Електронна система оформлення документації, уніфікований зовнішній вигляд МАФів і відкритість влади до приватних підприємців. Саме такі новації планують запровадити на Черкащині після робочої поїздки до Вінниці. Її ініціював голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко.

На минулому тижні до обласного керманича на зустріч укотре приходили власники МАФів у м. Черкаси. Вони подякували за підтримку в питанні скасування мораторію на їхнє встановлення, однак поскаржилися: міська влада їх так і не почула. Мовляв, у схемі встановлення МАФів не врахована жодна пропозиція від підприємців.

На тій зустрічі голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко запропонував представникам підприємців і обласної влади для прикладу з’їздити до Вінниці, аби перейняти тамтешній досвід, – пояснює його радник Сергій Овчаренко. – Потому спільно розробити схему розміщення МАФів. Таким чином нарешті вирішити конфлікт між міською владою Черкас і приватними підприємцями, в якому облдержадміністрація стала своєрідним буфером.

У Черкасах впроваджуватимуть досвід Вінниці по впорядкуванню МАФів

Вінниця має позитивний досвід в упорядкуванні МАФів. За словами керуючого справами виконкому Вінницької міської ради Сергія Чорнолуцького, ще у 2008 році їхні вулиці були заставлені різноманітними конструкціями, власники яких часто не мали відповідних дозволів. Першим кроком до вирішення проблеми зі стихійною торгівлею стало відкриття спеціалізованого ринку. Згодом вдалося прибрали ятки з центральних вулиць міста.

Одномоментно вирішити проблему з малими архітектурними формами було неможливо, − пояснює Сергій Чорнолуцький. – Ми провели декілька конкурсів, за результатами яких розробили їхній єдиний архітектурний тип. Усе це узгодили з радою підприємців при міському голові. Зараз жодне рішення, яке стосується підприємництва, без їхньої згоди не ухвалюємо.

Керуючий справами виконкому Вінницької міської ради визнає: остаточно врегулювати питання розміщення кіосків не вдалося. Він нарікає: варто лише послабити контроль, як на вулицях з’являються незаконні конструкції. Щоправда, за цим постійно слідкує спеціальна комунальна поліція, основним завданням якої є виявлення та боротьба зі стихійною торгівлею та незаконними МАФами. Їх там демонтують лише за рішенням суду.

У нас оформлення документів, зокрема й на встановлення МАФів, відбувається анонімно, – розповідає Сергій Чорнолуцький.Тобто працівники міськради особисто не знайомі з підприємцем, а ті не знають, хто вирішує їхні питання. Подати всі необхідні документи можна в «Прозорому офісі», що значно пришвидшує процес. Крім того, у нас діє система електронної реєстрації приватних підприємців, які ведуть торгівлю в МАФах, а їх у місті налічується до півтисячі. Дозвіл на оренду землі надається на основі сервітутів. Також вартість оренди на встановлення МАФу залежить від зони міста, яких у Вінниці чотири.

Черкаські підприємці поїздкою до Вінниці задоволені. Тепер спільно із представники обласної влади та юристами сформують свої пропозиції до схеми розміщення МАФів у Черкасах.



Переглядів: 3677
Поширень: 0