З 10 листопада розпочинають працювати ринки промислової групи товарів. Відповідне рішення прийняли члени міського протиепідеміологічного штабу на своєму черговому засіданні 9 листопада. Єдина вимога до працівників ринків – збереження масочного режиму в повному обсязі.

На черзі - інші заклади громадського користування. Спортивні та розважальні заклади, комп’ютерні клуби, кінотеатри – ще кілька днів залишатимуться зачиненими. «Ще не час. – каже головний санітарний лікар м. Вінниці Олександр Сорочан. – Потрібно зачекати хоча б до четверга. Тим більше, що в переважній більшості закладів загального користування погано працюють вентиляційні системи, що призводить до швидкого поширення інфекції та вірусу. Якщо загальна тенденція до зменшення захворюваності продовжиться, можна буде відкривати всі заклади, але знову ж таки за умови дотримання масочного режиму. » Чи відкривати решту закладів - члени комісії визначать у середу.

Спеціально створені мобільні групи, які контролюють виконання усіх запобіжних заходів, продовжують перевіряти підприємства і організації на предмет дотримання карантинної дисципліни. Вони працюють цілодобово і вже готують низку матеріалів до правоохоронних органів щодо притягнення до кримінальної відповідальності злісних порушників карантинного режиму. Міський голова Володимир Гройсман переконаний, що з керівниками таких закладів потрібно працювати більш жорстко. Адже вони ігнорують загальноприйнятими правилами і наражають на небезпеку сотні городян. А от законослухняних керівників підприємств і їх колективи міська влада буде заохочувати. На їхні адреси вже готуються листи-подяки і міський голова Володимир Гройсман каже, що у такий спосіб він хоче особисто подякувати усім вінничанам, які сумлінно виконували всі запобіжні заходи. Міський голова також подякував лікарям і всім медичним працівникам, які самовіддано виконують свої обов’язки впродовж епідемії.

Але не варто втрачати пильність, переконує завкафедрою пропедевтики внутрішньої медицини Вінницького національного медичного університету ім. М.Пирогова Юрій Мостовий. За його словами у світі в час епідемії грипу хворіє близька 15% людей. «У нашому місті таких показників не має, але ігнорувати запобіжними заходами не варто.» - каже Юрій Мостовий. І додає, що віруси потрапляють в організм не лише повітряно-крапельним шляхом, а й через рукостискання. Тому чоловіки хворіють на 30% більше за жінок. Вихід простий – частіше мити руки. Цей пункт також є в переліку запобіжних, профілактичних заходів. А головне, на думку професора Мостового, аби самі люди більш дбайливо ставились до стану свого здоров’я.


Переглядів: 3786
Поширень: 0