Сьогодні у вінницьких школах розпочалися навчання збірних команд учнів 10-11 класів з надання домедичної допомоги у рамках всеукраїнського проекту голови благодійного Фонду Порошенка, Дружини Президента України Марини Порошенко «Я можу врятувати життя!». Акція проходить у співпраці з «Українським фондом «Здоров’я» та спілкою парамедиків України.

Заняття розпочались за участю двох збірних команд старшокласників фізико-математичної гімназії №17. Навчання проходить у вигляді діалогу, під час якого інструктори, залучаючи до розповіді школярів, надають їм базові навички з надання першої допомоги людині, з якою трапилось лихо.

У рамках проекту п᾿ять фахових інструкторів-медиків «Ukrainian Paramedic Group» привезли до Вінниці необхідне спорядження та сучасні манекени, які імітують стан дорослої людини без свідомості.

За змодельованою ситуацією, медики демонструють на манекенах навички з проведення серцево-легеневої реанімації, зупинки кровотечі, відновлення прохідності дихальних шляхів. Наступний етап навчань – безпосередня участь школярів у «рятуванні людини» за допомогою інструкторів - спочатку на манекенах, а потім, залучаючи один одного.

ід патронатом Дружини Президента Марини Порошенко у вінницьких школах розпочалися навчання з надання домедичної допомоги

Голова всеукраїнської спілки «Ukrainian Paramedic Group» Ярослав Вус  зазначив, що у розвинених країнах кожна п᾿ята людина володіє навичками надання першої допомоги, тому там майже немає смертей на вулицях, у той час як в Україні цими навичками володіє лише один із тисячі.

Учасниця проекту, учениця 10-Б класу Катерина Кушнір зазначила: «Важливо, що я не лише прослухала на словах, як надавати домедичну допомогу, а й сама спробувала відшукати точку реанімації й робити непрямий масаж серця, хоча спочатку не дуже правильно це робила, але за допомогою інструкторів мені вдалося врятувати життя», - розповіла Катерина.

Головний спеціаліст департаменту освіти Вінницької міської ради Наталя Перекрестенко зазначила, що цією програмою у Вінниці буде охоплено близько 500 учнів старших класів із 8 шкіл. «На сьогодні шкільна програма не може дати практичні навички такого рівня, але ці знання необхідні не лише школярам, а й дорослим», - зазначила вона.

Участь у проекті протягом цього тижня візьмуть ще 7 шкіл міста, після чого між учасниками проекту відбудуться фінальні змагання й буде визначено школу, яка представлятиме Вінницю у змаганнях всеукраїнського рівня.

Фінальні змагання у Вінниці відбудуться 13 листопада 2015 року об 11:00 по вул.Гоголя, 18 ЗШ №4 (актова зала)

ід патронатом Дружини Президента Марини Порошенко у вінницьких школах розпочалися навчання з надання домедичної допомоги

Довідки: Благодійний Фонд Порошенка – заснований у 1998 році. Діяльність Фонду не обмежується територією, державою, нацією чи окремою релігією. Кожен громадянин має право на гідне і достойне життя та самореалізацію. Фонд спирається в своїй діяльності на християнське світосприйняття і християнську мораль. Вже 17 років Благодійний Фонд Порошенка активно працює за ключовими програмами: Європейської інтеграції, відродження традицій духовності, підтримки багатодітних родин, талановитих дітей та молоді, ветеранів та дітей сиріт. Окремими програмами Фонду є підтримка села, екологічні проекти та заходи, спрямовані на збереження та відродження православних традиції.

Ukrainian Paramedic Group (Всеукраїнська спілка парамедиків) - організація, діяльність якої спрямована на навчання наданню першої невідкладної допомоги пересічних громадян. Тренери спілки - фахові лікарі, які мають тривалий досвід постійної практичної роботи в медичних закладах та тренерської діяльності. Небайдужі лікарі об’єднались заради проведення навчань населення України, та за окремою програмою підростаючого покоління, базовим основам першої допомоги, що є звичною справою в багатьох країнах світу.

Всеукраїнська громадська організація «Український Фонд «Здоров᾿я»створена для покращення здоров'я українців. Діяльність Фонду спрямована на розробку та лобіювання законодавчих ініціатив, покликаних удосконалити систему охорони здоров’я та на популяризацію життя без шкідливих звичок.



Переглядів: 4096
Поширень: 0