У суботу, 26 вересня, викладачі та вихованці Палацу дітей та юнацтва відзначили 80-річний ювілей свого закладу. З нагоди свята на майдані Незалежності була організована презентація гуртків та відділів палацу, а ввечері у театрі ім. Садовського відбувся ювілейний концерт закладу.

День народження Палацу дітей та юнацтва вихованці та викладачі розпочали відзначати ще зранку.

Вони на майдані Незалежності ділились із вінничанами своїми здобутками, демонстрували зроблені власноруч   вироби   та   презентували  свої гуртки,  у  яких  можуть займатись всі бажаючі  школярі.

Вінницький Палац дітей та юнацтва відзначив свій 80-річнй ювілей

А ввечері свято продовжилось в театрі ім. Садовського, де силами вихованців і викладачів було організовано ювілейний концерт. Вітав колектив палацу із подарунком і грамотами в.о. Вінницького міського Сергій Моргунов. Він зазначив, що сьогодні палац не тільки розвиває таланти маленьких вінничан та навчає новому, а й виховує патріотизм, любов до рідного міста. І саме за такими дітьми майбутнє нашої Вінниці.

Вінницький Палац дітей та юнацтва відзначив свій 80-річнй ювілей

Для інформації

Позашкільний заклад для розвитку талантів і здібностей вінницьких школярів з’явився у місті ще до початку Другої світової війни у 1935 році. Тоді він мав назву Палацу піонерів і жовтенят і знаходився по вул. Свердлова. У той час в клубі юних снайперів навчалася Ляля Ратушна, ім’я якої носить сьогоднішній Палац. За влучну стрільбу саме тут вона отримала значок Ворошиліського стрільця. Окрім кімнат для навчання і відпочинку, Палац мав свій стадіон, майданчик з різними гойдалками та іграми, «велику естраду» – зелений театр під відкритим небом. У грудні 1836 року в Палаці запрацював власний мініатюрний цукрозавод, який в день виробляв 8 кг цукру. У роки війни будівлю закладу було зруйновано. В березні 1945 року Палац отримав нове приміщення – триповерховий будинок в центрі міста по вул. Козицького. Щоденно Палац відвідували 150 – 200 дітей. В 1955 році за рішенням міськвиконкому Палацу піонерів і школярів присвоєне ім’я Героя Радянського Союзу Лариси Степанівни Ратушної. А в 1969 році за кошти, зібрані комсомольцями, молоддю, піонерами, учнями області побудований новий Палац піонерів і школярів. Велике, світле приміщення відкрило нові можливості. В ньому розпочали роботу нові творчі об’єднання. В 1991 році за рішенням виконавчого комітету Вінницької міської ради народних депутатів міський Палац піонерів та школярів був перейменований в Палац дітей та юнацтва м. Вінниці.

Сьогодні у Палаці навчається 4700 дітей і працює 101 педагог. Палац має 6 відділів, до яких входить понад 60 видів гуртків. Також функціонує дванадцять філій гуртків у віддалених загальноосвітніх закладах міста.



Переглядів: 6444
Поширень: 0