Сьогодні, 1 грудня, в приміщенні Центру підтримки підприємництва та інновацій «iHUB Вінниця» за підтримки Фонду Східна Європа та Громадської організації «Подільська агенція Регіонального Розвитку відбулась презентація Проекту Регіональної програми інформатизації «Електронна Вінниччина» на 2016-2018 роки.

Участь у заході взяли фахівці з інформаційних питань Вінницької області та представники громадських організацій. В ході обговорення присутні розглянули нагальні питання з впровадження програми в області, відбувся діалог щодо поетапних дій в роботі.

Метою програми інформатизації є підвищення ефективності управління соціально-економічним розвитком регіону, прискорити розвиток інформаційного суспільства із забезпеченням максимального залучення  мешканців області до цього процесу, застосовуючи сучасні інформаційно-комп’ютерні технології та інструменти е-врядування, забезпечити рівність громадян незалежно від місця їх проживання в дотриманні їх прав.

Впровадження програми забезпечить використання технологій е-урядування та побудову сучасної системи регіонального управління, розвиток телекомунікаційного середовища, пріоритетних напрямів економіки та соціальної сфери, створення потужних інформаційних ресурсів, надання електронних адміністративних послуг, отримання громадянами якісного доступу до інформації про послуги закладів освіти, охорони здоров’я, державних та комунальних установ, сприяння становленню інформаційного суспільства.

У Вінниці обговорили проект Програми інформатизації області

Перший заступник голови ОДА Андрій Гижко наголосив, що потрібно впроваджувати кардинальні зміни, зокрема, й в системі обласної державної адміністрації, як органу, який має стати абсолютно прозорим.

«Мова, наразі, йде про електронний документообіг між всіма структурними підрозділами ОДА, між РДА області, а також про створення такого цікавого сервісу, як електронне звернення для жителя Вінниччини. За допомогою якого жителі області вчасно зможуть подати свої звернення. І найголовніше завдання – це можливість надання адміністративних послуг за допомогою електронного врядування. Впровадження програми дасть можливість усунути корупційний елемент, покращити екологічну ситуацію, адже не доведеться друкувати стоси паперів, це, в свою чергу, також заощадить частини бюджету», - сказав Андрій Гижко. За словами першого заступника голови ОДА, напрацювання м. Вінниці потрібно поширювати й в області.

«Підготовка до реалізації такої програми на Вінниччині лише розпочинається. Проте, ми вже здійснили кілька етапів роботи у цьому напрмку. Так, вже відбулося три засідання науково-технічної Ради при обласній державній адміністрації, розгляд в державному агентстві питань електронного врядування і сьогодні, презентуючи, ми виносимо проект на широке обговорення. Хочу зазначити, що даний документ, зі всіма напрацюваннями, буде розглянуто депутатами на черговій сесії обласної Ради в січні 2016 року», - зазначив Андрій Гижко

Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях розповів, що програма реалізується за підтримки Швейцарської Конфедерації Фондом Східна Європа у партнерстві з Вінницькою, Волинською, Дніпропетровською, Одеською обласними радами та обласними державними адміністраціями.

«У співпраці з органами влади, громадськими організаціями та громадянами програма покликана формувати і впроваджувати кращі стандарти е-урядування й інноваційні практики, що підвищать якість послуг і доступ до інформації для громадян. Реалізація програми сприятиме інклюзивному діалогу з формування політики е-врядування та е-демократії, який бере до уваги інтереси і потреби регіонів. Серед інших завдань програми – підвищення прозорості та підзвітності органів влади через застосування ними новітніх інформаційно-комунікаційних технологій. Саме тому освітній компонент та навчання є одним із ключових елементів роботи», - сказав Віктор Лях.

Про досягнення у сфері електронного урядування в місті Вінниця розповів директор Департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Володимир Романенко.

Презентацію освітніх заходів програми «Електронна Вінниччина» представила керівник робочої групи освітнього компоненту програми EGAP по Вінницькій області Тетяна Пашиніна.

За словами виконавчого директора ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олега Левченка, за останні декілька років у Вінниці напрацьовано великий досвід у галузі електронного урядування. Подільська агенція регіонального розвитку займається цією темою з 2006 року та є партнером Департаменту інформаційних технологій ВМР.

«На сьогоднішній день електронне урядування є «ключем» до реформ в Україні. Е-урядування забезпечує ефективність та прозорість роботи органів влади, а також нову якість обслуговування громадян та бізнесу. Наразі зроблено багато кроків в е-урядуванні, тому потрібно робити відповідні кроки у розвитку електронної демократії», - зазначив Олег Левченко.

Варто зазначити, що Програма інформатизації торкнеться всіх сфер, наприклад: підключення райдержадміністрацій, районних та міських рад області до мультисервісної регіональної спільної мережі; автоматизація роботи всіх центрів надання адміністративних послуг області. Також пропонує надання  понад 20 пріоритетних адміністративних послуг в е-формі для громадян та бізнесу та  10 е-сервісів у сфері освіти, охорони здоров'я та ЖКГ, окрім цього створення регіонального порталу адмінпослуг, що враховують інтереси людей з обмеженими можливостями та інших вразливих груп. Також заплановано створення геоінформаційної системи регіону та автоматизованої системи планування та виконання соціально-економічного розвитку області і ще багато потрібних сервісів та продуктів.

Проект програми розроблений в рамках реалізації завдань Програми EGAP, що фінансується Швейцарською Конфедерацією та виконується Фондом Східна Європа та партнерами. Вінниччина – один з цільових регіонів, де впродовж наступних чотирьох років Програма EGAP активно працюватиме.

Ознайомтись з проектом Програми та надати свої пропозиції можна за посиланням



Переглядів: 4101
Поширень: 0