За неповні два роки дії Програми у Вінниці суттєво змінились підходи до надання допомоги пацієнтам в кількох напрямках медицини. По-перше, змінилась форма і якість надання першої медичної допомоги. Із введенням в експлуатацію лікарні швидкої допомоги з’явилась можливість оперативно реагувати на звернення вінничан, якісно і мобільно їх обстежувати, оперувати одночасно кількох важкохворих, підключати їх, при необхідності, до систем штучної вентиляції легень з допомогою дихальних апаратів «Гамільтон», які дають можливість більше 20 днів забезпечувати дихання реанімаційним хворим. А також проводити знеболення новим прогресивним препаратом, інгаляційним анестетиком, «Сиверан». В лікарні швидкої медичної допомоги, сконцентровано дороговартісне діагностичне та лікувальне обладнання, що дало можливість більш ефективного його використання.

Ще один з вагомих кроків по виконанню програми - створення на базі МКЛ №3 відділення для лікування та реабілітації інвалідів війни на 30 ліжок з сучасним євроремонтом та комфортними умовами перебування хворих.

Під постійним контролем перебувають питання надання медичної допомоги ветеранам війни. Станом на 01жовтня 2009р. на зубопротезування ветеранів війни використано 324,3 тис. грн., що дало змогу забезпечити протезами 758 осіб, та ліквідувати чергу на зубопротезування інвалідів війни. Проводиться робота по слухопротезуванню ветеранів війни. 118 ветеранів війни отримали слухові протези на суму – 55,0 тис.грн.837осіб

Іще один напрямок - введення в дію кардіорентгенопераційного блоку на базі МКЛ№1. Мета його створення - попередження ранньої смертності та ускладнень інфаркту міокарду на ранніх стадіях захворювання. На сьогоднішній день зроблено понад 300 інтервенційних коронарних втручань (діагностичних та лікувальних шляхом стентування коронарних судин). В минулому році вперше впроваджено тромболізісну терапію на догоспітальному етапі бригадами швидкої медичної допомоги. Це дало змогу врятувати життя 25 вінничанам. Вартість 1-єї ампули препарату - 16 тис.грн. Проте, цей показник був би значно вищим, якби хворі завчасно звертались до лікарів. Також забезпечено сучасними тромболізісними препаратами кардіологічне відділення МКЛ №1(цьогоріч проведено тромболізісну терапію 30 хворим).

В зв\'язку з ростом захворюваності на інсульти на базі неврологічного відділення МКЛ№1 в минулому році було відкрито відділення для інсультних хворих на 30 ліжок. Проте, дане відділення потребує дооснащення та створення двох палат інтенсивної терапії.

Протягом останніх двох років у Вінниці збільшилась кількість бригад швидкої медичної допомоги до 30. Для оперативного виїзду всі вони забезпеченні мобільними телефонами. По Вінниці додатково відкрито пункти дислокації бригад «швидкої» в МКЛ №1, МДП№3 та МКЛ №3, оновлено автомобільний парк. Таким чином в 90% випадків вдалось зменшити час доїзду до хворих протягом 15 хв.

Для забезпечення надання належного рівня стаціонарної допомоги в м. Вінниці за 9 місяців 2009 року з міського бюджету виділялись кошти на придбання медикаментів – 3023,1 тис. грн.; закупівлю апаратури, обладнання та автомобілів - 1881,8 тис. грн., на харчування у лікарнях - 1017,3 тис. грн.

Попри досягнення, у галузі охорони здоров’я міста є ще багато проблем. Тому міський голова Володимир Гройсман вважає, що потрібно сконцентрувати увагу на відпрацюванні ефективних методів роботи щодо подальшого розвитку галузі. «В рамках міста ми повинні створити такий механізм надання якісної медичної допомоги, який би відповідав усім вимогам (і в першу чергу самих пацієнтів). Ми не будемо чекати, поки будуть впроваджуватись програми на рівні держави. До кінця року ми проведемо кілька нарад, на яких продовжимо опрацьовувати можливі шляхи вдосконалення медичної галузі Вінниці.» - розповідає Володимир Гройсман.

В наступному році у місті планується поступове введення в практику використання медичного електронного паспорту. Цей документ замінить існуючі паперові картки, в яких фіксується інформація про стан здоров’я людини.


Переглядів: 3300
Поширень: 0