиська влада.

Діти вінницьких атошників у Польщі ходили у скаутські походи та спробували себе у ролі альпіністів

"Цей візит є жестом солідарності з тими, хто страждає в результаті цього конфлікту", - сказав віце-маршалок Петр Жолондек після зустрічі з дітьми.

Віце-маршалек розповів юним українцям про історію та сучасність польського самоврядування. Він зазначив, що самоврядування відіграє важливу роль, тому що дає можливість самостійно вирішувати свою долю і питання, адже є найближчим до людей.

У перші дні відвідин Польщі вінничани мали змогу ознайомитися з кращим пам’ятками Свєнтокшиського воєводства. Велике враження справили на молодь відвідання монастиря Св. Хреста, наукового центру Леонардо да Вінчі в Підзамче та зустрічі з пожежниками.

Діти вінницьких атошників у Польщі ходили у скаутські походи та спробували себе у ролі альпіністів

«Діти раді, хоч вони і втомлені, але дуже щасливі, що могли скористатися можливістю побувати тут у Польщі. Для тих, хто втратив батьків в АТО або чиї батьки перебувають на Сході, це шанс вирватися з цих реалій», - каже фахівець, що супроводжує дітей з Вінниччини.

Вінничанам також підготували екскурсію до пожежно-рятувальної частини, де вони на власні очі побачили, як тренуються польські пожежники та як ліквідовують надзвичайні ситуації.

Діти вінницьких атошників у Польщі ходили у скаутські походи та спробували себе у ролі альпіністів

У науковому центрі геоедукації молодь переглянула 3-Д фільм про минуле Землі та відвідала унікальну виставку дорогоцінного каміння.

З польськими скаутами вінничани спробували себе в альпінізмі, побували у старовинному польському поселенні, а також відвідали монастир «Лиса Гора».

Молоді люди з Вінницької області перебуватимуть в гостях у Сьвентокшиському воєводстві до 20 серпня.

Голова облдержадміністрації Валерій Коровій, який став ініціатором такого міжнародного проекту, відзначив: «Ми надзвичайно вдячні Сьвентокшиському воєводству і Кельце, з якими маємо вже більше півстоліття дружніх відносин, за можливість допомогти цим дітям. Це справжня пригода для них, можливість побачити світ, психологічно переключитися на позитив. Сьогодні в складні для України часи ми відчуваємо потужну міжнародну підтримку, а Вінниччина дуже цінує допомогу наших польських друзів».



Переглядів: 3786
Поширень: 0