​4 вересня свій півстолітній ювілей відзначив вінницький планетарій, що у Центральному парку культури та відпочинку. Цього дня до закладу завітало чимало вінничан, серед них колишні працівники планетарію, учні, студенти та керівництво міста. Особливим гостем на ювілеї став перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк, який зазначив, що вінничанам варто пишатися тим, що у їхньому місті є один з шести планетаріїв, що діють по всій Україні.

Вінницький планетарій почав працювати в 1965 році. Сьогодні тут регулярно проводяться сеанси для людей різного віку – дошкільнят, школярів, студентів і дорослих, кожен сеанс супроводжується астрономічними спецефектами. А світлове устаткування, мультимедійні проектор і комп'ютер дають можливість проводити тут і наукові семінари, презентації, концерти, творчі зустрічі, тренінги і майстер-класи.

А ще кілька років тому міста могло втратити цей заклад, адже частина його приміщень була в оренді і використовувалась як склад. Ремонт орендарями не робився, тому, щоб зберегти планетарій, в січні 2012 було розірвано договір оренди. Після чого комунальне підприємство «Вінницязеленбуд» розпочало ремонт цього приміщення, який минулого року було завершено.

Привітати працівників закладу завітав й в.о. міського голови Сергій Моргунов. «З планетарієм у вінничан пов’язані гарні спогади, шкільні безтурботні роки, коли нас сюди водили на екскурсії і розповідали про астрономію. Те, що цей заклад зберігся завдяки колективу планетарію та комунальному підприємству «Вінницязеленбуд», дуже важливо для Вінниці та загалом для України, адже у нашій державі є всього шість таких закладів. Багато людей з інших областей приїздять саме у наш планетарій, щоб насолодитися тією атмосферою, яку тут створює професійний колектив», – каже Сергій Моргунов.

На 50-річчя вінницького планетарію завітав перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк

На 50-річчя планетарію приїхав і перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк. «У Вінниці я бував багато разів. Ваше місто гарне, чисте, і мені тут дуже подобається. А у вінницькому планетарії я вперше. Взагалі, коли я потрапляю у планетарій, то таке враження, ніби я у космічному польоті. Потрібно популяризувати такі заклади, адже астрономія – це дуже цікава та потрібна наука», – каже Леонід Каденюк.

Довідка

На сьогоднішній день в Україні функціонує шість планетаріїв: у Києві, окупованому Донецьку, Харкові, Херсоні, Дніпропетровську та Вінниці. В 2014 році проведено капітальний ремонт Планетарію в ЦПКіВ ім.Горького, на який використано 1486,2 тис.грн., з яких кошти міського бюджету 910,8 тис.грн. та 575,4 тис.грн. коштів МКП «Вінницязеленбуд».

У приміщенні виконано ремонт фойє, санвузлів, підвального приміщення, даху над фойє. Також облаштовано теплопункт та встановлено котел, що працює на твердому паливі, який дає змогу економити кошти на опаленні будівлі. Виконано реконструкцію німецького оптико-механічного проекційного апарату «Малий Цейс». Було замінено джерело світла, лампа розжарювання на металогалогенну лампу, що дало можливість підвищити яскравість зірок і планет в 15 разів.

Була замінена проекційна оптика в проекторах панорам, виготовлено нові діапозитиви, що надало змогу якісно покращити проекцію панорам «Місяця», «Вінниці», «тропіків», «Північного полюсу». Замінено також в проекторах панорам старі радянські об’єктиви 50-х років на сучасні об’єктиви. Власними силами було виготовлено проекційний апарат «Панорам» (восьмий), що дало змогу створити кругову панораму. Розроблено і виготовлено електронні пристрої, які дають змогу автоматично по команді з пульту лектора синхронізувати проекцію восьми проекторів.

Також виконано ремонт фасаду, встановленні камери відеоспостереження, облаштована бездротова зона доступу до мережі Internet (Wi-Fi), замінені крісла, трибуна для виступів. В зоряній залі та холі встановлені лазерні проектори та телевізори.​



Переглядів: 6049
Поширень: 0