Сьогодні в обласній державній адміністрації відбулась зустріч керівництва області з представниками Фонду Східна Європа та Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні» (ЛЕВ).

«Вінницька область - одна з шести областей України, яка була відібрана Фондом Східна Європа для реалізації Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Лідерство в економічному врядуванні,- зазначив  перший заступник голови ОДА Андрій Гижко. - Для нас це дуже важливо, адже малий та середній бізнес на Вінниччині сьогодні – це більше 85 тисяч платників податків, тож на зміни, які відбуваються у податковому законодавстві, у переформатуванні малого та середнього бізнесу ми покладаємо великі надії».

За сприяння Фонду Східна Європа на Вінниччині впроваджується Програма USAID «Лідерство в економічному врядуванні»

У свою чергу Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях визначив основну мету Програми - покращення середовища для ведення бізнесу, об’єднання зусиль орієнтованих на реформи організацій громадянського суспільства та урядових інституцій для необхідних змін політики, підготовки та реалізації законодавства і забезпечення конкретних інституційних реформ у сфері сприяння розвитку малого та середнього бізнесу. «Ми прагнемо зосередити фокус на роботі в регіонах,забезпечуючи конструктивний діалог між ними та органами центрального управління»,- зазначив він.

За сприяння Фонду Східна Європа на Вінниччині впроваджується Програма USAID «Лідерство в економічному врядуванні»

Із презентацією основних аспектів Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні», яка покликана покращити умови ведення бізнесу та сприяти розвитку малого та середнього підприємництва, виступила директор Програми Тамара Соляник.

Зокрема, основними завданнями програми вона назвала такі:

  • визначити правові, нормативні та адміністративні заходи, які покращують бізнес-середовище для МСП в Україні
  • надати підтримку на центральному та місцевому рівнях у підготовці, просуванні та впровадженні ефективного законодавства, регулювання та процедур, що базуватимуться на результатах аналізу основних правових, нормативних та адміністративних бар’єрів.
  • координувати та підтримувати ініціативи бізнес-спільноти для просування економічно обґрунтованих та фіскально-відповідальних реформ.

За сприяння Фонду Східна Європа на Вінниччині впроваджується Програма USAID «Лідерство в економічному врядуванні»

Заступник Директора Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні» Наталія Слинько окреслила діяльність програми за напрямами:

  • державна підтримка малого й середнього бізнесу;
  • реформування системи надання адмінпослуг на регіональному рівні;
  • оподаткування в сфері МСБ;
  • покращення доступності комунальних послуг для МСБ (підключення до електромереж)

Під час зустрічі були підняті гострі теми, які відображають проблеми сектору МСБ. Серед тих, що найбільш гальмують розвиток сфери, були названі питання регуляторної політики (проблемне виведення із житлового фонду перших поверхів житлових будинків під заклади малого бізнесу, вартість та терміни підключення до електромереж, виготовлення паспортів на водні об’єкти,тощо ), названо також проблеми розміщення зовнішньої реклами (особливо за межами населених пунктів), доступ до кредитних ресурсів та фінансування.

В рамках зустрічі відбулось підписання меморандуму про співпрацю з керівництвом області в рамках реалізації спільних ініціатив на Вінничині. У ході реалізації Програми USAID ЛЕВ сторони співпрацюватимуть у наступних напрямах: аналіз регуляторних бар'єрів для бізнесу та визначення економічних, законодавчих та регуляторних заходів щодо проведення необхідних реформ; підготовка, просування та впровадження ефективного законодавства, регулювання і процедур на національному та локальному рівнях; розробка та підтримка ініціатив з розвитку бізнес-середовища.

Відповідальним за співпрацю з Програмою USAID ЛЕВ у регіоні визначено Департамент регіонального економічного розвитку облдержадміністрації.

За сприяння Фонду Східна Європа на Вінниччині впроваджується Програма USAID «Лідерство в економічному врядуванні»

На завершення Андрій Гижко вніс пропозицію представникам Фонду Східна Європа – передбачити у 2016 році зустрічі у регіонах, де діє програма ЛЕВ, з метою обміну досвідом та висловив готовність провести одну із таких зустрічей на Вінниччині.

Для довідки:

Перший захід в рамках реалізації Програми у Вінницькій області відбувся 7 жовтня 2015 року. Проведено спеціалізований семінар на тему «Експортної можливості для малого та середнього бізнесу». В семінарі взяли участь 30 представників малого та середнього бізнесу Вінницької області. Учасники семінару отримали практичну інформацію з питань виходу на європейські та світові ринки. А саме: експортне планування, дослідження ринку, ринкові «маршрути», пошук можливостей та бізнес-контактів в Інтернеті та поза ним, управління контактами та вдосконалення, умови продажу, страхування, правові аспекти міжнародної діяльності, експортна документація.

Також 11 листопада 2015 року Програмою проведено семінар-тренінг з питань регуляторної політики у сфері підприємництва для місцевих органів влади та представників малого та середнього бізнесу, зокрема щодо запровадження нових інструментів оцінки регуляторного впливу. У заході взяли участь представники структурних підрозділів ОДА, райдержадміністрацій та представники малого та середнього бізнесу.

Заплановано проведення 3 грудня засідання «круглого столу» за участю бізнес-асоціацій, недержавних організацій, які представляють МСБ, а також представників органів виконавчої влади, з питань стратегії розвитку МСБ та інструментів державної підтримки малого й середнього бізнесу.



Переглядів: 3665
Поширень: 0