Наприкінці листопада  у Вінницькому педагогічному університеті відбувся третій форум волонтерів під гаслом «Громада для кожного». Форум волонтерів  проходив у рамках реалізації ГО «Паросток» програми "Соціальна інтеграція в умовах кризи» за сприяння Вінницької міської ради та програми «Кроки до порозуміння» за сприяння громадської ініціативи  КримSOS  у співпраці з Stabilization Support Services.

Сьогодні Україна як ніколи потребує людей, які віддані волонтерству та здатні формувати громади рівних можливостей для кожного.  Адже тяжкі часи переживаємо. Війна, люди, які вимушені залишати свої домівки, жорстокість, шахрайства стали буденними справами. Але разом із ними увійшли в наше життя поняття добровільної допомоги, ввічливості, доброти.

На заході було відмічене те, що спектр діяльності волонтерів в Україні  дуже широкий. Це допомога людям з інвалідністю, особам похилого віку, безпритульним особам тощо. Ірина Саранча – людина, яка обізнана із проблемами людей з інвалідністю із особистого і професійного досвіду розповіла, що попри те, що багато зроблено, значна кількість людей з інвалідністю та з числа вимушених переселенців залишається покинутою. Їх надія – це молоді люди з добрим серцем, які завтра будуть будувати Україну. Ірина дуже сподівається, що проблеми, про які говорилось на форумі, торкнуться багатьох сердець, які відгукнуться на добру справу.

Працівники міського центру «Соціальна служба для дітей і молоді» переймаються  проблемами людей з інвалідністю, а також поширенням волонтерського руху на Вінниччині. Ці два напрямки з’єднались у програмі Best Buddies. Її суть дуже проста – волонтер товаришує із людиною з особливими потребами. Практика показала, що в результаті волонтери отримують неменше задоволення і наснаги, ніж їх друзі. Про це розповів заступник директора центу Євгеній Косарев.

У Вінниці відбувся третій форум волонтерів "Громада для кожного"

Багато було сказано  про переселенців із зони АТО. Майже всі зіштовхуються із проблемою непорозуміння  - їх ніхто тут не чекав. Та бажання жити, бути корисними і щасливими давало натхнення до праці. Була створена громадська організація «Переселенці – спільна справа». Координаційний центр допомагає громадянам, які приїхали зі сходу знайти роботу і житло. Також Наталія Парамонова, переселенка з Донецька, презентувала діяльність громадської організації «Об’єднання переселенців зі сходу України та Криму». Своїми силами  вони створюють умови для успішної інтеграції у Вінницьку громаду.  

Була подана інформація про волонтерство   у Вінницькому соціально-економічному інституті університету «Україна»,Вінницькому національному медичному університеті, Донецькому національному університеті, Вінницькому педагогічному університеті, Вищому професійному училищі №9, Благодійному фонді «Подільська громада».

У Вінниці відбувся третій форум волонтерів "Громада для кожного"

Кожен мріє бути важливим, потрібним. Іноді це бажання навіть важливіше, ніж гроші. Для його здійснення є багато ініціатив. Про одну з них «е-волонтерство», або волотерство у мережі Інтернет розповіла Кавецька Ольга. Вона наголосила, що дуже багато допомоги можна надати за допомогою інтернету,  зокрема з допомогою ресурсного центру «Гурт».

Волонтери для армії - це незамінні помічники і під час збору коштів, і підчас доставки теплого одягу, продуктів харчування і речей першої необхідності. Була відмічена робота студентської молоді у наданні медичної, матеріальної і соціальної допомоги військовим і переселенцям із зони АТО. Основі цілі – скоординована система дій, залучення для допомоги представників різних професій,  допомога у відновленні і оформленні документів, допомога військовим у спілкуванні з рідними. Часом військові потребують простого спілкування, а також засобів першої гігієни і одягу.

Але що думають про волонтерів самі учасники АТО? ГО «Паросток» спільно з  організацією «Вище неба» підготувала інформаційну збірку  «Моє життя - моїми очима», яка включає у себе історій учасників АТО.  Щирі, зворушливі розповіді, які торкаються серця. Також ініціаторів створення збірки цікавили думки щодо участі волонтерів у військовій операції. У  відповідях учасників АТО було стільки позитиву! Кожного тижня у частину, де служив Віталій Янушевський, привозили фуру продуктів. Особливо торкались серця воїнів продукти, підписані нерівним жіночим почерком. Продуктами і медикаментами військові ділилися із місцевим населенням.  Також волонтери привозили воду і навіть стоматологічний кабінет і баню.

У Вінниці відбувся третій форум волонтерів "Громада для кожного"

На Форумі була також представлена  діяльність психологічної лабораторії, яка функціонує на базі Вінницького державного педагогічного університету. Основними її завданнями є: становлення студентської молоді як психологів, надання психологічної допомоги сім’ям учасників АТО, осіб із числа вимушених переселенців, надання психологічної допомоги студентам, розвиток методів психології, організація та проведення фестивалів. Організовано серію майстер-класів для потерпілих від політичних подій в Україні. Також лабораторія займається підготовкою кваліфікованих волонтерів-психологів. Щотижня проводяться заняття із сім’ями учасників АТО. Робота відбувається з дружинами військових і паралельно з їх дітьми. Також проводиться робота із особами із числа вимушених переселенців. На базі лабораторії  започатковано роботу волонтерської групи «Збережи душу».

Багато було сказано про створення умов для інтеграції в суспільство дітей з інвалідністю. Студентська група волонтерів Вінницького педагогічного університету надихає дітей не бути пасивними споживачами, а самим будувати своє життя. Також були висвітлені деякі аспекти волонтерської роботи з дітьми із порушенням  зору та їх сім’ями.

Учасники форуму ухвалили резолюцію, в якій передбачено: розвиток волонтерського руху шляхом підтримки його державними установами і громадськими організаціями, а також  подальше залучення волонтерів у здійснення соціальних ініціатив та інтегрування людей з інвалідністю та осіб із числа вимушених переселенців у громаду Вінниччини.



Переглядів: 3966
Поширень: 0